1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRCrunta povară a depresiei

Crunta povară a depresiei

De două săptămâni este internată în Spitalul Obregia din Bucureşti. Asemenea Georgetei, aproape 13.000 de români cu depresie se internează anual în secţiile de psihiatrie ale spitalului din Capitală. Statisticile arată că depresia le afectează mai mult pe femei decât pe bărbaţi, 9% din ele suferind de această boală, compara-tiv cu 5% din bărbaţi.

 

„Mi-e frică să nu-mi vrea cineva răul”

Georgeta a rămas văduvă pentru prima dată la 31 de ani. Şi-a înmormântat sin-gură soţul şi a muncit în trei schimburi pentru a se putea întreţine. La scurt timp după moartea soţului, s-a re-căsătorit.
„Îl cunoşteam destul de bine, stăteam pe aceeaşi stradă, îi ştiam şi părinţii. Am zis că fac o treabă bună măritându-mă cu el”, povesteşte Georgeta.
Visul i s-a transformat însă în coşmar. Bărbatul era pasionat de băutură, iar cu munca nu se împăca deloc. Pentru 400 de lei pe lună, Georgeta avea grijă de o schizofrenică, îi făcea curat şi mâncare şi-i suporta crizele de nervi şi jignirile. „Supărările m-au dus la depresie. Nu suportam să mai văd alcool sau să dorm lângă soţul meu. Îmi vorbea urât, dar n-am plecat de lângă el pentru că nu mi-a plăcut să umblu din bărbat în bărbat”, spune Georgeta.
Răbdarea ei a costat-o sănătatea, pentru că nu cu mult înainte să rămână din nou văduvă a avut primul episod de depresie. I s-a făcut rău, a început să tremure şi a căzut pe stradă.
A stat internată în Spitalul Obregia din Bucureşti mai mult de o lună, a luat medicamente şi a beneficiat de consiliere psihologică.
După ce s-a externat, perioadele bune alternau cu cele proaste, astfel încât ajunsese să se interneze cam la fiecare două luni. „Am şi atac de panică. Mi-e frică să nu-mi vrea cineva răul şi uneori mă uit în toate părţile să nu vină cineva. Şi aici, în spital, câteodată mi-e frică. Adineaori am luat un medicament şi m-am mai liniştit.

„E urât în spital. Unul ţipă, altul tropăie”

În urmă cu trei ani am început să aud voci. Aveam impresia că mă strigă cineva, dar, de fapt, nu era ni-meni”, spune femeia. Ar prefera să se trateze acasă. „E urât în spital. Unul ţipă, altul tropăie, mai rău te en-ervezi”, spune ea dându-şi capul uşor pe spate ca să-şi alun-ge ameţeala de care pare că nu mai scapă. Anti-depresivele nu-i lipsesc nici din casă, iar după ce termină reţeta trebuie să se întoarcă la spital pentru con-trol medical.

A treia căsătorie, cu noroc

Georgeta s-a recăsătorit pentru a treia oară şi pare că a tras lozul câştigător.
„Este un soţ foarte bun. Găteşte, spală, are grijă de mine”, spune femeia. De depresie tot nu a scăpat şi ni-meni nu poate spune că se va vindeca vreodată. Ultimul episod depresiv l-a avut de Crăciun.
„M-am supărat pentru că aveam un purceluş, iar soţul, când a văzut că mă simt rău, a zis să-l tăiem altădată. Eu voiam să avem masa plină. Am început să aiurez. Vorbeam cu tata, care era mort, şi-i spuneam să nu mă ia, să stea lângă mine. Mi-a zis soţul cum am reacţionat”, povesteşte femeia, care-şi duce viaţa într-o căsuţă în Teleorman. Mai are de făcut renovări, dar este optimistă.
„Ultima bucurie mai mare a fost luna trecută, de ziua mea. Am luat pensia şi soţul a zis să-mi cumpăr o pereche de ciorapi cu model”, spune ea.

Jumătate din depresivi se vindecă
50% din cei care suferă de depresie se vindecă, 30% se tratează parţial, iar în 20% din cazuri boala se cronicizează. Diagnosticul de depresie se pune atunci când o persoană are timp de două săptămâni o dispoziţie depresivă şi nu mai simte plăcere pentru nimic. Pe lângă acestea mai pot să apară scăderea în greutate, inhibiţia, tulburările de somn, oboseala, gândurile de sinucidere şi diminuarea poftei de mâncare.În unele cazuri pot apărea halucinaţii auditive. „Tristeţea face parte din trăirile normale ale oamenilor, dar ea nu modifică tipologia gândirii, aşa cum se întâmplă în cazul depresiei. În multe cazuri de depresie este suficient tratamentul ambulatoriu. Dacă o persoană are gânduri de suicid, atunci trebuie internată”, afirmă Radu Mihăilescu, director medical la Spitalul Obregia din Bucureşti. Medicamentele cel mai des recomandate sunt antidepresivele de tip inhibitor de recaptare a serotoninei, pentru că au efecte secundare minore, anxiolitice şi hipnoinductoare.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă