2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRDe ce apar urinările dese?

De ce apar urinările dese?

* Cauza ar putea fi o infecţie urinară, stresul sau, mai rău, o malformaţie a vezicii ori un cancer vezical.

O persoană care merge de 10-20 de ori pe zi la toaletă ar trebui să consulte un medic urolog. Cauza ar putea fi o infecţie urinară, stresul sau, mai rău, o malformaţie a vezicii ori un cancer vezical. Dacă la femei, în 90% din cazuri este vorba despre o infecţie urinară, la bărbaţi, urinările frecvente apar pe fondul unor probleme ale aparatului urinar inferior (adenom de prostată, cancer de prostată, tumoră vezicală sau uretrală).

„Simptomele vă pot induce în eroare. Puteţi crede că este vorba despre o simplă răceală, dar în realitate să fie de vină o cistită bacteriană, care trebuie tratată cu antibiotice sau o tumoră vezicală sau prostatică, unde trebuie intervenit chirurgical”, a atras atenţia Cristian Surcel, medic specialist urologie Institutul Clinic Fundeni (Bucureşti)

Iată principalele afecţiuni care pot provoca urinări frecvente, atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.

„Cistita de lună de miere”

Apare în special la femeile de vârstă fertilă (20-45 de ani), active sexual. „Există un tip de infecţie urinară numită şi «cistita de lună de miere». Se manifestă la femeile care fac des dragoste cu partenerii, din cauza bacteriilor care trec din vagin în uretră şi apoi în vezica urinară”, spune medicul Cristian Surcel. Cistita apare mai ales la femei, din cauză că uretra feminină este mai scurtă decît cea masculină. Astfel, zona genitală intră mai uşor în contact cu agenţii patogeni aflaţi în urină. De vină sunt şi igiena deficitară, frigul, umezeala. „Plus constipaţia şi un consum redus de lichide”, menţionează medicul Cristian Surcel.

Pielonefrita

Este o complicaţie a cistitei. Pe lângă urinările frecvente, apar frisoane, febră şi dureri lombare sau abdominale. „Când infecţia urinară ţine 3-5 zile este vorba despre o cistită. Dacă se prelungeşte până la două săptămâni, este o pielonefrită”, menţionează medicul Cristian Surcel.

Ambele se tratează cu antibiotice „ţintite”, pentru care trebuie să faceţi urocultura cu antibiogramă. „Apar foarte mari probleme în cazul infecţiilor care se repetă de două-trei ori într-un an. Pentru astfel de paciente sunt esenţiale antibioticele ţintite”, subliniază medicul.

Vezica hiperactivă

Această afecţiune se asociază şi cu senzaţia de imperiozitate micţională (urgenţa de a merge la toaletă). Din cauza unor contracţii involuntare şi inadecvate ale musculaturii vezicii urinare, apare urgenţa de a merge la toaletă.

„Urinările frecvente cauzate de vezica hiperactivă pot avea loc atât ziua, cât şi noaptea. Cele nocturne sunt mai supărătoare, deoarece afectează mult calitatea vieţii. Somnul este neodhinitor şi activităţile de peste zi nu mai pot fi duse la bun sfârşit”, spune medicul Cristian Surcel. Urinările dese cauzate de vezica hiperactivă pot fi tratate cu pastile ce inhibă contracţiile musculaturii vezicii urinare. 

Adenomul de prostată

La bărbaţi, cele mai multe probleme legate de urinare frecventă au legătură cu afecţiunile prostatei, cum este şi adenomul. „Fie se prescriu medicamente alfablocante, fie inhibitori de 5 alfa reductază, dar dacă simptomele sunt foarte deranjante se poate recurge şi la operaţie”, spune medicul Cristian Surcel.

Tumori vezicale

Aceste formaţiuni apar la nivelul vezicii şi pot determina micţiuni frecvente. „După ce se exclude prezenţa unei infecţii, prin teste specifice – urocultură şi sumar de urină -, pacienţii pot fi căutaţi şi de alte afecţiuni cum sunt tumorile  vezicale. Pentru asta pot fi indicate teste în plus, cum sunt ecografia abdominală pelvină şi citoscopia”, menţionează dr. Cristian Surcel.

Cancer de prostată

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la barbaţi. Mărirea prostatei în volum şi urinările frecvente pot fi posibile semne. „De aceea, după vârsta de 50 de ani, este obligatorie efectuarea antigenului PSA, uroculturii şi ecografiei abdominale”, a precizat Cristian Surcel.

 

PREVENŢIE

Igiena, inclusiv cea sexuală este foarte importantă. Astfel, faceţi duş înainte şi după ce aveţi un contact sexual, folosiţi şerveţele umede la toaletă, atunci când nu există bideu, spălaţi bine lenjeria intimă şi respectaţi sensul de ştergere din faţă în spate, şi nu invers)

Evitaţi să staţi în frigului şi umezeală (inclusiv în aer condiţionat şi cu picioarele pe gresia rece)

Scăpaţi de cosntipaţie (in sezonul de vara, treceţi pe verdeţuri, zarzavaturi şi adoptaţi o dietă bogată în fibre)

Consumaţi lichide

TESTE

urocultura şi sumarul de urină (arată dacă este sau nu vorba despre o infecţie urinară)

ecografia abdominală pelvină cu vezica plină

citoscopia (doar dacă se suspectează un cancer la vezică sau o malformaţie)

jurnalul micţional (în care notaţi numărul de micţiuni, culoare etc.)

Când nu este cazul să vă îngrijoraţi

când beţi multă apă (2 litri pe zi), mergeţi la toaletă şi urinaţi în cantităţi obişnuite

când sunteţi stresat şi mergeţi des la toaletă (în cazul unor emoţii puternice, organismul are tendinţa să scape de ce este în plus, în cazul acesta urina)

 

Cele mai citite

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă