Asociatia Medicala Romana a marcat 170 de ani de psihiatrie moderna romaneasca. Prof. dr. Nicolae Marcu, presedintele Societatii Romane de Istorie a Medicinei, a evidentiat etapele prin care a trecut psihiatria.
In Romania, bazele psihiatriei moderne au fost puse de catre prof. dr. Alexandru sutu, primul profesor universitar in domeniu. Bolnavii erau ingrijiti de calugari sau de alte persoane, dupa care au trecut in ingrijirea medicilor prin organizarea Eforiei spitalelor centrale la Ospiciul de la Marcuta, a subliniat prof. dr. Nicolae Marcu. El a precizat ca, in prezent, in lume si in Romania psihiatria pune tratamentul in prim-plan, echipa care il asigura fiind una multidisciplinara, adica sa fie formata din medic, psiholog, sociolog. In prezent, abordarea este bio-psihico-sociala, a evidentiat prof. dr. Nicolae Marcu, iar tratamentul, pe cat posibil, trebuie acordat in afara spitalului. Despre calatori medici prin spatiul romanesc in Evul Mediu si cel modern a vorbit doctorul istoric Marian Stroia, care s-a referit la perioada 1516-1857, la documentele existente privitor la asistenta medicala din acea vreme.
Documentele indica faptul ca nu prea erau medici in Romania in acea perioada, ca urmare, se foloseau specialisti din strainatate. De altfel, o parte dintre acestia au ramas in Romania – cazul prof. dr. Carol Davila, care a deschis portile asistentei medicale in tara noastra. Cei mai multi medici vizitatori au fost anglo-saxoni si au oferit o imagine corecta asupra sistemului de sanatate din tara noastra. In intervalul 1516-1837 au trecut prin Romania 16 medici care au lasat note scrise despre sistemul sanitar din tara noastra.