7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMai puțin de 60.000 de copii în protecţie specială, pentru prima dată...

Mai puțin de 60.000 de copii în protecţie specială, pentru prima dată în ultimii 25 de ani

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, numărul de copii aflaţi într-o măsură de protecţie specială a scăzut sub 60.000 în România, a declarat duminică, preşedintele FONPC, Bogdan Simion, informează Mediafax.

El a anunţat în deschiderea conferinţei, că România a făcut eforturi majore în domeniul protecţiei copilului, reuşind să reducă numărul copiilor din insituţii de la aproximativ 200.000, în 1990, la 20.000 în prezent şi, în acest an, pentru prima oară în ultimii 25, numărul copiilor care beneficiază de o formă de protecţie specială din partea statului a scăzut sub 60.000.

„Suntem la o răscruce din punctul de vedere al protecţiei copilului. (…) România a făcut eforturi mari, dar problemele nu se opresc aici”, a spus preşedintele FONPC, atrăgând atenţia că trebuie analizate mai mult consecinţele abuzului şi neglijării, din copilărie, în viaţa de adult.

Bogdan Simion a mai arătat că numai în prima jumătate a anului, numărul abuzurilor sexuale asupra minorilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe lângă acest tip de abuz, şi mai frecvente sunt abuzul emoţional şi cel fizic.

Bogdan Simion a mai spus că o altă problemă o reprezintă numărul, încă mare, de părinţi care consideră că bătaia este o formă de educare, iar formele de abuz şi de neglijare sunt prezente în familie, la şcoală, dar şi în centrele de plasament.

„Impactul psihologic este extraordinar şi am dorit să organizăm în România această conferinţă şi pentru că am vrut să punem pe agenda publică această problematică, pentru că, pe undeva, abuzul şi neglijarea au fost uitate de autorităţi”, a mai spus preşedintele FONPC.

De asemenea, el a arătat că anual sunt înregistrate în jur de 12.500 de cazuri de abuz asupra copilului în România, subliniind însă că cifrele reale sunt mult mai mari decât cele oficiale.

Președintele ISPCAN, Joan Van Niekerk, a declarat duminică, la Bucureşti, că rolul specialiştilor care au venit în România este să stabilească cum poate fi prevenit abuzul asupra copilului, nu doar cum se poate interveni pentru a reduce traumele rămase în urma abuzului.

„Trebuie să protejăm copiii de toate formele de violenţă şi trebuie să vedem cum facem acest lucru”, a spus preşedintele ISPCAN.

Copreședintele conferinței ISPCAN, prof. Maria Roth, a declarat că alegerea României ca ţară gazdă pentru acest eveniment este şi o recunoaştere a eforturilor făcute inclusiv pentru reducerea abuzului în rândul minorilor.

„În perioada 2002- 2012, numărul copiilor care au raportat că nu au fost niciodată loviţi în familie a crescut de la 16 la sută la 40 la sută”, a spus Maria Roth.

Ea a mai precizat că specialişti din 52 de ţări de pe toate continentele au venit la Bucureşti pentru a aduce exemple de activităţi, validate ştiinţific, care duc la îmbunătăţirea situaţiei copilului.

„În România încă se consideră că există un zid între cercetători şi practicieni”, a arătat copreşedintele conferinţei ISPCAN.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a precizat că un raport făcut în 190 de ţări, printre care şi România, arată că aproape un miliard de minori din întreaga lume sunt supuşi pedepselor fizice în mod sistematic.

Blanchet a mai spus că deşi uneori violenţa este percepută ca o problemă individuală, violenţa împotriva copiilor este, de fapt, o problemă a societăţii, determinată de inechităţi economice şi sociale şi nivel scăzut de educație.

Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) organizează, pentru prima oară în România, Conferinţa Regională Europeană ISPCAN, în cadrul căreia peste 400 de specialişti din peste 50 de ţări vor discuta despre abuzul, neglijarea şi exploatarea copilului.

Conferinţa ISPCAN are loc în perioada 27- 30 septembrie şi reuneşte specialişti internaţionali din sănătate, asistenţă socială şi medicală, psihologie şi justiţie.

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...
Ultima oră
Pe aceeași temă