6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăGDPRFemeia care a învins trei boli grave

Femeia care a învins trei boli grave

O pacientă din Botoşani, cu diabet şi două infarcturi, a trecut cu bine şi peste intervenţia chirurgicală care tratează cancerul la colon.

„Simţeam că mi se plimbă ceva între apendice şi ficat, ca o minge”, îşi amin­teşte Elena, în vâr­stă de 64 de ani. Venise la spital vara trecută pentru o complicaţie a diabe­tului, aşa că i-a descris me­di­cului senzaţia pe care o avea. „Ia să vedem”, i-a răspuns doc­to­rul, palpând zona indicată de Elena. Femeia a făcut o radiografie, a luat antiinflamatorii, dar de­geaba. „Mingea” era tot acolo. În scurt timp, a ajuns la un chirurg care a trimis-o să facă altă ecografie şi o tomografie. „În zona «biluţei» se vedeau excres­cenţe, formaţiuni tumo­rale”, spune Elena, căreia me­dicii din Botoşani i-au reco­mandat să se opereze într-un spital cu condiţii mai bune din Iaşi sau din Cluj.

Zece zile cu apă şi perfuzii

Elena a ajuns la Spitalul Fun­deni din Bucureşti şi a început pregă­tirea pentru operaţie. „Aveţi probleme cu inima. E făcută praf, dar ne străduim să iasă bine”, a avertizat-o aneste­zistul după ce a văzut că Elena făcuse de-a lungul vieţii două infarcturi, unul în urmă cu 12 ani, altul acum 8 ani. Operaţia a durat două ore, iar pe la miezul nopţii Elena s-a trezit. „Mă uitam la o steluţă prin geam, singura care se vedea, pentru că era înnorat, şi mă întrebam unde sunt. Ia să mai stau cu ochii închişi, să văd ce se întâmplă. Oare mor?”, îşi aminteşte femeia primele mo­mente de după operaţie. Nu i-a fost prea greu să treacă peste perioada de recuperare, pentru că a fost încurajată mereu de medicul care a operat-o şi care o vizita zilnic.

În primele zece zile de la ope­raţie, Elena nu a mâncat ni­mic. Doar apă avea voie să bea. „Pa­cien­ţii nu au voie să mănân­ce până nu au scaun, altfel pot apă­rea complicaţii, cum ar fi lipirea in­testinelor între ele. Perioada aceasta poate dura între trei şi zece zile, în funcţie de tranzitul in­testinal al pacien­tului”, expli­că Dan An­dro­nesi, medic specia­list chi­­rur­gie generală la Spitalul Fun­­deni, cel care a operat-o pe Elena.Tratamentul cu citostatice l-a făcut acasă, la Botoşani. O asis­tentă de la spital venea după tură să-i facă injecţiile. Le-a su­portat uşor. „Nu mi-a căzut părul şi nici greaţă nu mi-a fost”, spu­ne Elena, mulţumită că analizele i-au ieşit bine până acum.

„Nu fac un kilometru pe zi”

Jumătate din  cele aproape 30 de operaţii care se fac zilnic în Secţia de Chirurgie generală de la Spi­talul Fundeni sunt pentru cance­rul de colon. „Incidenţa canceru­lui de colon a crescut în ultimii ani. Aditivii din ali­mentaţie sunt un factor prin­cipal. O altă cauză este apariţia polipilor de colon, o stare pre­canceroasă, deoarece cresc în timp şi apar displazii”, afirmă medicul Dan Andronesi. Cancerul de colon apare şi la persoanele care suferă de con­stipaţie sau la cele care obiş­nuiesc să mănânce doar seara, din cauza alimentaţiei sărace în fibre, care se găsesc în fructe, legume şi cereale. „Am avut pro­bleme cu constipaţia de-a lungul vieţii şi luam laxative, dar nu mă ajutau. Am fost şi sunt o fire sedentară. Nu cred că fac un kilo­metru pe zi. Azi am fost în piaţă şi m-am mai mişcat printre tara­be, dar mi-am pro­pus să mă duc la sală”, recunoaş­te Elena. Pre­venţia bolii este foarte im­portantă. Investigaţiile perio­dice colonoscopice sunt reco­man­date o dată la zece ani şi o dată la trei ani după vârsta de 50 de ani. Şi cei care au anemie ar trebuie să facă un astfel de control, pentru că este posibilă existenţa unor polipi care deja sângerează.   

Mergeţi la control chiar dacă vă simţiţi bine!

Operaţia prin care se tratează cancerul la colon durează maximum trei ore şi constă în scoaterea unei părţi din colon şi coaserea celor rămase. Dacă tumorile se găsesc aproape de orificiul anal, se poate face radioterapie înainte de operaţie, pentru ca riscul de recidivă să fie mai mic. După intervenţie, se recomandă consumul de lichide, iar alimentele trebuie să fie moi, precum supe, iaurt, brânză, şi trebuie evitate cele care nu sunt bine tolerate digestiv, ca varza şi fasolea.

Controalele medicale de după operaţie sunt foarte importante. „Se face un control la trei luni de la operaţie, apoi la şase luni, apoi anual. Am avut un pacient care a făcut după 3-4 ani de la intervenţie metastaze pulmonare. Un alt pacient care s-a simţit bine după operaţie a decis să nu urmeze
tratamentul cu citostatice şi a făcut metastaze peritonale”, spune medicul Dan Andronesi.

Cancerul de colon apare şi la persoanele care obişnuiesc să mănânce doar seara, precum şi la cele cu o alimentaţie săracă în fibre, care se găsesc în fructe, legume şi cereale.

Jumătate din  cele aproape 30 de operaţii care se fac zilnic în Secţia de Chirurgie generală de la Spitalul Fundeni sunt pentru cancerul de colon.

Cele mai citite

Acțiunile Tesla explodează, urcând capitalizarea companiei la peste 1 trilion de dolari

Tesla înregistrează un avans spectaculos al acțiunilor, cu o creștere de peste 8% doar astăzi, depășind pragul de 1 trilion de dolari la capitalizarea...

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...
Ultima oră
Pe aceeași temă