Alexandra nu a mai cumpărat săpunuri din magazin de doi ani, iar Anita nu mai foloseşte creme de corp din supermarket de trei ani, după ce a făcut o alergie. Ambele tinere îşi prepară produsele acasă, din uleiuri de cocos, palmier, scorţişoară sau susan.
Alexandra nu a mai folosit săpunuri din comerţ de doi ani. Şi le prepară acasă împreună cu mama ei pentru că amândurora le plac produsele naturale şi pentru că se distrează. Alexandra foloseşte uleiuri de palmier, cocos, măsline şi din sâmburi de struguri. Le amestecă apoi cu o cantitate precisă şi sigură de sodă caustică şi apă, obţinută cu ajutorul unui calculator de pe un site de profil.
„Cel mai important este să nu pui prea puţină sau prea multă sodă caustică. Uleiurile, soda caustică şi apa se amestecă timp de câteva ore până se ajunge la o consistenţă de budincă. Apoi adaug uleiurile esenţiale, pentru miros: ceai verde, lămâie, levănţică, portocală sau scorţişoară. Pentru un săpun folosesc cam două uleiuri”, spune Alexandra.
Pentru a da culoare săpunurilor, tânăra foloseşte capsule de spirulină, flori de levănţică sau scorţişoară măcinată. „Am participat şi la un târg de produse făcute manual. Prietenele mele sunt înnebunite după săpunurile acestea pentru că lasă pielea foarte hidratată. La început,
le-am oferit tuturor din săpunurile mele, dar apoi n-au mai acceptat aşa şi mi-au dat bani pe ele. Au spus că vor să sprijine «afacerea»”, spune Alexandra.
Unt de cacao cu ulei de portocale
Anita nu mai cumpără creme de corp din comerţ de aproape trei ani, după ce a făcut o alergie. Pentru că dermatocosmeticele din farmacii i se par foarte scumpe, s-a hotărât să folosească diverse coctailuri făcute din uleiuri de măsline, migdale, ceai verde, rozmarin, uleiuri de susan presate la rece, din sâmburi de caise şi jojoba. Într-una din reţete amestecă unt de cacao cu ulei de portocală şi scorţişoară, totul în cantităţi precise, pentru ca pro-prie-tăţile produselor să se păstreze, iar mirosul să nu fie prea puternic.
„Eu sunt la început acum. Am găsit pe internet un site american de unde poţi cumpăra materii prime 100% naturale. E un laborator de chimie cu gramajele foarte bine calculate. Se folosesc uleiuri esenţiale, unt, conservanţi naturali şi ape florale. Pentru celulită există anumite uleiuri, la fel pentru ten, pentru lifting. În funcţie de ce vrei să obţii, cumperi produsele potrivite. Sunt însă foarte scumpe şi durează până le cumpăr pe toate, aşa că deocamdată am achiziţionat doar o parte”, povesteşte Anita. Visul ei este să-şi cumpere toate produsele de care are nevoie, să prepare cremele şi să le folosească împreună cu familia ei. „În America e un trend ca oamenii să folosească produse cât mai naturale. La noi încă e greu să convingi oamenii să-şi prepare acasă cremele”, spune Anita.
Risc de alergii
Medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar Bucureşti spune că produsele preparate acasă sunt bune atâta vreme cât se folosesc reţete sigure din cărţi de fitoterapie. De asemenea, produsele trebuie individualizate în funcţie de tipul de piele al fiecărei persoane. „Ce este bun pentru tine nu e neapărat la fel de bun pentru prietenii tăi. Mierea de albine şi oul pot cauza alergii. Dacă apar roşeaţă, mâncărimi sau descuamări, nu mai folosiţi produsul respectiv”, vă sfătuieşte medicul. O altă recomandare este să testaţi mai întâi produsele pe o zonă mică de piele, şi dacă până a doua zi nu apar reacţii adverse, le puteţi folosi în continuare.
Medicul dermatolog Mihaela Leventer de la clinica Dermastyle din Bucureşti spune că îmbinarea uleiurilor şi a altor produse cosmetice este o meserie aparte, la care se pricep cel mai bine farmaciştii. „Nu orice se combină cu orice. Combinaţiile pot potenţa anumite efecte ale produselor. Sau, dacă vreţi, este ca la maioneză, care se poate tăia dacă nu este preparată cum trebuie. În plus, pot apărea alergii. Chiar şi uleiurile de măsline, de susan sau de migdale, considerate sigure din punct de vedere cosmetic, pot cauza alergii persoanelor sensibile”, explică Mihaela Leventer. Medicul mai spune că prepararea în casă a substanţelor este periculoasă. „Maceratul dintr-o floare culeasă de pe marginea drumului poate fi dăunător întrucât planta poate fi infestată microbian sau impregnată cu poluanţi”, explică specialistul. Medicul recomandă folosirea dermatocosmeticelor care se găsesc în farmacii şi spune că eficiente sunt şi produsele din supermarketuri, care conţin substanţe emoliente şi hidratante.