2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRBorbely: În România nu este pericol de radiaţii de la Fukushima

Borbely: În România nu este pericol de radiaţii de la Fukushima

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că populaţia României nu este expusă radiaţiilor în urma exploziilor de la centrala atomică din Fukushima, ceea ce a apărut în presă fiind, de fapt, în opinia ministrului, rezultatul unor cercetări ştiinţifice, informează Mediafax.

Ministrul Laszlo Borbely a declarat, joi, la Vaslui, că, în prezent, valoarea radiaţiilor este de 600 de ori mai mică faţă de cea normală, astfel încât acestea nu pot avea influenţe asupra organismului.

„Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Japonia, în România nu este niciun pericol de radiaţii. Să fie foarte clar: ceea ce a apărut în presă este, de fapt, o cercetare ştiinţifică, pentru că aşa sunt ei (n.r. – cercetărtorii) curioşi, ceea ce este foarte bine. De fapt, cercetărtorii au depistat acel radionuclid care a apărut în urma tragediei din Japonia, care are o valoare de 600 de ori mai mică faţă de cea normală şi nu are niciun fel de influenţă asupra organismului. Norocul nostru este că suntem la 10.000 de kilometri de Fukushima şi acel nor s-a dispersat până a ajunge deasupra României, fără a mai avea niciun impact asupra ţării noastre”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a adăugat că ceea ce s-a întâmplat în Japonia ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru statele europene, impunându-se reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte funcţionarea centralelor atomice.

Ministrul Laszlo Borbely a fost prezent, joi, la Vaslui, unde a semnat un proiect în valoare de 40 milioane de euro care prevede construirea unei gropi ecologice de reciclare a deşeurilor.

Apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic conţin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiaţiilor sau cu situaţia din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară şi ISP anunţând că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximele admise.

Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie şi laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, şi nu există niciun pericol pentru sănătatea populaţiei, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.

El a fost convocat la şedinţa de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indică existenţa unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din Slănic.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri, că, rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate în România sau importate din alte ţări, nu au indicat contaminare radioactivă sau depăşiri ale limitelor normale ale radioactivităţii.

Şi Ministerul Sănătăţii a transmis că specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.

Cele mai citite

OFICIAL. Dan Șucu, noul președinte al clubului al clubului Genoa: „Este o onoare”

Dan Șucu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști români, a fost numit oficial președinte al clubului italian Genoa. Dan Șucu, noul președinte al clubului Genoa În...

Dorinel Munteanu, sceptic față de numirea lui Ovidiu Burcă la Oțelul Galați. „Nimeni nu va egala rezultatele mele”

Dorinel Munteanu, cel mai selecționat jucător din istoria echipei naționale a României, a vorbit despre plecarea sa de la Oțelul Galați și despre viitorul...

Eddy Gnahoré își prelungește contractul cu Dinamo București până în 2026!

Mijlocașul francez Eddy Gnahoré, o piesă esențială în echipa de fotbal Dinamo București, și-a prelungit contractul cu clubul până în vara anului 2026. Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă