Diabetul, o boala invalidanta prin complicatiile pe care le declanseaza, face multe victime printre romani. Se pare ca mai mult de 800.000 de oameni sufera de aceasta boala, insa abia acum se lucreaza la un registru national. Specialistii spun ca este nevoie de un program de preventie care sa ne invete cum sa ne ferim de diabet inca din copilarie.
In prezent, datele aflate la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. Nicolae Paulescu" arata cu certitudine ca in Bucuresti exista 160.000 de suferinzi de aceasta boala foarte grava prin complicatiile fatale. De fapt, institutul bucurestean are o traditie veche in inregistrarea victimelor diabetului. "La noi inca din 1942 diabetul s-a constituit ca o specialitate de sine statatoare, intrucat profesorul Ioan Pavel a descoperit ca acesti bolnavi au ceva in comun. Ei trebuiau educati din punctul de vedere al stilului de viata", a subliniat prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. Nicolae Paulescu". Astfel, profesorului Ioan Pavel i-a venit ideea realizarii primului registru de diabet.
"In 1942 a facut pur si simplu un anunt: pacientii diabetici aflati in tratament pot beneficia de un tichet de carne pe care il pot procura de la medic. Astfel, s-au inregistrat primii 800 de pacienti cu diabet", a spus prof. dr. Ionescu Targoviste. Astazi in Romania nu functioneaza un registru la nivel national, dar eforturi se fac in acest sens. Prof. dr. Constatin Ionescu Targoviste a solicitat Ministerului Sanatatii furnizarea datelor rezultate din aplicarea programului national de evaluare a starii de sanatate pentru a contura un program de educare a oamenilor impotriva diabetului. Rezultatele evaluarii au aratat ca aproximativ 30% din pacientii evaluati au risc de a face diabet. "Eu cred ca evaluarea starii de sanatate este o initiativa buna deopotriva pentru comunitate, dar si pentru lumea medicala.
Probabil ca depasim 800.000 de pacienti cu diabet", a precizat prof. dr. Constatin Ionescu Targoviste. El a subliniat ca Romania are nevoie de un amplu program national antidiabet sustinut de Ministerul Sanatatii. "Noi lucram la coordonatele acestui program. Esential, credem ca este nevoie de doua lucruri: alimentatie sanatoasa, echilibrata plus miscare", a mai spus profesorul Targoviste. Specialistii intentioneaza sa urneasca o astfel de actiune de educare incepand din gradinite pana in universitati in scopul preventiei bolii.