Dacă eşti un părinte care lucrează full-time, probabil că singurele tale momente de relaxare sunt în weekend. Dar ce se întâmplă când copiii tăi încep să se plictisească acasă şi modalitatea lor de a se distra este prin a distruge tot ce le iese în cale, chiar şi buna ta dispoziţie ?
Românialibera.ro îţi oferă câteva locuri unde poţi merge cu copiii tăi, fără a face o gaură în bugetul deja micşorat de sărbătorile care tocmai au trecut. Cu siguranţă, piciul tău va fi încântat de ieşire iar tu vei fi mult mai relaxat.
Iată care sunt propunerile noastre pentru o zi în familie de neuitat:
Un tur al luminiţelor
O ieşire în oraş în această perioadă poate fi un deliciu pentru cel mic. Dacă nu ai făcut asta până acum, ia-ţi copilul de mânuţă şi faceţi împreună un tur al luminiţelor din oraş. Cu siguranţa un astfel de traseu va stârni uimirea şi încântarea micuţului tău.
Puteţi merge în Parcul Cişmigiu, pentru a vedea bradul imens împodobit cu instalaţii luminoase şi aleile pline de căsuţe cu bunataţuri. Crezi că nu va fi fericit să vadă acest spectacol în timp ce savurează o vată pe băţ sau o turtă dulce?
Dacă nu este prea frig afară, după ce terminaţi plimbarea în Cişmigiu, puteţi merge pe jos spre Universitate şi apoi până în Parcul Unirii. Pe drum, îi poţi explica semnele de circulaţie, de ce oamenii trebuie să aştepte la trecerea de pietoni şi cum să respecte culorile semafoarelor. În acest timp, aveţi şansa să admiraţi împreună peisajul pe care oraşul vi-l oferă: luminiţe, clădiri şi fel de fel de oameni.
O vizită la Palat
Dacă nu aţi vizitat până acum Palatul Mogoşoaia, nu mai staţi pe gânduri. O mini excursie la Palat poate fi o alternativă plăcută pentru a petrece o zi în familie. Aici puteti vizita cele trei muzee din interiorul Palatului, incaperile si saloanele oficiale ale domnitorului Constantin Brancoveanu, dar si camerele slujitorilor. Insa spectacolul nu se termina o data cu iesirea din palat pentru ca in curtea exterioara exista mai multe cladiri impresionante precum capela care adaposteste mormintele familiei sau serele pline cu flori in care se organizeaza si ateliere de educatie plastica pentru copii.
Intrarea pentru adulţi costă 5 lei, iar pentru copii 2 lei. Dacă hotârâţi să mergeţi cu maşina, taxa pentru parcare este 4 lei. Iar in cazul in care sunteţi pasionaţi ai muzicii clasice şi aţi vrea să îi transmiteţi această pasiune micuţului vostru, sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 11:00, la Palatul Mogoşoaia se va organiza un concurs în care vor concerta cinci tineri violonişti.
Indicaţii: Pentru a ajunge la Palatul Mogoşoaia cu maşina, ieşiti din Bucureşti pe Calea Griviţei şi mergeţi spre Străuleşti până intraţi în comuna Mogoşoaia. Pentru cei care nu au maşină sau doresc să facă o plimbare, există un microbuz care vă va duce la această destinaţie. Îl puteţi lua din intersecţia Griviţa cu fostul bulevard 1 Mai.
Biblioteca Metropolitană pentru Copii
În Bucureşti există un loc în care copiii pot descoperi universul cărţilor şi al jocurilor – Biblioteca pentru copii. În cele şapte sedii din Capitală există săli amenajate special pentru cei mici, ludoteci unde pot fi găsite jocuri, casete audio cu poveşti în română, casete video cu desene animate şi filme documentare, CD-uri cu teatru radiofonic, dar si atlase şi dicţionare multimedia. Din păcate, doar unele dintre fililale Bibliotecii sunt deschise sâmbăta de la 9 la 13, în timpul săptămânii programul fiind de la 9 la 17. În fiecare joi dimineaţa, bibliotecarii citesc poveşti şi poezii copiilor mici.
Pentru o vizita la aceasta Blibioteca nu trebuie sa scoti nimic din buzunar deoarece toate serviciile sunt gratuite. Accesul se face pe baza unui permis, eliberat după prezentarea unui document al părinţilor. De aici puteti împrumuta şase cărţi din colecţia bibliotecii, naviga pe Internet, consulta documente electronice şi multimedia sau puteti participa la activităţile educaţional-culturale, respectiv la concursuri sau expoziţii.
La cumpărături cu piciul tău
O vizită la magazinul Ikea se poate transforma într-o zi frumoasă, petrecută în compania copiilor tăi. Vă puteţi distra plimbându-vă printre numeroasele camere pline cu jucării haioase destinate micuţilor, iar în cazul în care aveţi cumpărături de făcut, puteţi apela la serviciile şi spaţiul de joacă pus la dispoziţie la parterul magazinului. Din fericire, magazinul dispune de locuri supravegheate, unde copilul tău se poate juca sau uita la un film, fără a se simţi neglijat.
Poţi profita şi de restaurantul din interiorul magazinului, unde găseşti mâncare bună la preţuri acceptabile. Cu 10 lei poţi savura o porţie de chifteluţe cu cartofi iar pentru cel mic gasesti meniuri speciale la doar 4,99 lei.
