Studiu: Două țări nordice oferă femeilor cele mai bune condiții de trai din lume

de Mihai Diac , 26 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 16:09, 26 octombrie 2017
Foto: Arhivă

Islanda și Norvegia sunt țările care oferă femeilor cele mai bune condiții de trai din lume, informează miercuri Reuters citată de Agerpres.

La polul opus, în Siria și Afganistan, femeile o duc cel mai rău, potrivit unui index care urmează să fie dat publicității joi și care face bilanțul realizărilor și deficiențelor din perspectiva condiției femeii la nivel global.

Măsurarea progreselor și îmbunătățirea vieților femeilor este un element cheie în procesul de menținere a păcii și securității națiunilor, au afirmat realizatorii indexului, Institutul Național de Cercetare pentru Pace din Oslo și Institutul pentru Femei, Pace și Securitate din Georgetown (GIWPS).

Indexul pentru pacea și securitatea femeilor a monitorizat 153 de țări în care locuiește mai mult de 98% din populația globului. Analizând indicatori precum violența sau folosirea telefoanelor mobile, raportul a descoperit discrepanțe importante atât între state, cât și în interiorul aceleiași țări.

''Condiția femeilor și negarea drepturilor acestora este un indicator de viitoare instabilitate și conflict în țara respectivă'', a declarat Melanne Verveer, directoarea executivă a GIWPS, într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

''Dacă femeile sunt desconsiderate, dacă siguranța se deteriorează sau dacă sunt marginalizate, este o stare de fapt care nu prevede nimic bun pentru țara respectivă'', a spus aceasta.

Țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-au clasat la coada listei, în timp ce țările scandinave au ocupat primele poziții în indexul pe care Thomson Reuters Foundation l-a obținut înainte de lansarea oficială.

În multe țări, progresul este foarte neuniform, indică datele indexului.

În Africa de Sud, femeile au făcut progrese în zona educației și în domeniul reprezentării politice, dar mai puțin de trei din zece se simt în siguranță să iasă noaptea pe stradă, iar un sfert se declară victime ale violenței din partea partenerului, se arată în raport.

''Am auzit fete din Africa de Sud spunându-mi: 'Nu mă simt în siguranță în casa mea, nu mă simt în siguranță când merg la școală, nu mă simt în siguranță în sala de clasă, ' a spus Verveer, care a fost primul ambasador al Statelor Unite pe problemele globale ale femeilor.

Indexul a mai constatat că, în Iran, cea mai mare parte dintre femei au acces la conturi financiare și au un nivel de educație superior altor țări din regiune. Cu toate acestea, legea iraniană restricționează dreptul femeilor măritate de a obține pașaport, le permite soților să le interzică soțiilor să muncească și nu le protejează împotriva violenței domestice.

Indexul a măsurat procesul de incluziune socială, cum ar fi educația și statutul de angajat; justiția, așa cum este reflectată de legi și cazurile de discriminare; securitatea, din punctul de vedere al familiei și violenței în comunitate.

Un alt indicator al incluziunii sociale a fost utilizarea telefonului mobil, considerat un indicator important pentru condiția femeilor în țările dezvoltate. Accesul la telefonie mobilă oferă autonomie, încredere în forțele proprii, siguranță și acces la oportunități de angajare, se mai precizează în index.

Per ansamblu, țările în care femeile au cele mai bune condiții de trai sunt Islanda, Norvegia, Elveția, Slovenia, Spania, Finlanda, Canada, Olanda,Suedia, Belgia, Singapore, Danemarca, Germania și Marea Britanie.

Statele Unite s-au clasat pe poziția a 22-a, în parte pentru că nu există legislație care să garanteze plata egală, nici concediu de maternitate plătit, potrivit raportului.

În același timp, femeile din Statele Unite au de înfruntat ''o criză unică de violență mortală'' care are la bază violența domestică și accesul facil la arme de foc. Riscul ca femeile să fie omorâte atunci când se confruntă cu violența domestică este de cinci ori mai mare când este o armă disponibilă.

La coada clasamentului se află Siria, Afganistan, Yemen, Pakistan, Republica Centrafricană, Congo, Iraq, Mali, Sudan, Niger, Liban, Camerun și Ciad.

Unul dintre scopurile indexului este promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă aprobate de Organizația Națiunilor Unite cu doi ani în urmă și care au ca termen de realizare anul 2030, spun realizatorii raportului.

Obiectivele globale includ dreptul universal la educație, înlăturarea discriminării, conflictului și sărăciei.

