Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a avut, marţi, o întâlnire cu membrii Comisiei pentru sănătate din Senat, cărora le-a prezentat argumentele pentru măsurile anunţate privind comasarea spitalelor sau reprofilarea acestora.
El a declarat, în faţa membrilor comisiei, că Guvernul va adopta în următoarele săptămâni Planul naţional de paturi.
El le-a prezentat senatorilor din Comisia pentru sănătate criteriile pe baza cărora se intenţionează comasarea spitalelor sau reprofilarea acestora, el reiterând faptul că, dacă autorităţile locale nu vor ţine cont de recomandările făcute de minister, respectivele spitale nu vor mai fi finanţate, de la 1 aprilie, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Ministrul a menţionat că la 1 aprilie va intra în vigoare un nou contract-cadru care nu mai prevede obligativitatea pentru CNAS de a încheia contracte de prestări servicii cu toate spitalele şi că restructurarea care se are în vedere urmăreşte realizarea unei reţele spitaliceşti care să răspundă acestei prevederi.
El a spus că pe ambele liste propuse de minister, pentru comasare şi pentru schimbarea destinaţiei, figurează spitale care se află în subordinea autorităţilor locale, iar ministerul nu le poate impune acestor autorităţi să opteze pentru soluţia propusă de Ministerul Sănătăţii decât prin acest contract-cadru.
Cseke Attila a spus că în aceste cazuri comasările sau schimbarea destinaţiei se va face prin hotărâre de Guvern după ce autorităţile locale vor adopta hotărâri în acest sens.
El a dat ca exemplu pozitiv în privinţa comasărilor deja realizate judeţele Dâmboviţa, Arad şi Bihor, el declarându-se nedumerit de ce alte autorităţi locale „nu au păşit pe acelaşi drum”.
Cseke a precizat că sunt propuse pentru comasare un număr de 111 spitale, pentru altele ministerul având în vedere măsuri de reprofilare, respectiv transformare în centre pentru bătrâni sau centre de permanenenţă.
Cseke Attila a spus că a primit numeroase observaţii cu privire la această listă. „Vom face o reanalizare pentru fiecare spital, pentru fiecare judeţ. Nu contest de a avea situaţii de excepţie”, a spus demnitarul.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că spitalele vor fi transformate în cămine de bătrâni sau în centre de permanenţă vor putea beneficia, pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, de finanţare guvernamentală.
Pe de altă parte, Cseke a menţionat că în urma acestui proces nimeni din personalul medical nu îşi va pierde locul de muncă, urmând să le fie oferite locuri de muncă în localitate sau în judeţ.
Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Muncii a precizat că în România există 77 de cămine de bătrâni, având 5.304 locuri, numărul de cereri fiind de 4.810.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Minerva Boitan a criticat desfiinţarea „la pachet” a unor spitale, comasarea de spitale de specialităţi diferite, precum şi propunerea de desfiinţare a unor spitale de prestigiu, care „au un nume”.
Boitan a criticat, de asemenea, destructurarea reţelei spitaliceşti care tratează tuberculoza, într-un moment în care România dă o treime din cazurile de TBC din Europa.
Pe de altă parte, senatorul l-a atenţionat pe ministru că nu se poate interzice contractul dintre CNAS şi un spital, pentru că respectivul spital deserveşte asiguraţi care au contribuit la bugetul asigurărilor de sănătate.
Ea l-a întrebat pe ministru dacă există o evidenţă privind numărul de paturi pe care sistemul sanitar le pierde în urma acestei reorganizări, Boitan atenţionând că deja România „se afla la nivelul cel mai de jos” în această privinţă în Uniunea Europeană.
Ministrul a precizat că prin măsurile preconoizate un număr de 4.808 paturi ar urma să iasă din circuitul medical.
În privinţa economiilor care vor fi făcute, Cseke a arătat că acestea nu sunt relevante deoarece este vorba despre spitale mici, cu activitate mai puţin complexă şi cu mai puţine decontări la CNAS.