16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMai puţini aditivi în alimente din 2013

Mai puţini aditivi în alimente din 2013

Producătorilor le va fi interzis să mai adauge aditivi la unele alimente, cum ar fi iaurtul nearomatizat, untul sau compotul, iar la altele vor fi permise mai puţine E-uri decât în prezent, măsurile urmând să se aplice din iunie 2013.

Aditivii nu vor mai avea ce să caute nici în paste făinoase, pâine simplă, miere, apă şi suc de fructe. În schimb, dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate vor avea în continuare destul de multe E-uri.  Deciziile au fost luate de Comisia Europeană, care a adoptat  două acte legislative privind utilizarea aditivi­lor, care ar trebui să fie mai sigură şi mai transparentă.

Lista cu aditivii permişi în ali­mente nu va intra în vigoare imediat pentru a permite industriei alimentare din UE să se adapteze la noile norme. Ceva mai repede se va pune în aplicare lista aditivilor din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive. Aceasta se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Lista aditivilor din produsele alimentare este disponibilă într-o bază de date online şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

Adoptarea celor două regula­mente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetăţenilor şi, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesaţi să le fie mai uşor să ştie exact care sunt aditivii autorizaţi în produsele alimentare, precizează oficialii CE. În esenţă, aceasta înseamnă un cetăţean mai bine informat şi, în acelaşi timp, o industrie alimentară a UE dotată corespunzător pentru a introduce noi produse inovatoare şi sigure, a declarat comisarul pentru sănătate John Dalli.

Aditivii alimentari sunt sub­stanţe care se adaugă la alimen­te dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea. Utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de ca­tegoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite. 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă