1.9 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialMănâncă gustos şi în aer liber

Mănâncă gustos şi în aer liber

Vara este cel mai bun anotimp pentru picnicuri sau mese luate în natură. Totuşi, dacă nu te pregăteşti suficient, în loc să te bucuri de momentele petrecute în familie, vei obosi făcând drumuri între bucătărie şi grădină sau îţi vei da seama că ai uitat acasă lucruri esenţiale. Câteva dintre sfaturile lui Jeremy Lee, bucătar şef la cafeneaua londoneză Blueprint, sunt să găteşti mâncarea cu o zi înainte, să ai suficientă apă la îndemână şi să renunţi la tacâmuri, potrivit ziarului The Independent.

 

Lee este una dintre cele mai potrivite persoane pentru a vorbi despre mese în aer liber. După ce a lucrat la restaurantul londonez Bibendum, cu stele Michelin, a preluat bucătăria Blueprint în 1995. Cu vedere la Tamisa, cafeneaua este specializată în mâncăruri de sezon şi se poate lăuda cu una dintre cele mai însorite şi mai aerisite terase din oraş.

Una dintre alegerile potrivite pentru meniul de picnic este crabul. În afară faptului că este o carne absolut delicioasă, poate fi preparată cu o zi în avans. „Dacă nu vrei crab, poţi alege la fel de bine macrou sau păstrăv. Păstrăvul rece este delicios. În plus, în cazul în care ai un buget restrâns, poţi face pate din peşte afumat. Cu puţină carne îţi iese o cantitate mare de pastă”.

Orice ai alege, evită să găteşti pe ultima sută de metri. Aceasta este prima regulă a unei mese reuşite în natură. Prin urmare, meniul sugerat de Lee conţine porc rece la grătar, sparanghel rece, dovlecei la grătar, maioneză făcută în casă şi două tipuri de salată.

A două regulă este să respecţi anotimpurile: dacă vrei să te bucuri de o masă de vară în aer liber, alege alimentele proaspete, care se găsesc din belşug. La desert poţi consuma piersici, zmeură, bezele şi smântână. „Când plănuieşti un picnic, interesează-te dacă este vreo fermă în drumul tău, pentru a lua nişte smântână proaspătă. În caz contrar, investeşte într-o ladă frigorifică”, a spus Lee.

La fel de crucială este alegerea tacâmurilor şi a celorlalte lucruri necesare pentru masă. „Fără pahare de plastic, va rog!”, a spus Lee. Chiar dacă mănânci în grădină sau pe câmp, foloseşte paharele mari. „Sunt mult mai bune pentru vin, le poţi folosi şi pentru apă şi nu sunt deloc greu de cărat”.

Din fericire, în cazul meselor în natură, este mai important ca lucrurile să fie practice, decât estetice. Cei care aleg picnicul sunt sfătuiţi să îşi facă un stoc de sticle mici de plastic. Acestea sunt perfecte pentru dressinguri şi sosuri, fără să adauge o greutate prea mare bagajului.

Tacâmurile, fie că sunt de hârtie, plastic sau porţelan, sunt departe de a fi o necesitate. „Toate mâncărurile din meniu pot fi mâncate cu mâna. De fapt, asta vrei când mănânci în aer liber: să te bucuri din plin de aroma şi textura alimentelor. Dacă ţi-e teamă să nu te murdăreşti, poţi purta un sorţ”. Pentru a pune mâncarea, Lee sugerează platourile mari de inox, rezistente şi încăpătoare, deşi puţin cam grele.
„Propria ta grădină, dacă ai una, este locul ideal unde să te bucuri de o masă proaspătă şi sanatoasa”, a spus Lee. „Absolut întotdeauna încerc să mănânc într-un loc care are facilităţi. Pur şi simplu, este mult mai confortabil să mănânci la masă. O pătură de picnic arată drăguţ, dar nu este mereu confortabil să stai pe jos. În plus, dacă ai un râu prin apropiere, cu atât mai bine. Leagă sticlele de vin şi lasă-le în apă, la rece”.

Un alt aspect important: alege sticlele cu dop care se înşurubează. Nu numai că eviţi scurgerea lichidului, dar nici nu vei avea nevoie de un tirbuşon. În ultimul rând, asigură-te că ai suficientă apă la tine, mai ales dacă, pentru a ajunge la locul ales, trebuie să te caţeri pe munte.

Vin, apă, mâncare şi pâine- toate ingredientele necesare unui picnic reuşit. Pâinea este foarte bună dacă o coci cu o zi înainte, iar în ziua picnicului o stropeşti cu puţină apă şi o mai bagi două minute la cuptor, pentru un plus de prospeţime. Ar trebui să te pregăteşti şi pentru vremea rea. „Nu uita pelerinele de ploaie”, a spus Lee.

Reţetele lui Jeremy Lee pentru o masă ideală în aer liber:

Carne de porc la grătar cu sparanghel

*ceafă de porc
*sare de mare
*piper proaspăt măcinat
*o lămâie
*două crenguţe de cimbru
*un fir de rozmarin
*două frunze de salvie
*ulei de măsline de bună calitate şi, bineînţeles, sparanghel

Setează grătarul la flacără mică. Odată încins, sărează carnea şi coace-o până face crustă. Întoarce apoi bucăţile şi lasă-le timp de o oră sau până se gătesc suficient, dar ai grijă să nu se usuce. Ia carnea de pe grătar, pune-o într-un bol, stoarce lămâia peste ea, adaugă condimentele, piperul şi patru-cinci linguri de ulei de măsline, apoi unge bine bucăţile cu acest amestec.

Şterge grătarul şi pune sparanghelul. Când este gata, toarnă peste legume sosul de la carne. Serveşte rece, cu salată verde.

Dovlecei copţi

*dovlecei- pentru fiecare persoană de la masă
*brânză dulce de vacă sau de capră- câte o lingură pentru fiecare
*cinci frunze de mentă pentru fiecare porţie

*o lingură de ulei de măsline
*sare şi piper

Taie dovleceii pe lungime. Coace-i pe grătar, apoi unge-i cu ulei de măsline şi presară sare şi piper. Toacă menta şi amestec-o cu brânză, ulei de măsline şi condimente. Pune pasta pe farfurie, apoi mai toarnă câteva picături de ulei de măsline.

Maioneză

*două gălbenuşuri de ou
*125 de mililitri de ulei de măsline
*125 de mililitri de ulei de arahide
*o linguriţă de muştar de Dijon
*sare
*sucul de la o lămâie

Bate gălbenuşurile de ou, muştarul şi sucul de lămâie şi apoi adaugă treptat uleiul, până se întăreşte amestecul. Sărează după gust – maioneza fadă nu este deloc gustoasă.

Bezele cu fructe de sezon

Cumpără un tort mare de bezea sau şase-şapte bezele mai mici. Toarnă 500 de mililitri de frişcă peste bezele şi pune bucăţele mari de piersică şi zmeură. Decorează cu felii de migdale şi câteva linguri de miere, apoi serveşte.

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă