Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a spus după ancheta făcută la Spitalul din Slobozia, unde mai mulţi copii au fost infectaţi cu Rotavirus, că au existat deficienţe de raportare şi de promptitudine privind colaborarea dintre Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa şi Secţia de Pediatrie.
Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat, marţi, că unele măsuri, printre care decizia impunerii carantinei luată de conducerea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, au fost exagerate, precizând că în secţie nu exista un focar de infecţie intraspitalicească, transmite Mediafax.
„Secţia este în condiţii bune de întreţinere, chiar dacă unele măsuri sunt exagerate. De exemplu, nu admit expresia de carantină decât pentru o anumită patologie. În afară de asta, sigur colaborarea secţiei cu direcţiunea spitalului, cu managerul spitalului şi cu conducerea administrativă a spitalului trebuie întărită. Nu putem vorbi despre un focar de infecţie intraspitalicească, pentru că în momentul de faţă acesta a fost stopat. Este o secţie bine dotată, o secţie care se poate întreţine în cazul în care se respectă toate condiţiile de igienă. Nu am controlat mâinile personalului medico-sanitar, dar, în schimb, presupun că sunt condiţiile asigurate, pentru că sunt chiuvete, apă curentă şi toate condiţiile pentru a respecta această manoperă de igienă elementară pentru oricare cadru medico-sanitar”, a declarat Geza Molnar.
În legătură cu posibilele sancţiuni, Geza Molnar a precizat că ministrul Sănătăţii va decide dacă se vor da amenzi, însă numai după ce se va depune raportul în urma controlului.
De asemenea, consilierul ministrului Sănătăţii a spus că „directorul DSP nu are niciun fel de culpabilizare, cel puţin până la proba contrară, pentru că nu directorul DSP trebuie să rezolve relaţiile dintre secţii şi activităţile profesionale”.
Consilierul ministrului Sănătăţii a mai spus că la spitalul din Slobozia a fost un „episod de infecţie nozocomială cu Rotavirus”, fiind luate măsurile necesare pentru a stopa această evoluţie.
În ceea ce priveşte raportările întârziate cu privire la cazurile de infectare cu Rotavirus, Molnar a precizat că Secţia de Pediatrie a raportat corect la Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa câteva cazuri de infecţie nozocomială, atât în noiembrie, cât şi în decembrie, însă nu s-a considerat a fi un focar de infecţie.
„Infecţia Rotavirală există peste tot în România, există o circulaţie a Rotavirusului. Aici s-a întâmplat că au fost internaţi undeva în noiembrie copii cu Rotavirus, s-a transmis de la unul la altul, motiv pentru care, pe lângă Rotavirusurile aduse de la domiciliu, din comunitate, au apărut şi infecţii nozocomiale. Unii dintre copii au luat virusul din spital, fără nicio discuţie. Episodul de infecţie nozocomială se confirmă fără niciun dubiu. Acest lucru este recunoscut inclusiv de conducerea Secţiei de Pediatrie şi de personalul din Pediatrie, direcţiunea spitalului şi DSP.
Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa trebuia să raporteze la Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar acesta la Ministerul Sănătăţii în cazul în care a considerat că este vorba despre un focar. INSP şi Centrul Regional de Sănătate nu au primit această informaţie. A existat o deficienţă de raportare, de informare, a existat de asemenea o deficienţă de promptitudine în sensul colaborării profesionale între direcţie şi secţia de pediatrie”, a spus Geza Molnar.
Molnar a menţionat că a discutat şi anumite aspecte în legătură cu activitatea laboratorului şi cu evidenţa cazuisticii şi sistemului informaţional între secţii şi laborator, precum şi despre posibilităţile de aprovizionare corectă cu materiale dezinfectante şi derularea unei activităţi de întreţinere igienică a secţiilor, nu numai a Secţiei de Pediatrie, ci a tuturor secţiilor.
Echipa de control a Ministerului Sănătăţii, condusă de Geza Molnar, a părăsit Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia.
Cinci copii care erau internaţi la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Slobozia au fost infectaţi cu Rotavirus, iar patru dintre ei, care erau în stare mai gravă, au fost transferaţi, luni, la o unitate medicală din Capitală.
Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa o anchetă epidemiologică la Spitalul din Slobozia, în urma căreia urmează să se stabilească dacă virusul a fost adus de către unul dintre copii în spital sau dacă este vorba de o infecţie intraspitalicească, declara, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.
La Spitalul din Slobozia au fost înregistrate, din noiembrie 2010, 20 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti care nu au fost raportate, motiv pentru care s-a decis limitarea accesului în Secţia de pediatrie şi dezinfecţia corectă, declara, luni, consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.
Potrivit lui Molnar, la Spitalul din Slobozia au fost în noiembrie trei cazuri de infecţii intraspitaliceşti, în decembrie şase, iar în ianuarie – până luni inclusiv – au fost 11 astfel de situaţii.
Marţi dimineaţă, o comisie a Ministerului Sănătăţii, condusă de consilierul Geza Molnar, a făcut un control la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia. Comisia a fost însoţită şi de conducerea unităţii medicale şi de cea a Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.
De asemenea, carantina de la Secţia de Pediatrie a spitalului din Slobozia a fost ridicată marţi dimineaţă, după ce în ultimele 24 de ore a fost făcută dezinfecţia.
Tot marţi, un alt copil suspect de infecţie cu Rotavirus a fost transportat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.