5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăGDPRCine va scăpa de coplata de 10 lei din sănătate

Cine va scăpa de coplata de 10 lei din sănătate

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că Guvernul va introduce coplata de la 1 martie, o dată cu pachetul de bază, iar măsura va viza doar internările.  La momentul externării din spital, pacientul  va plăti „o sumă modică” – 10 lei.

Măsura coplăţii nu se aplică la analize, la urgenţă, sau la medicii de familie. Potrivit  Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006, următoarele categorii de asiguraţi vor fi scutite de la coplată:  copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună şi veteranii de război.

„Coplata a fost amânată o perioadă. De la 1 martie, o dată cu pachetul de bază, ne-am obligat să o introducem doar pentru internări. La momentul externării din spital – o sumă modică. Asta înseamnă maximum 10 lei”, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta.

Măsura apare în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, obţinută de Mediafax. „În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document. Măsura a fost luată ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false.

„În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem”, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor de servicii medicale şi se utilizează pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate, mai precizează legea.   

Managerii de spitale vor fi evaluaţi trimestrial

Tot ieri s-a mai anunţat că managerii de spitale vor fi evaluaţi trimestrial, astfel încât să poată fi înlocuiţi, dacă spitalul înregistrează datorii pentru trei luni consecutive, conform scrisorii de intenţie convenite de Guvern cu FMI. Documentul relevă totodată că, pentru a evita creşterea datoriilor din sistem, Guvernul va transfera resurse financiare de la spitale cu competenţe limitate către unităţile incluse în reţeaua spitalelor regionale de urgenţă. Sistemul de achiziţii centralizate ale medicamentelor va fi evaluat la sfârşitul acestui an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă