7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMama surogat, soluţie pentru cuplurile infertile

Mama surogat, soluţie pentru cuplurile infertile

Asociaţia Mame pentru Mame susţine iniţiativa legislativă şi consideră că este esenţial ca banii să nu fie o motivaţie pentru mamele surogat. Senatorul Gyorgy Frunda spune că se doreşte stoparea afacerilor cu mame purtătoare.

Femeile care nu pot face copii vor putea apela la mame purtătoare dacă proiectul de lege depus luni de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat va fi adoptat.
Proiectul prevede că la o astfel de variantă pot apela numai cuplurile sau femeile singure diagnosticate cu infertilitate. Vârsta mamei purtătoare trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 40 de ani, iar cea a mamei beneficiar între 18 şi 47 de ani. „Nu va mai putea fi posibil un al doilea caz Adriana Iliescu”, a subliniat senatorul Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.

Fără bani pentru mama purtătoare

Este exclus potrivit legii orice fel de beneficiu material pentru mama purtătoare. „Dacă mama purtătoare solicită bani sau este prinsă că a acceptat bani, ea va răspunde juridic. Prin reglementările aduse vrem să prevenim situaţiile anilor 1990, când femei din România năşteau pe bandă rulantă pentru a vinde copiii în străinătate”, spune senatorul Gyorgy Frunda. Contactat telefonic, senatorul a precizat că scopul acestei legi este acela „de a ajuta femeile care nu pot face copii, nu pe cele care vor să-şi păstreze corpul”.

Conform prevederilor proiectului, reproducerea cu mamă purtătoare se va realiza în baza unui contract încheiat la notar între cuplul beneficiar şi mama surogat. Cuplul poate deconta mamei purtătoare doar costurile medicale şi asigura o compensaţie materială echivalentă cu cinci tichete de masă pe zi pentru perioada sarcinii şi lăuziei.

Şi organizaţia Mame pentru Mame este de acord ca banii să nu fie o motivaţie pentru mama surogat. În caz contrar, atrage atenţia Ana Maiţa, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, riscăm să încurajăm două fenomene. „Primul este apariţia unei industrii a naşterii-surogat, aşa cum se întâmplă în India, unde cea mai bănoasă oportunitate profesională pentru femeile sărace este aducerea pe lume a copiilor pentru cupluri de străini cu dare de mână. Al doilea fenomen este naşterea surogat ca soluţie pentru femeile fertile, dar care nu doresc să-şi modifice silueta cu o sarcină, fenomen des întâlnit la Hollywood, unde vedetele angajează mame profesioniste pentru a le purta şi naşte copii. În România, ţară cu multe femei sărace şi fără repere morale clare, pericolul apariţiei primului fenomen este foarte mare”, este de părere Ana Maiţa.

„Ne-am săturat de analize”

Viitoarea lege este privită cu ochi buni atât de mamele actuale, cât şi de cele viitoare.
„Abia aştept să iasă legea asta. Sper să găsesc pe cineva care să vrea să poarte copilul, deşi fără să-i dau niciun ban va fi foarte greu. Încercăm de mai mulţi ani să avem un copil şi nu reuşim. Ne-am cam săturat de analize, medici şi bani cheltuiţi pe fertilizări, aşa că ne-am bucura să putem apela la varianta mamă purtătoare. Am totuşi nişte temeri şi aici, pentru că mă gândesc să nu se ataşeze faţă de copil”, spune Bianca Vlad, din Iaşi, în vârstă de 39 de ani.

Ana Sava, din Bucureşti, este mamă a doi copii şi era cât pe ce să fie mamă purtătoare pentru o prietenă de-a ei. „Ea şi soţul ei nu puteau să aibă copii şi m-au întrebat pe mine dacă sunt de acord să port sarcina. Am fost de acord, pentru că ambele mele sarcini au fost uşoare şi nu mi s-au părut un efort deosebit. Am venit la birou până în ultima zi, iar pentru refacerea de după naştere aveam nevoie de o pauză de doar o săptămână. Nu aş fi luat niciun ban. O făceam pur şi simplu din prietenie”, povesteşte Ana. În cele din urmă, amicii ei au preferat varianta adopţiei.
Şi mamele de tripleţi spun că iniţiativa legislativă este una benefică. „Eu ştiu ce înseamnă să nu poţi să ai copii. Eu am făcut fertilizare in vitro. Important e să ai un copil”, subliniază Doina Pârvu, mamă a unor băieţi tripleţi în vârstă de 5 ani.

Sorina N. , mama a unui copil adoptat, acum în vârstă de 5 ani, spune că o astfel de variantă este demnă de luat în calcul. „Ar fi foarte bine dacă s-ar reglementa şi cadrul legal. Şi până acum existau mame purtătoare. Ştiu pe cineva care a ales drept mamă purtătoare o fată din Republica Moldova. A ţinut-o cu casă şi masă pe toată perioada sarcinii, iar la final i-a dat o sumă de bani”, spune Sorina.

De regulă, părinţii pot să ofere cam 5.000 de euro, deşi sunt anunţuri în care viitoarele mame purtătoare cer şi 25.000 de euro.

Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...
Ultima oră
Pe aceeași temă