Testarea femeilor însărcinate pentru depistarea virusului HIV va fi obligatorie. Anunţul a fost făcut de managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că testarea era gratuită încă din 1998, dar nu şi obligatorie.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat miercuri că ministrul Sănătăţii va emite luna viitoare un ordin care va prevedea ca femeile însărcinate să fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV. Acesta a precizat pentru RL că testarea e inclusă din 1998 în programele naţionale de sănătate, dar nu era obligatorie, ci se reducea la consilierea femeilor de către ginecolog sau medicul de familie. „Până acum, medicul ginecolog sau cel de familie recomandau femeilor gravide să-şi facă testul HIV. Am propus ca această consiliere să fie scoasă, iar testarea să devină obligatorie. Beneficiile sunt enorme, vorbim despre şansa unei naşteri al unui copil sănătos dintr-o mamă infectată cu HIV”, a declarat Streinu-Cercel.
Un reprezentant al Asociaţiei Române Anti-SIDA , Liana Velica, a spus că problema majoră în procesul privind depistarea timpurie a virusului HIV îl constituie lipsa acestor teste în spitalele din ţară. „Deşi testarea HIV este inclusă în programul naţional de sănătate, în multe spitale din România nu există aceste teste, iar femeile chiar dacă doreau, nu aveau cum să le facă. Sper să fie remediată această disfuncţionalitate”, a explicat, pentru RL, Velica. Aceasta a punctat că ideal ar fi ca testarea HIV să fie făcută la începutul sarcinii sau chiar înainte ca femeia să rămână însărcinată. „Cu un tratament medical corespunzător, născând prin cezariană şi nealăptând, mama purtătoare de virusul HIV are şanse de 98% să aibă un copil sănătos”, a spus reprezentantul ARAS. Pe de altă parte, Liana Velica a atras atenţia asupra discriminării femeilor depistate cu HIV. „N-aş vrea însă ca această măsură să se întoarcă împotriva femeilor depistate cu HIV. Am întâlnit cazuri de femei gravide depistate cu HIV care nu au fost asistate la naştere, de către medici, iar asta e discriminare. Să sperăm că nu se va ajunge aici”, a spus Velica.
Stăm bine la monitorizarea infecţiilor cu HIV
România se află în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a infecţiei HIV, iar alte state „se chinuie să ia exemplul de la noi”, a spus Streinu-Cercel, potrivit Mediafax. „România se află pe primul loc între statele membre UE, iar Franţa, Germania şi Elveţia iau exemplu de la noi”, a afirmat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
În anul 2011, au fost înregistrate în România 16 cazuri de transmitere a bolii HIV de la mamă la copil, iar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 12 astfel de cazuri.