22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRCum scăpaţi de constipaţie

Cum scăpaţi de constipaţie

Nu faceţi exces de carne, ouă şi brânzeturi fermentate, consumaţi cât mai multe cereale, fructe şi legume şi faceţi mişcare, vă sfătuiesc medicii gastroenterologi.

Persoanele care au mai puţin de două scaune pe săptămână suferă de constipaţie, spun medicii. „Unele persoane cred că dacă au scaun la două zile sunt constipate, ceea ce nu e adevărat. Cel mai bine însă este ca acesta să fie zilnic”, spune Alina Popescu, medic gastroenterolog la Proctoline din Bucureşti.

Consumaţi citrice, mere, cartofi şi orz

Dieta bogată în fibre alimentare, consumul de lichide şi sportul sunt principalele metode prin care puteţi să combateţi constipaţia. Fibrele solubile în apă, precum cele din citrice, mere, cartofi, căpşune, orz, încetinesc digestia şi vă ajută să absorbiţi nutrienţii din alimente, iar cele insolubile, pe care le găsiţi în cereale, seminţe sau în coaja fructelor, facilitează tranzitul.
Consumaţi zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume. O porţie înseamnă un fruct mare (un măr, o banană, o portocală) sau două fructe mai mici, precum două prune, ori o ceaşcă de fructe foarte mici, precum cireşe sau mure.

Laxativele pot da „dependenţă”

Nu abuzaţi de laxative, pentru că organismul se va obişnui cu ele şi în timp va trebui să măriţi doza şi va deveni dependent de ele. Folosiţi medicamentele mai mult când plecaţi în concediu, deoarece schimbarea mediului poate duce la apariţia reacţiilor de inhibiţie.
De asemenea, este bine să consumaţi cât mai multe lichide, dar să evitaţi cafeaua, băuturile de tip cola şi alcoolul, care agravează simptomele prin faptul că vă deshidratează. Dacă nu vă puteţi abţine de la acestea, aveţi grijă să compensaţi bând multă apă.
De constipaţie mai pot suferi şi persoanele care amână să meargă la toaletă din cauză că sunt în vizită sau pentru că sunt ocupate. Copiii care se abţin fac asta pentru că li se pare stresant să meargă la toaletă sau pentru că nu vor să se întrerupă din joacă.
La gravide, constipaţia apare din cauza modificărilor hormonale sau pentru că uterul apasă pe intestin. La persoanele în vârstă, constipaţia poate să apară din cauza sedentarismului sau din cauza metabolismului încetinit.
„Tulburările de tranzit apărute din senin, care sunt însoţite de sângerare şi de scăderea în greutate pot fi semnul unei afecţiuni a colonului, inclusiv cancer, motiv pentru care este bine să mergeţi să faceţi o colonoscopie”, atrage atenţia Alina Popescu.

Atenţie la medicamentele pentru gastrită şi ulcer!

Boli precum diabetul sau atacul vascular cerebral pot duce la constipaţie. „Constipaţia poate apărea din cauza unor boli neurologice, precum Parkinsonul, sau endocrinologice, ca hipotiroidia. Există şi medicamente care încetinească tranzitul intestinal. Este vorba despre anumite medicamente pentru gastrite şi ulcer, antispastice sau calciu”, spune prof. Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă