Bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este şi nu a fost niciodată autorizat pentru a fi folosit în preparatele de carne, inclusiv mititei. Includerea sa în reţetă pare a fi acceptabilă, dar trebuie urmate o serie de proceduri, a transmis, pentru Digi 24, Frederic Vincent, purtator de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protectia consumatorilor, Tonio Borg. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz.
„Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi – n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Tonio Borg. Declaraţia sa vine după ce Guvernul României a anuntat joi că a solicitat, în cadrul unui grup de lucru din Comisia Europeană, ca reţeta micilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale.
Citeşte şi Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE. Fiţi ponderaţi de sărbători
„Este corect că bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul „mititeilor”. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE (Anexa II a Regulamentului (EC) No 1333/2008), folosirea autorizată a aditivilor este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugati. Noua lista este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive. Noua listă va intra în vigoare de la 1 iunie”, a transmis Frederic Vincent.
„Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei – n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi, dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a comunicat purtătorul de cuvânt.
Citeşte şi Guvernul solicită CE includerea mititeilor pe lista reţetelor tradiţionale, pentru a nu fi interzişi
„În cazul concret al folosirii E 500 în „mititei”, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a conchis Frederic Vincent.
Citeşte şi Micii ar putea să dispară din România: De la 1 iunie, reţeta va fi interzisă
Joi, Guvernul de la Bucureşti a trimis Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.
Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant – aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.
Asociaţia Română a Cărnii, cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor „tradiţionale”, pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interzişi.
În 2012, piaţa locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.