Chirurgia transgastrica ramane inca un vis inca indepartat, cel putin in Romania. Scoaterea organelor bolnave prin orificii naturale ar putea rezolva problemele pacientilor cu obezitate mare, care nu pot fi operati, si nu ar lasa cicatrice inestetice.
In urma cu doi ani, o echipa de chirurgi din SUA a efectuat o perforatie la nivelul stomacului unui pacient. Atunci s-a nascut ideea efectuarii unor operatii de scoatere a organelor sau tesuturilor bolnave prin orificile naturale: pe cale bucala, transvaginala sau transcolonica.
Chirurgia transgastrica consta in trecerea unor instrumente chirurgicale flexibile si a unei camere de luat vederi prin gura pacientului, pentru a ajunge in cavitatea abdominala prin intermediul unei incizii facute in peretele stomacului. Specialistul Duncan Graham-Rowe explica, intr-un articol aparut in revista londoneza New Scientist si preluat in saptamanalul Courrier International, ca, odata terminata operatia, chirurgul scoate pe gura pacientului tesutul sau organul afectat, apoi coase la loc orificiul facut in stomac.
Pentru a opera cu usurinta, chirurgii umfla cavitatea abdominala cu dioxid de carbon (CO2), fapt ce ar putea cauza dureri postoperatorii. Operatia este relativ nedureroasa, stomacul fiind un organ mai putin inervat decat pielea. Medicii romani spun ca in chirurgia transgastrica este nevoie totusi de antestezie generala. "Pacientii supusi laparoscopiei sunt in concediu medical mai multe zile.
Cu chirurgia transgastrica, ei ar putea reveni la lucru chiar in aceeasi zi", a explicat Lee Swanstrom, directorul Oregon Clinic din Portland, SUA. Mai mult, trecerea prin stomac ar putea reduce si riscul unor infectii postoperatorii, in special cea cauzata de stafilococul auriu rezistent la antibiotic. Daca pielea nu este incizata, infectia nu poate afecta organismul. Medicul Swain, specilist in endoscopie in cadrul Imperial College din Londra, a subliniat ca "daca chiar exista risc de infectare a cavitatii abdominale cu bacterii din tubul digestiv, unele studii pe animale indica faptul ca riscul este limitat". Cel putin teoretic. Medicii spun ca se afla in stadiul ipotezelor. Aceste operatii complexe au fost studiate cu succes pe porci, dar este greu ca in aceste teste sa se evalueze anumite detalii, cum ar fi durerea. Aplicand elemente asemanatoare, in SUA, zece pacienti au fost diagnosticati cu cancer de pancreas cu ajutorul unor tehnici de exploatare pe cale bucala. Chirurgii le-au scos vezica biliara unor femei utilizand o tehnica ce le-a permis sa ajunga in cavitatea abdominala printr-o incizie in vagin. Ca toate formele de chirurgie, o interventie transgastrica nu este lipsita de riscuri, deoarece hemoragia interna este posibila. z
AVANTAJE
» Fara cicatrice
Dr. Cristi Gheorghe, sef Departament Endoscopie Digestiva de la Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat ca avantajul ar fi acela ca nu lasa cicatrice specifice interventiilor chirurgicale.
» Pentru obezi
Este indicata mai ales pentru persoanele cu obezitate mare care nu pot fi operate clasic. Tehnica ar putea fi intrebuintata pentru scoaterea colecistului, extractia splinei sau chiar legarea trompelor.