Indexul urmează să fie actualizat la fiecare doi ani.

Comentarii

 • denisa

  01 noiembrie 2017 2:50

  Buna ziua Ma numesc Denisa Bianca Maria, Sunt din Romania si sunt foarte fericitapentru a posta pe acest blog despre modul în care mi-a ajutat o mașină de vrăjitor mareaducând înapoi dragostea vieții mele. Știu că sunt multe femeimie acolo care au făcut atât de multe pentru a-și întoarce soțul, suntaici pentru a vă spune tuturor să nu mai căutați, deoarece răspunsul este corectaici. Cred cu sinceritate dacă există până la cinci roți de vrajăDr ogbelaka lumea asta ar fi un loc mai bun, am văzut oameniplângându-se cu privire la modul în care castelele de vrajă falsă le-au promis să le ajutenu puteam decât cu doctorul ogbelaka să vă spun că problema dvs. este rezolvatădeja. Soțul meu și cu mine eram separați timp de 3 ani și nu puteamfără să trăiască fără el, am încercat totul să-l aibăînapoi, dar nimic nu a fost de lucru până când am văzut numeroase mărturii despre avrăjitorul numit dr. ogbelaka și cât de mare este lucrarea lui. am contactatprin e-mail drogbelakahealinghomegmail.com imediat și urmațipe care îl întreabă și în următoarele 48 de ore, iubitul meu ma sunat și a fostdornic de iertarea mea și că nu dorea altceva decât să aibăîn brațele mele pentru totdeauna. Am umplut atât de multă bucurie și fericire încât euam găsit-o pe Dr ogbelaka Sper că toți cei de aici vor găsi această mărturie a meași adu-ți soțul înapoi în doar 48 de ore, mulțumesc ... contactați-lemail drogbelakahealinghomegmail.com sau ce-l pune pe 2348114018868

  raspunde comentariului
 • Camila Rodela

  29 octombrie 2017 12:41

  Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a scos emailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, încercați-l oricând, este răspunsul la problemele dvs. Puteți să-l contactați prin e-mail ogagakuntagmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.1 DACĂ VREAȚI ÎNAPOI BACK2 VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI3 VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.4 VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ5 DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL6 VREI DUMNEAVOASTRĂ7 VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI8 Aveți nevoie de NOROC VRAJA9 Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY10 Aveți nevoie de un loc de muncă ogagakuntagmail.com

  raspunde comentariului
 • Camila Rodela

  29 octombrie 2017 12:40

  Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a scos emailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, încercați-l oricând, este răspunsul la problemele dvs. Puteți să-l contactați prin e-mail ogagakuntagmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.1 DACĂ VREAȚI ÎNAPOI BACK2 VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI3 VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.4 VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ5 DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL6 VREI DUMNEAVOASTRĂ7 VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI8 Aveți nevoie de NOROC VRAJA9 Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY10 Aveți nevoie de un loc de muncă ogagakuntagmail.com

  raspunde comentariului
 • Tot respectul,

  28 octombrie 2017 14:07

  Aceste femei nasc copii de inalta calitate, pana si asasinul Hitler isi imperechea ofiterii cu ele pentru a-si purifica rasa.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 octombrie 2017 9:17

  Omenirea ar trebui sa se uneasca si sa asigure protectia si siguranta copiilor si femeilor in toate tarile.

  raspunde comentariului
 • Dan

  27 octombrie 2017 8:27

  Siria era o tara foarte deschisa si permisiva fata de femei pana la razboiul civil Regimul sirian este un regim laic, iar exemplul il da Asma Al-Assad, prima doamna, educata la Oxford, vesnic cu haine europene. Sirienele invata la facultate si au drepturi egale cu barbatii, nu ca in Arabia Saudita. Acum, de cand "prietenii" au finantat miscarile islamice, multe femei siriene au fost nevoite sa traiasca in acele zone. Dar Siria nu poate fi trecuta in categoria natiunilor unde sunt persecutate femeile decat cu multa rea-vointa.

  raspunde comentariului
 • Dar cu violurile imigrantilor asupra femeilor suedeze cum a ramas?

  27 octombrie 2017 0:16

  Acoperite de autoritati, la fel cum a ramas si cu violurile pakistanezilor imigranti asupra fetitelor din Anglia?

  raspunde comentariului
 • Talpa Iute

  26 octombrie 2017 15:51

  Ma voi vreti sa ne intoarcem in matriarhat sau ce?Pai cele mai fericite femei sunt escortele .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design