16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRBolile musculo-scheletice, o povară pentru angajaţi

Bolile musculo-scheletice, o povară pentru angajaţi

Afecţiunile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România şi din Europa.

Din ce în ce mai mulţi români raportează, în fiecare an, dureri de spate şi dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare cauzate de locul de muncă. Aceste dureri musculo-scheletice reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră de sănătate a forţei de muncă din România. Aceasta este concluzia unui raport realizat în cadrul proiectului „Fit for Work-România” (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă din cauza acestor afecţiuni cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti.

„Persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, dar multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate – ceea ce îi costă pe angajatori, dar şi Guvernul român sume considerabile, ca urmare a productivităţii pierdute”, declară dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului. „Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să-şi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă”, adaugă doctorul.

Citeşte şi Copiii cu artrită, victimele sistemului de sănătate

Impact fizic, psihic, social şi financiar

În prezent, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una din bolile musculo-scheletice -, afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an. Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate. Acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.

„Problematica reintegrării cât mai rapide a persoanelor afectate de boli musculo-scheletice în câmpul muncii presupune o abordare holistică ce implică pacienţii, doctorii şi factorii de decizie politică, astfel încât cei care pot şi doresc să se reîntoarcă la locul de muncă să o facă fără grija discriminării. În termeni practici, aceasta înseamnă atât un diagnostic rapid şi accesul la tratamente, eficiente precum şi crearea şi implementarea unui set de reguli care să încurajeze angajatorul să accepte persoane afectate de acest tip de afecţiuni”, spune Ovidiu Constantinescu, reprezentant al pacienţilor afectaţi de bolile musculo-scheletice.

Integrarea pe piaţa muncii

Citeşte şi Cum să previi artrita prin alimentaţie: Dieta de eliminare a doctorului Earl Mindell

Afecţiunile musculo-scheletice afectează cel puţin 100 de milioane de oameni în Europa şi sunt prima cauză de incapacitate temporară sau permanentă de a lucra – fiind responsabile de 50% din absenţele de la locul de muncă şi de 60% din cazurile de incapacitate permanentă de a lucra. Anual, costurile totale implicate de impactul afecţiunilor musculo-scheletice asupra pieţei muncii şi suportate de statele europene se ridică la 240 miliarde euro.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în nouă ţări, membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de aceste boli raportează că se duc la muncă chiar şi atunci când sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă. Cu toate acestea, 65% din cei care au spus la serviciu că suferă de o boală musculo-scheletică au primit înţelegere din partea managerilor şi au putut să-şi ajusteze condiţiile de muncă pentru a controla boala mai bine.

Totuşi, studiul a arătat şi faptul că trei sferturi din cei care nu lucrează au fost împiedicaţi să-şi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. O problemă este faptul că medicii nu discută cu pacienţii despre modalităţile de a fi activi după instalarea bolii.

Citeşte şi De ce e important să vă încălziţi înainte să faceţi sport

Mai mult de jumătate din respondenţii care au participat la studiu au declarat că nu au avut o conversaţie cu medicul lor despre impactul bolii asupra capacităţii lor de muncă şi doar o treime au discutat despre posibilitatea întoarcerii la serviciu.

„Zilele europene ale sănătăţii musculo-scheletice”

Între 15 şi 19 octombrie, la Bruxelles, a avut loc prima ediţie a „Zilelor europene ale sănătăţii musculo-scheletice. Mai multe evenimente organizate de Alianţa Europeană a Sănătăţii Musculo-Scheletice şi Organizaţia Fit for Work Europe au adus la aceeaşi masă legislatori, experţi în domeniul sănătăţii, cercetători, pacienţi şi clinicieni, atât de la nivel european, cât şi naţional, pentru a discuta despre principalele provocări ale afecţiunilor reumatice şi musculo-scheletice din Europa. Soluţiile pentru aceste probleme includ: implementarea de planuri naţionale pentru un management mai bun al bolilor musculo-scheletice, introducerea unor măsuri de intervenţie timpurie în îngrijirea bolnavilor şi investiţii în îmbunătăţirea tehnologiei medicale.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă