24 iunie este de câţiva ani ziua dedicată iei, cea mai iubită şi mai populară piesă a costumului tradiţional românesc. Dincolo de această zi, influenţele portului autohton s-au resimţit însă mereu în colecţiile designerilor, fie că vorbim de piese vestimentare sau de accesorii. Implicit, acestea s-au regăsit apoi şi în ţinutele româncelor şi nu numai, aşa că astăzi vorbim despre cum poţi purta cu stil ţinute care au ca inspiraţie portul popular.
Cunoscuta cântăreaţă Adele a apărut pe coperta revistei Vogue într-o ie, Alexa Chung sau Kate Hudson au dus bluzele româneşti în zona de street-style. Tom Ford, John Galliano, Yves Saint Laurent sau, mai nou, Tory Burch sunt câţiva dintre designerii care au reinterpretat şi readus în atenţie cea mai dragă piesă a portului popular românesc, pe care, multă vreme noi am uitat-o prin cuferele bunicilor. Din fericire, influenţele tradiţionale au revenit odată cu apariţia unor tineri designeri care au ştiut să valorizeze aceste elemente specifice şi să le adapteze tendinţelor contemporane.
Așa au apărut branduri precum La Blouse Roumaine, Adrian Oianu, Izabela Măndoiu, Flori de IE, care au reinterpretat portul popular românesc. Folosind materiale naturale sau preţioase, fire metalice şi broderii alese, aceştia sunt câţiva dintre designerii care au readus în prim-plan elemente tradiţionale. Potrivit unui studiu realizat de brandul Izabela Măndoiu, motivele tradiționale sunt chiar un argument în plus în decizia de achiziție a unei piese vestimentare cu influențe tradiționaliste în defavoarea unei piese vestimentare simple. „Inspirația vine din cultura românească, din simbolurile tradiționale românești specifice zonei unde mi-am petrecut copilăria, Albeștii de Muscel, și caut să o adaptez la cerințele consumatorilor din mediul urban“, susține Izabela Măndoiu.
Dincolo de aspectul pur estetic, desingerii nu pierd din vedere şi simbolistica populară, pentru că, să nu uităm, suntem un popor căruia îi place să valseze printre înţelesuri. „Flori de IE încearcă să conserve și să transmită mai departe ceea ce specialiștii în tradiția noastră populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia românească reprezintă în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor românești, creează punți și unește inimi, aduce speranță în suflete.
Am reușit să creăm o armonie între elementele tradiționale și cele moderniste, reușind să promovăm cu succes arta cusutului manual, în așa fel încât ia să redevină o piesă vestimentară specială mereu la modă“, explică Cristina Chiriac, fondatoarea brandului.
Ie şi jeans
Este evident că ia nu va dispărea prea curând din preferinţele şi dulapurile româncelor, aşa că trecem în revistă şi cele mai potrivite combinaţii stilistice, cu menţiunea că ia şi motivele tradiţionale în general se completează, în primul rând, cu atitudine şi dragoste către frumosul popular.
Trecând însă la lucruri concrete, poate cea mai comună combinaţie este aceea dintre ie şi jeans.
Fie aceştia skinny sau evazaţi, scurţi sau lungi, fie că vorbim de o fustă dreaptă sau de un jeans boyfriend, ia se potriveşte de minune într-o astfel de ţinută. Dă un aer fresh, boho-chic, de vacanţă, dar în acelaşi timp sofisticat fără a fi rigid. Prin urmare, este una dintre combinaţiile câştigătoare atunci când te întrebi dimineaţa: „Oare cu ce mă îmbrac azi?“.
Un alt mod de a purta ia este cu o fustă creion sau cu talie înaltă, pentru un look elegant. Dacă silueta îţi permite, adică este clepsidră, este o alegere perfectă, atrăgând atenţia asupra părţii de sus a corpului, în timp ce fusta subliniază talia. De asemenea, ia se poate combina şi cu o fustă midi, din in, ori cu o fustă mai amplă, din tafta, cu condiţia să aibă o talie înaltă.
Există însă şi o „contraindi-caţie“. Nu asocia ia, mai ales modelele încărcate, cu broderie deasă şi mâneci bufante, cu un volum mare şi în partea de jos a ţinutei. Mai ales când modelul este unul „statement“, încearcă să păstrezi un ton neutru pentru partea de jos a ţinutei.
Rochia–ie
Un alt mod de a aduce în prim-plan motivele româneşti este adoptând o ţinută all folk. Adică o rochie. Materialele fluide (bumbacul, inul) sunt perfecte pentru vară. Avantajul broderiilor este că sunt suficient de preţioase încât să transforme o rochie cu o croială simplă într-o ţinută de seară. De exemplu, Adrian Oianu are colecţii dedicate. La fel, la Izabela Măndoiu vei găsi rochii simple, în culori neutre, scoase însă din anonimat cu un brâu spectaculos. Evident, şirul pieselor vestimentare care pot purta însemne tradiţionale nu se opreşte aici. Veste, mantouri, chiar pantaloni sau cape se numără printre alegerile designerilor români, însă rândul lor va veni în sezonul rece.
Accesorii care transformă
Dacă stilul tău vestimentar nu este unul care să permită purtarea pieselor amintite mai sus, dar îţi doreşti să îmbraci ceva care să evoce portul românesc, atunci accesoriile sunt pentru tine. Cum ar fi curelele, pantofii sau genţile. Iar acestea din urmă pot intra într-un vocabular stilistic amplu deoarece îmbină nu doar texturi şi culori diverse, ci şi elemente complementare. Este cazul colecţiei Ethnos de la Lyria, unde simbolurile se împletesc cu peisaje reprezentative ale zonelor prezentate.
„Am realizat pentru al doilea an consecutiv o colec-ţie specială dedicată Zilei Universale a Iei la cererea clienţilor noştri, care şi-au exprimat dorinţa de a achiziţiona modele mai multe şi mai variante care să conţină simboluri tradiţionale. De data aceasta, pentru colecţia Ethnos, ne-am inspirat din arhitectura vernaculară din toate zonele geografice ale ţării. Pe genţile noastre veţi vedea, alături de simboluri specifice zonei, elemente arhitecturale reprezentative, de la poarta tradiţională din Maramureş la ferestrele Dobrogei, Coloana Infinitului, Voroneţul sau Turnul Chindiei“, explică Armina Popeanu, designer Lyria – Povestea ta pictată.
Indiferent de alegerile tale stilistice, de Ziua Iei, şi nu numai, poartă cu mândrie piese care să amintească de portul tradiţional românesc şi nu vei da greş!
Autor: DIANA MOLDOVEANU