Aproape 15% din femei suferă de incon-tinenţă urinară la efort, atunci când tuşesc, strănută sau când ridică greutăţi, iar 25% au incontinenţă urinară imperioasă, din cauză că vezica este hiperactivă. Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la incontinenţă urinară.
„La femei, uretra este mai scurtă, având doar patru centimetri, faţă de 25 de centimetri, cât poate ajunge la bărbaţi. De asemenea, planşeul pelvin este structurat în mod diferit. La femei, este ca un fel de sistem cibernetic şi orice dereglare conduce în timp la altă dereglare”, spune Cristian Surcel, medic urolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti.
Specialişti străini citaţi de site-ul Health.com vă oferă câteva recomandări care vă ajută să amelioraţi simptomele incontinenţei urinare.
Efectele pozitive apar după şase săptămâni
Exerciţiile Kegel implică muşchii pe care-i folosiţi atunci când vreţi să opriţi fluxul de urină şi reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru incontinenţa urinară. „Aceste exerciţii sunt foarte utile în primele stadii ale incontinenţei urinare şi după recuperare, dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală”, spune Philippe Zimmern, profesor de urologie la UT Southwestern Medical Center, Dallas. Consultaţi un medic care să vă spună cum să faceţi acest tip de exerciţii şi cât de des.
O îmbunătăţire ar putea să apară după 6-12 săptămâni, dar pentru a menţine efectul benefic trebuie să continuaţi să faceţi aceste exerciţii pe termen lung. Dacă sunteţi o persoană supraponderală, pierderea în greutate reprezintă un pas important în a reduce severitatea inconti-nenţei urinare. Grăsimea excesivă din zona abdomenului apasă asupra vezicii şi a muşchilor pelvieni. „Pierderea de kilograme este importantă în incontinenţa urinară de efort”, spune Cristian Surcel.
Nu vă grăbiţi să mergeţi la toaletă
Antrenaţi-vă vezica. Acest exerciţiu are nevoie de răbdare, iar cheia lui este să învăţaţi să vă controlaţi nevoia urgentă de a merge la toaletă. Pentru început, încercaţi să amânaţi să mergeţi la toaletă zece minute, iar apoi să aşteptaţi chiar 20 de minute. În timp, ar fi bine să puteţi să vă simţiţi confortabil şi dacă nu folosiţi toaleta timp de patru ore. Un jurnal în care să vă notaţi de câte ori urinaţi v-ar fi de ajutor.
Magneziul este un mineral important pentru funcţionarea muşchilor şi a nervilor şi v-ar putea ajuta dacă suferiţi de incontinenţă urinară. Un studiu realizat de cercetătorii israelieni arată că mai mult de jumătate din cele 40 de femei monitorizate care au luat magneziu de două ori pe zi şi-au ameliorat afecţi-unea şi s-au trezit de mai puţine ori în timpul nopţii pentru a merge la toaletă decât cele care nu au luat medicamentele respective.
Unii medici sunt de părere că magneziul reduce spasmele muşchilor vezicii urinare şi permite urinei să fie evacuată complet. Magneziul poate fi luat, de asemenea, din porumb, cartofi şi banane.
Mâncaţi ouă şi peşte
Şi vitamina D ar putea reduce riscul de incontinenţă urinară. Un studiu realizat în 2010 arăta că femeile de 20 de ani şi cele mai în vârstă cu nivelul de vitamina D normal aveau mai puţine riscuri de a face incontinenţă urinară. Consumaţi, aşadar, lapte fortifiat, ouă şi peşte. Dacă aveaţi nevoie de un motiv în plus ca să renunţaţi la tutun, incontinenţa urinară poate fi trecută pe listă. Un studiu de mică amploare efectuat de cercetătorii greci sugerează că fumătorii înrăiţi sunt mai predispuşi să facă această afecţiune comparativ cu nefumătorii.
„Tusea cronică este considerat un factor de risc pentru incontinenţa urinară şi pentru prolapsul organelor pelvice”, spune Zimmern. O altă soluţie este să tăiaţi cafeaua de pe lista produselor consumate frecvent. Cafeaua este un diuretic şi poate contribui la iritarea vezicii şi la contracţia muşchilor, factori care pot cauza incontinenţă urinară.
„Cafeaua excită creierul, iar controlul vezicii se află în lobul frontal al creierului. Este mai bine să reduceţi cantitatea de cafea consumată sau chiar să o restricţionaţi dacă suferiţi de incontinenţă”, spune Zimmern. Cu atât mai mult dacă este vorba de o formă severă a bolii.