„Cardul de sănătate este malefic şi este premergător cipurilor satanice. Noi plătim taxe, dar nu vrem să avem card de sănătate”, a strigat un barbat cu ocazia dezbaterii publice iniţiate luni de Ministerul Sănătăţii despre cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Reprezentanţii ONG-urilor au atacat acest sistem, susţinând că noul card nu poate fi impus tuturor românilor şi trebuie să existe o alternativă, aşa cum ar fi „promis” în luna noiembrie oficialii din Ministerul Sănătăţii.
ONG-urile solicită găsirea unor alternative la cardurile de sănătate pentru românii care din anumite motive religioase sau morale nu vor să le utilizeze.
„Noi am analizat problema şi nu am găsit încă o soluţie, dar vom analiza în continuare”, a precizat Adela Neagoe, secretar general adjunct în Ministerul Sănătăţii.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii consideră că acest card este o necesitate pentru sistemul de sănătate şi că va aduce o disciplinare financiară.
„Considerăm că noul sistem este extrem de sigur din punct de vedere al protecţiei datelor care se găsesc pe card şi a celor care se găsesc în sistemul informatic. Pe de altă parte, considerăm că este singura variantă viabilă şi singura aplicabilă în situaţia în care există foarte multe suspiciuni legate de modalităţile de plată a serviciilor medicale”, a explicat Mihai Stupu, directorul sistemului informatic de la CNAS.
Cât costă şi cine plăteşte
Pacienţii şi medicii de familie vor plăti pentru cardul electronic de sănătate, au declarat reprezentantii medicilor de familie cu ocazia dezbaterii publice iniţiate de Ministerul Sănătăţii despre „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate”.
„Cardul de sănătate se implementează pe banii pacienţilor şi pe banii medicilor şi pe munca medicilor, iar dacă funcţionează prost tot noi vom fi traşi la răspundere. Practic, nu e gratis,” a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Potrivit hotărârii de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, contravaloarea cardului national de sănătate va fi suportată de asigurat, iar cipul cardului ar putea conţine date privind istoricul medical al titularului, dovada achitării contribuţiilor pentru sănătate, grupa sanguină, RH-ul, precum şi situaţia privind donarea de organe.
Pacientul ar trebui să achite pe lângă o taxă de aproximativ 2 euro pentru cardul de sănătate şi contravaloarea analizelor pentru stabilirea grupei sanguine şi a RH-ului, au precizat reprezentanţii medicilor de familie. Medicii de familie vor trebui să plătească pentru cititoarele de carduri şi să aibă internet de banda largă pentru a avea legătură cu sistemul informatic, a explicat Doina Mihăilă, Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.
Trei luni fără consultaţii
Medicii de familie se plâng că nu vor mai avea timp să dea consultaţii pentru că vor trebui să editeze datele din cardul electronic de sănătate.
„Dacă se va aplica legea, medicul de familie ar trebui să completeze aceste carduri. Am făcut un calcul şi ţinând cont de viteza de operare a majorităţii medicilor, acest card ar putea fi completat în 10-15 minute. Presupunând că am avea în cabinet toate cardurile, medicul ar trebui să închidă pentru trei luni de zile cabinetul şi să editeze numai aceste carduri. Ceea ce nu se poate pentru că este ilegal, este o infracţiune să ai cardul pacientului altfel decât cu el în cabinet.
Pacientul nu va mai fi consultat pentru că eu trebuie să introduc toate datele lui pentru card şi nu mai pot să îl consult. Datele medicale pe coduri de bare există la nivel centralizat , la nivelul caselor de asigurări de sănătate. Noi considerăm că dânşii să editeze şi să îşi asume responsabiliatea acestei editări”, a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.
Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, iar deţinătorii au obligaţia de a îl prezenta, în vederea acordării de servicii de asistenţă medicală.