De asemenea, în această perioadă la AFI Palace Cotroceni, micuţul tău poate învăţa să facă o felicitare cu flori presate. Chiar şi părinţii pot profita de atelierul de creaţie de la Muzeul Deşeurilor, din fiecare vineri şi sâmbătă între orele 12:00 şi 21:00. Intrarea în muzeu şi participarea la atelier este gratuită, singurele lucruri care trebuie plătite sunt materialele pe care le veţi folosi pentru confecţionarea felicitărilor.
Indicaţii: Muzeul Deşeurilor: Mall AFI Palace Cotroceni, deasupra magazinului Real, în zona locului de joaca pentru copii. Rezervările pentru atelier le puteţi face prin email la : greenartsgallery@gmail.com sau sunând la 0745698041.
Cu ochii spre cer
Observatorul Astronomic îţi oferă posibilitatea de a te relaxa şi în acelaşi timp de a descoperi Universul şi de a învăţa lucruri noi. Departe de zgomotul televizorului sau al calculatorului, aici poti avea parte de o seara frumoasa alaturi de familia ta in timp ce vizionezi un spectacol inedit.
Dacă ai noroc şi este senin afară ,sămbăta poţi participa la o observare de seară, care începe la 19:30 şi se termină la 20:45. În cazul în care vremea nu o va permite, poţi totuşi să dai o vizită până la Observator pentru un adevărat spectacol: prezentarea planetariului care începe tot la 19:30 şi ţine până la 20:30. În această oră veţi face o călătorie contra cronometru printre planetele şi sateliţii lor in care veti descoperi sistemului solar: o experienţă care îl va lăsa cu gura deschisă pe cel mic, dar care te va impresiona şi pe tine deopotrivă.
Un bilet pentru adulţi costă 5 lei, iar cel redus costă 3 lei. Fiecare vizitator beneficiază de un ghid gratuit(română şi engleză).
Indicaţii: Observatorul Astronomic: Bd. Lascăr Catargiu, nr.21, sect. 1, Bucureşti.
Spectacole pentru cei mici
Dacă vrei să mergi la o piesă de teatru pentru copii, la Ţăndărica preţul unui bilet pentru cei mici este 10 lei, iar pentru adulţi 12 Lei. Aceleaşi preţuri, cam ridicate pentru bugetul propus, am găsit şi la Teatrul Ion Creangă pentru reprezentaţiile din weekend ale spectacolelor „Pinnochio” şi „Cenuşăreasa”.
În schimb, pentru 10 lei de persoană poţi merge cu copilul tău la piesa „Şoricelul cel prostuţ”, un spectacol realizat de trupa Paiaţa la Clubul Ţăranului Român, sâmbătă 15 ianuarie de la ora 10:30 şi 12:00. Piesa este adresată doar copiilor cu vârsta cuprinsă între 2- 6 ani.
Duminică, 16 ianuarie, de la 12:00, tot la Clubul Ţăranului Român, teatrul Zurli va prezenta spectacolul Pinocchio. Biletul de intrare pentru adulţi este 10 lei, pentru copii intrarea fiind gratuită.
Indicaţii: Clubul Ţăranului Român se află în incinta Muzeului Ţăranului Român: Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti (metrou Piaţa Victoriei I, autobuz: 205, 300)
Incursiune în istorie
O altă soluţie pentru ieşirile din weekend în familie pot fi muzeele din Bucureşti. La Muzeul Naţional de Istorie puteţi vedea Tezaurul cu vase şi podoabe din Antichitate, Columna lui Traian, monumente greceşti, romane şi medievale plus multe altele obiecte impresionante.
Intrarea pentru adulţi este 8 lei, pentru şcolari 2 lei, iar intrarea pentru copii până în 7 ani este gratuită. Muzeul de pe Calea Victoriei, nr.12, sect. 3 se poate vizita sâmbăta şi duminica între orele 9 şi 17.
Un alt muzeu care îi poate stârni interesul şi admiraţia unui copil este Muzeul Militar. Aici puteţi vedea o colecţie impresionantă de arme, machete, hărţi şi alte obiecte care marchează istoria pe timp de pace şi război. Puteti sa va distrati si facand poze cu recuzita pe care muzeul o pune la dispozitie pentru inchiriat. O poza costa doar un leu, iar taxa de intrare este de 5 lei. Muzeul este deschis de la 9:00 la 17.00.
În Bucureşti există multe muzee interesante a căror taxă de intrare se încadrează în bugetul stabilit de 10 lei precum Muzeul Naţional al Satului, CFR sau al Aviaţiei. Asa ca nu ratati aceasta oportunitate si organizati o zi in familie placuta dar si educativa.
Mişcare in aer liber
Parcurile Tineretului şi Herăstrău beneficiază de zone special amenajate, unde copiii şi adulţii se pot juca împreună. Aici au fost instalate zone pentru fitness, aşa că plimbarea în parc va deveni mai distractivă pentru părinţii dornici de puţină mişcare.
Unele parcuri dispun si de terenuri de baschet sau de fotbal unde poti intra gratis cu cel mic pentru a-l initia in tainele acestor sporturi.
Plimbare în Grădină
Pentru că la Grădina Zoologică preţurile sunt puţin cam mari pentru bugetul stabilit- 13 lei pentru adulţi, o altă alternativă este Grădina Botanică.
Daca te-ai saturat de parcuri, dar vrei sa faci o plimbare in aer liber gradina botanica este solutia potrivita. În weekend, grădina se poate vizita de la 8:00 la 20:00, iar Muzeul Botanic doar între orele 9:00-13:00.
Biletul pentru spaţiile exterioare ale Grădinii este 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Pentru Muzeul Botanic şi sere, biletul întreg este 2 lei, iar pentru cei mici doar 1 leu.
Indicaţii: Sos. Cotroceni, nr 32, sector 6, Bucureşti