Quiche este un fel de mâncare la cuptor: un blat subţire de patiserie umplut cu o cremă care conţine obligatoriu ouă şi lapte sau smântână, pe lângă care se adaugă tot felul de ingrediente. Deşi acest fel de mâncare este asociat cu bucătăria franceză, cuvântul quiche vine din limba germană „kuchen”, care înseamnă prăjitură. Această reţetă de quiche cu leurdă şi brânză feta este deosebit de delicioasă şi hrănitoare, dar şi foarte sănătoasă.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 200 g de făină albă
- 100 g de unt
- un praf de sare
- un gălbenuş
- una-două linguriţe de apă rece
Pentru umplutură:
- 150 g de frunze de leurdă, rupte bucăţi
- 100 g de brânză feta, fărâmiţată
- patru ouă
- 150 ml de smântână
- piper
MOD DE PREPARARE:
Pune făina într-un castron. Adaugă untul şi sarea şi amestecă-le cu mâna. Adaugă gălbenuşul de ou şi omogenizează compoziţia. Pune apoi o linguriţă de apă rece şi dacă ţi se pare că e nevoie de mai multă umiditate, mai pune una. Acum vei reuşi să formezi o bilă de aluat. Las-o la rece 15 minute, apoi întinde-o cu sucitorul şi dă-i o formă rotundă, mai mare decât tava în care urmează să o aşezi.
Încinge cuptorul la 180 de grade, sau la da focul mare spre mediu la un aragaz clasic. Aşază foaia de aluat în tava tapetată bine cu făină şi înţeap-o uşor cu furculiţa. Bagă tava în cuptorul încins şi las-o cam 10-12 minute, cât să se rumenească uşor coca, dar să nu fie complet coaptă.
Între timp pregăteşte umplutura. Combină într-un castron brânza feta şi leurda. Separat, bate ouăle uşor cu smântâna şi adaugă puţin piper. Pune compoziţia de brânză feta şi leurdă în coca semi-coaptă, apoi toarnă deasupra amestecul de ou. Bagă tava în cuptor şi las-o la copt pentru 30 de minute.
Poftă bună!