14.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRAntidiabeticul Avandia, proscris รฎn UE ลŸi restricลฃionat รฎn SUA

Antidiabeticul Avandia, proscris รฎn UE ลŸi restricลฃionat รฎn SUA

Utilizarea medicamentului de combatere a diabetului Avandia, produs de grupul britanic GSK, va fi interzisฤƒ în UE ลŸi restricลฃionatฤƒ sever în SUA, autoritฤƒลฃile europene ลŸi americane estimând – joi – cฤƒ îi determinฤƒ pe pacienลฃi sฤƒ-ลŸi asume riscuri crescute a problemelor cardiovasculare, informeazฤƒ AFP, citat de Agerpres.

 

Comitetul experลฃilor de la Agenลฃia Europeanฤƒ a Medicamentelor (EMA) – organism cu baza la Londra, însฤƒrcinat sฤƒ evalueze pentru UE dacฤƒ produsele farmaceutice sunt sigure – a conchis cฤƒ ameliorฤƒrile datorate Avandiei nu sunt suficiente în raport cu riscurile pe care le prezintฤƒ.

În consecinลฃฤƒ, EMA a recomandat suspendarea ลŸi neautorizarea comecializฤƒrii acestui medicament în UE, Norvegia, Islanda ลŸi Liechtenstein. Aceastฤƒ decizie a fost transmisฤƒ Comisiei Europene, cฤƒreia îi revine atribuลฃia sฤƒ decidฤƒ oficial retragerea acestui medicament. În general, Bruxelles-ul se mulลฃumeลŸte sฤƒ-i urmeze avizele.

Potrivit EMA, Avandia nu ar mai trebui vândutฤƒ în Europa „în câteva luni”. În aลŸteptarea deciziei, ea recomandฤƒ medicilor sฤƒ nu o mai prescrie ลŸi sฤƒ caute tratamente alternative pentru pacienลฃii lor.

FDA, omologul american al EMA, a luat la rândul sฤƒu o decizie aproape la fel de strictฤƒ, restricลฃionând cu severitate utilizarea acestui antidiabetic în SUA, dar fฤƒrฤƒ sฤƒ o interzicฤƒ total. FDA limiteazฤƒ prescrierea Avandia doar la pacienลฃii care suferฤƒ de diabet de tip 2 (formฤƒ dezvoltatฤƒ la adulลฃi) ลŸi care nu-ลŸi pot controla maladia cu alte antidiabetice.

Studii publicate încฤƒ din 2007, atât în Europa cât ลŸi în SUA, au arฤƒtat cฤƒ utilizarea Avandia – autorizatฤƒ din 1999 în SUA ลŸi din 2000 în UE – induce un risc ridicat de probleme cardiovasculare (inclusiv atacuri cardiace ลŸi cerebrale) pentru pacienลฃi.

Cele mai citite

Prins cรขnd se pregฤƒtea sฤƒ vรขndฤƒ droguri la un bal al bobocilor

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 34 de ani, bฤƒnuit cฤƒ intenลฃiona sฤƒ vรขndฤƒ droguri de mare risc la un bal al bobocilor, a fost...

TVA redus la 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost promulgatฤƒ

Preศ™edintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care reduce cota TVA la 9% pentru hrana albinelor, รฎncepรขnd cu 1 ianuarie 2025. Aceastฤƒ modificare a...

Ousmane Dembele ar putea sฤƒ-ศ™i รฎncheie rapid aventura la PSG

Ousmane Dembele ar putea sฤƒ-ศ™i finalizeze rapid cariera la Paris Saint-Germain, avรขnd รฎn vedere recentul incident รฎn care a fost exclus din lot pentru...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