O pacientă din Botoşani, cu diabet şi două infarcturi, a trecut cu bine şi peste intervenţia chirurgicală care tratează cancerul la colon.
„Simţeam că mi se plimbă ceva între apendice şi ficat, ca o minge”, îşi aminteşte Elena, în vârstă de 64 de ani. Venise la spital vara trecută pentru o complicaţie a diabetului, aşa că i-a descris medicului senzaţia pe care o avea. „Ia să vedem”, i-a răspuns doctorul, palpând zona indicată de Elena. Femeia a făcut o radiografie, a luat antiinflamatorii, dar degeaba. „Mingea” era tot acolo. În scurt timp, a ajuns la un chirurg care a trimis-o să facă altă ecografie şi o tomografie. „În zona «biluţei» se vedeau excrescenţe, formaţiuni tumorale”, spune Elena, căreia medicii din Botoşani i-au recomandat să se opereze într-un spital cu condiţii mai bune din Iaşi sau din Cluj.
Zece zile cu apă şi perfuzii
Elena a ajuns la Spitalul Fundeni din Bucureşti şi a început pregătirea pentru operaţie. „Aveţi probleme cu inima. E făcută praf, dar ne străduim să iasă bine”, a avertizat-o anestezistul după ce a văzut că Elena făcuse de-a lungul vieţii două infarcturi, unul în urmă cu 12 ani, altul acum 8 ani. Operaţia a durat două ore, iar pe la miezul nopţii Elena s-a trezit. „Mă uitam la o steluţă prin geam, singura care se vedea, pentru că era înnorat, şi mă întrebam unde sunt. Ia să mai stau cu ochii închişi, să văd ce se întâmplă. Oare mor?”, îşi aminteşte femeia primele momente de după operaţie. Nu i-a fost prea greu să treacă peste perioada de recuperare, pentru că a fost încurajată mereu de medicul care a operat-o şi care o vizita zilnic.
În primele zece zile de la operaţie, Elena nu a mâncat nimic. Doar apă avea voie să bea. „Pacienţii nu au voie să mănânce până nu au scaun, altfel pot apărea complicaţii, cum ar fi lipirea intestinelor între ele. Perioada aceasta poate dura între trei şi zece zile, în funcţie de tranzitul intestinal al pacientului”, explică Dan Andronesi, medic specialist chirurgie generală la Spitalul Fundeni, cel care a operat-o pe Elena.Tratamentul cu citostatice l-a făcut acasă, la Botoşani. O asistentă de la spital venea după tură să-i facă injecţiile. Le-a suportat uşor. „Nu mi-a căzut părul şi nici greaţă nu mi-a fost”, spune Elena, mulţumită că analizele i-au ieşit bine până acum.
„Nu fac un kilometru pe zi”
Jumătate din cele aproape 30 de operaţii care se fac zilnic în Secţia de Chirurgie generală de la Spitalul Fundeni sunt pentru cancerul de colon. „Incidenţa cancerului de colon a crescut în ultimii ani. Aditivii din alimentaţie sunt un factor principal. O altă cauză este apariţia polipilor de colon, o stare precanceroasă, deoarece cresc în timp şi apar displazii”, afirmă medicul Dan Andronesi. Cancerul de colon apare şi la persoanele care suferă de constipaţie sau la cele care obişnuiesc să mănânce doar seara, din cauza alimentaţiei sărace în fibre, care se găsesc în fructe, legume şi cereale. „Am avut probleme cu constipaţia de-a lungul vieţii şi luam laxative, dar nu mă ajutau. Am fost şi sunt o fire sedentară. Nu cred că fac un kilometru pe zi. Azi am fost în piaţă şi m-am mai mişcat printre tarabe, dar mi-am propus să mă duc la sală”, recunoaşte Elena. Prevenţia bolii este foarte importantă. Investigaţiile periodice colonoscopice sunt recomandate o dată la zece ani şi o dată la trei ani după vârsta de 50 de ani. Şi cei care au anemie ar trebuie să facă un astfel de control, pentru că este posibilă existenţa unor polipi care deja sângerează.
Mergeţi la control chiar dacă vă simţiţi bine!
Operaţia prin care se tratează cancerul la colon durează maximum trei ore şi constă în scoaterea unei părţi din colon şi coaserea celor rămase. Dacă tumorile se găsesc aproape de orificiul anal, se poate face radioterapie înainte de operaţie, pentru ca riscul de recidivă să fie mai mic. După intervenţie, se recomandă consumul de lichide, iar alimentele trebuie să fie moi, precum supe, iaurt, brânză, şi trebuie evitate cele care nu sunt bine tolerate digestiv, ca varza şi fasolea.
Controalele medicale de după operaţie sunt foarte importante. „Se face un control la trei luni de la operaţie, apoi la şase luni, apoi anual. Am avut un pacient care a făcut după 3-4 ani de la intervenţie metastaze pulmonare. Un alt pacient care s-a simţit bine după operaţie a decis să nu urmeze
tratamentul cu citostatice şi a făcut metastaze peritonale”, spune medicul Dan Andronesi.
Cancerul de colon apare şi la persoanele care obişnuiesc să mănânce doar seara, precum şi la cele cu o alimentaţie săracă în fibre, care se găsesc în fructe, legume şi cereale.
Jumătate din cele aproape 30 de operaţii care se fac zilnic în Secţia de Chirurgie generală de la Spitalul Fundeni sunt pentru cancerul de colon.