Conţinutul foarte mare de zahăr din băuturile dulci dă peste cap organismul micuţilor, aceştia putând face inclusiv diabet.
Copiii care şi-au făcut un obicei din a bea sucuri riscă să devină obezi şi să facă diabet de tip 2, avertizează medicii. „Tot ce conţine zahăr poate conduce la obezitate. O persoană care bea unu-doi litri de suc pe zi este un candidat la obezitate din cauza caloriilor”, explică Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
„Sucurile conţin îndulcitori naturali, precum zaharoză, sirop de glucoză, fructoză, zahăr invert. Toate au patru kilocalorii pe gram şi conţin o cantitate foarte mare de zahăr, mai precis 110 grame la un litru”, afirmă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Băuturile light, înşelătoare
Nici sucurile light nu sunt mai sănătoase şi nici nu vă ajută să slăbiţi. Când consumaţi băuturi light, intervine un mecanism hormonal complex prin care organismul trebuie să reţină calorii din alte alimente. „Gustul dulce al acestor sucuri poate păcăli creierul, dar nu putem păcăli organismul la nivel biochimic, pentru că nu-i vin şi caloriile asociate produselor dulci”, explică Mencinicopschi. Sucurile mai conţin coloranţi şi conservanţi, iar cele acidulate pot irita stomacul. „Mulţi din cei care beau sucuri cred că se hidratează, dar nici măcar acest lucru nu este adevărat pentru că substanţele din aceste băuturi consumă apa din organism pentru a se putea metaboliza. Ele stimulează diureza, ceea ce nu este bine când suntem deja transpiraţi”, afirmă Adamescu.
Consumaţi sucuri preparate în casă
În loc de sucuri, obişnuiţi-i pe copii să consume fructe crude şi apă sau sucuri preparate în casă. Ca să nu pierdeţi fibrele din fructul care rămâne după ce l-aţi stors, diluaţi-l cu apă şi consumaţi-l. Atitudinea părinţilor este foarte importantă pentru ca micuţii să înţeleagă de ce nu e bine să consume sucuri artificiale. În primul rând, ar fi bine ca nici adulţii să nu bea sucuri şi să le explice copiilor pe înţelesul lor de ce nu sunt bune. „E nevoie de o «muncă» în echipă, pentru ca micuţul să nu se simtă nedreptăţit. Ştiu o familie cu un copil obez. La masă părinţii mâncau orice, iar copilul, aflat la cură, orez cu legume. Nu puneţi accentul pe lucruri groaznice, precum obezitatea sau diabetul, deoarece copiii se vor uita la alţi copii care beau sucuri şi sunt sănătoşi, iar realitatea pe care o văd ei va intra în contradicţie cu ce aţi spus voi, ceea ce va duce la o lipsă de credibilitate”, spune psihoterapeutul Alina Zevedei.
„Copilului îi dai ce are nevoie, nu ce vrea”
De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte fermi şi să nu cedeze insistenţelor copilului doar pentru că se află într-o stare mai bună. „Copilului îi dai ce are nevoie, nu ce vrea”, adaugă Alina Zevedei. La fel de important este să-l lăudaţi când ia o decizie bună, chiar şi la vârste foarte mici, deoarece îl va ajuta să nu se lase influenţat de anturaj.