Zahărul este o „otravă”, iar vânzarea lui ar trebui să fie cât mai strict reglementată, precum ţigările şi alcoolul, spun oamenii de stiinţă, citaţi de Daily Mail.
Ei avertizează că produsele zaharoase şi băuturile sunt responsabile de boli de inimă, obezitate, cancer şi probleme cu ficatul.
Oamenii de ştinţă pretind că zahărul provoacă 35 milioane de decese pe an în întreaga lume şi este atât de periculos încât vânzarea lui ar trebui să fie reglementată prin legislaţie.
Într-un articol intitulat „Adevărul toxic despre zahăr”, publicat în revista Nature, oamenii de ştiinţă avertizează că „În cantităţi mici, zahărul nu prezintă pericol, dar excesul te poate ucide încet.”
Cercetătorii americani avertizează că obezitatea este in prezent o problemă mai mare în lume decât malnutriţia, şi că zahărul nu numai că îngraşă, ci provoacă modificări ale metabolismului organismului, creşte tensiunea arterială, provoacă dezechilibre hormonale şi dăunează ficatului.
Unul din autorii articolului, Robert Lustig, expert în obezitatea infantilă de la Universitatea California, spune că zahărul este disponibil pe scară largă şi se pot produce abuzuri dăunătoare pentru sănătate.
Autorii studiului mai spun că educarea copiilor cu privire la dietă şi exerciţiul fizic este puţin probabilă să fie eficientă şi, în schimb, răspunsul constă în aplicarea de taxe şi posibile restricţii la achiziţiile anumitor produse bogate in zahar.
Studiul recomandă impunerea de taxe pentru a dubla preţul băuturilor acidulate, restricţionarea vânzării lor la anumite categorii de persoane şi înăsprirea reglementărilor privind automatele din şcoli. Acesta concluzionează că politici asemănătoare au fost impuse cand a apărut interdicţia privind fumatul în locurile publice.
Totodată, articolul arată că în ce priveşte consumul de zahăr, acesta s-a triplat în ultimii 50 de ani.
Articolul concluzionează: ” Aceste măsuri simple ar fi benefice pentru sănătatea publică. Este timpul să ne îndreptăm atenţia către problemele cauzate de zahăr. „
Cu toate acestea, alţi oameni de ştiinţă au caracterizat studiul ca fiind „puritan”, declarând că zahărul este toxic doar atunci când este consumat în cantităţi nerealiste.