2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRFumatorii risca sa orbeasca

Fumatorii risca sa orbeasca

Cea mai frecventa cauza de orbire este degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV). In Romania sunt 500.000 de bolnavi. Medicii oftalmologi au facut un apel catre Ministerul Sanatatii sa infiinteze un program national pentru aceasta boala.

Vederea devine mai slaba, mai putin exacta. Este nevoie de mai multa lumina pentru citit. Obiectele par distorsionate si mai mici decat in realitate. In campul vizual central apar noi pete albe sau negre. Liniile drepte devin ondulate. Acestea sunt cateva dintre simptomele degenerescentei maculare legate de varsta. Este o boala oftalmologica ce presupune aparitia unor leziuni la nivelul maculei, portiunea centrala a retinei. Persoanele de peste 50 de ani sunt cele mai expuse riscului DMLV. In acest caz, este obligatoriu consultul oftalmologic periodic. Din pacate, boala este ireversibila. 25% din persoanele de peste 65 de ani prezinta aceasta afectiune. Dr. Daniela Selaru, medic primar oftalmolog, secretarul general al Societatii Romane de Oftalmologie, a spus ca diabetul, glaucomul si DMLV sunt cauzele care duc la orbire.

Riscuri

Printre factorii de risc ai DMLV se numara: ereditatea, sexul, fumatul, unele boli cardiace, alimentatia etc. In ceea ce priveste ereditatea, exista un risc mai mare de aparitie a afectiunii daca un membru apropiat prezinta aceeasi boala. De asemenea, 50% din bolnavii care au la un ochi degenerescenta maculara vor dezolta boala, in 5 ani, si la celalalt ochi. Fumatorii au un risc de trei ori mai mare de a-si imbolnavi ochii decat nefumatorii. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, obezitatea produc tulburari circulatorii la nivel ocular. Un alt factor de risc este operatia de cataracta.

Cum sa ne protejam

Metodele de examinare sunt foarte multe si sunt absolut obligatorii in cabinetele oftalmologice. Protejarea si preventia sunt foarte importante pentru ca tratamentele actuale pentru DMLV (terapie fotodinamica, fotocoagulare cu laser) pot fi aplicate doar in stadiu de boala avansata. Medicii recomanda purtarea ochelarilor de soare pe timpul verii si iarna cand este zapada. De asemenea, cei care lucreaza multa vreme in fata calculatorului trebuie sa poarte ochelari cu lentile speciale si sa aiba monitoare cu tehnologie avansata. Alimentatia joaca un rol important in mentinerea vederii sanatoase. O dieta echilibrata trebuie sa contina carotenoizi, pigmenti galben-portocaliu care se gasesc in fructe si legume. Este recomandat si consumul de spanac, varza, broccoli etc. Profilaxia consta si in administrarea vitaminelor antioxidante sau a zincului, dar numai sub supravegherea medicului. In cazul existentei bolii, suprasolicitarea vederii nu poate sa lezeze ochii mai mult. Se examineaza vederea ambilor ochi prin testul Amsler, la recomandarea medicului. Se urmaresc posibile tulburari de vedere in timpul cititului sau observarea fetelor persoanelor aflate la distanta. Daca se observa modificari, se recomanda examenul medical. Tratamentul pentru DMLV costa in jur de 100 de euro pe luna si multi pacienti nu-si permit sa-l suporte.

Dusmanul vederii

„Principalul dusman al vederii este saracia informationala. Suntem insuficient informati cu privire la boli, la riscuri, la metodele de preventie. Este inadmisibil sa nu avem un program de sanatate pentru degenerescenta maculara legata de varsta. In Romania, bugetul cheltuielilor pentru tratamentul bolilor oftalmologice reprezinta doar 1%”, a declarat prof. dr. Benone Carstocea, presedintele Societatii Romane de Oftalmologie, cu ocazia celebrarii Zilei Mondiale a Vederii.

Milioane de oameni sufera

In acest moment, 2,3% din romani sufera de DMLV. Boala afecteaza 164 milioane de persoane din intreaga lume, din care 127 de milioane au vedere slaba, iar 37 de milioane si-au pierdut vederea definitiv. Aceasta afectiune a devenit o povara pentru europeni, astazi fiind cauza cea mai frecventa care duce la orbire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă