Expuse sunt persoanele stresate şi cele care nu se spală pe mâini.
Persoanele care obişnuiesc să ia frecvent antiinflamatorii au un risc crescut să facă ulcer, mai ales dacă au mai avut această boală sau dacă au rude afectate. Soluţia este ori să evitaţi astfel de medicamente ori să le luaţi sub formă tamponată. Stresul este şi el un factor de risc. „Aproximativ 20% din ulcere sunt cauzate de stres. Nervozitatea creşte secreţia de acid şi se depăşeşte capacitatea de protecţie a mucoasei gastrice. Un şoc foarte mare poate cauza ulcer perforat într-o perioadă foarte scurtă”, explică medicul de familie Cristian Sever Oană.
Tratament cu antibiotice pentru infecţia cu helicobacter
Ulcer pot face şi fumătorii, dar şi persoanele care nu-şi respectă orele de masă, cele care consumă alcool în exces, afumături, prăjeli, deoarece toate acestea irită mucoasa gastrică. Nici abuzul de cafea nu este recomandat şi nici condimentele puternice, precum boiaua sau piperul. „Intervalele lungi între mese sunt ulcerogene. Ideal ar fi să avem trei mese pe zi şi o gustare, pentru că altfel stomacul rămâne gol, iar acidul clorhidric secretat atacă mucoasa, în loc să digere alimentele”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Igiena este foarte importantă pentru prevenirea ulcerului. „90% din ulcerul duodenal şi 70% din cel gastric sunt asociate cu bacteria helicobacter. În acest caz, tratamentul se face cu antibiotice”, spune Alina Popescu, medic gastroenterolog la clinica Proctoline din Bucureşti.
Faceţi endoscopie dacă aveţi dureri de cap şi greaţă
Infecţia cu helicobacter se transmite mai ales în prima parte a copilăriei, de la mamele care obişnuiesc să umezească biberonul sau să le dea copiilor alimente mestecate. Bacteria se transmite şi prin mâini şi pahare nespălate ori prin sărut cu o persoană infectată. Persoanele care prezintă dureri în capul pieptului, greaţă sau lipsa poftei de mâncare trebuie să facă o endoscopie digestivă superioară. „Jumătate din populaţie are infecţia cu helicobacter, dar nu toţi fac ulcer”, afirmă medicul gastroenterolog Carol Stanciu. Vulnerabile sunt persoanele cu imunitate scăzută şi cu o rezistenţă mai mică a mucoasei.
Persoanele cu ulcer, anxioase şi agitate
Instabilitatea emoţională, agitaţia şi anxietatea sunt stări frecvente la persoanele care au ulcer, arată un studiu publicat în Digestive Diseases and Sciences. Anxietatea a mai fost asociată cu creşterea secreţiei de acid gastric atât în cazul persoanelor sănătoase, cât şi în al celor cu ulcer gastric. Cercetarea mai arată că, spre deosebire de persoanele cu ulcer duodenal, cele cu ulcer gastric experimentează adeseori stări de anxietate, dependenţă, introspecţie, încredere şi adaptabilitate.
Ulcerul poate ascunde un cancer
Persoanele care au fost diagnosticate cu ulcer trebuie să urmeze tratament cu medicamente antisecretorii, care permit mucoasei gastrice să se regenereze.
Nu renunţaţi la tratament după câteva zile, chiar dacă vă simţiţi mai bine.
Mergeţi din nou la control după ce terminaţi tratamentul, pentru că ulcerul poate ascunde un cancer. Din cauză că endoscopia este neplăcută, mulţi bolnavi renunţă la al doilea control, spun medicii.
Excludeţi din meniu condimentele, prăjelile, alcoolul şi tutunul.