4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCe implicații va avea noua Lege a adopției

Ce implicații va avea noua Lege a adopției

Numai sase la sută dintre copiii aflați în grija statului au fost adoptați în 2015, dar acest procent ar putea crește semnificativ în 2016 odată cu modificarea Legii adopției. Cuplurile sunt încurajate să adopte copii, prin scurtarea și simplificarea procesului, dar și prin acordarea unui concediu și a unei indemnizații.

Modificările aduse Legii 273/2004, care ar urma să intre în vigoare în luna iulie, vor simplifica procesul prin care copiii vor fi declarați adoptabili, dar vor impune și restricții la adoptare.

Copilul va putea fi declarat adoptabil și fără consimțământul părinților biologici 

Astfel, dacă copilul este în proces de declarare a adoptabilității, iar părinții sau tutorele legal nu se înfățișează la două termene consecutive pentru exprimarea consimțământului, ei pot pierde dreptul de exprimare și se consideră că este un ”refuz abuziv” de a consimți la adopție.

Mai mult, dacă, până acum, copilul nu putea fi declarat adoptabil fără consimțământul ambilor părinți (când ei sunt cunoscuți), acum instanța poate declara copilul adoptabil cu consimțământul unui singur părinte. Dacă nici unul din părinți nu poate fi găsit pentru a-și da consimțământul, adopția se poate încheia fără acordul lor. De asemenea, în cazul în care părinții declară că nu doresc să se ocupe de creșterea copilului, dar nu nu vor să semneze declarațiile prin care permit declararea copilului ca adoptabil, procesul va putea merge înainte.

O altă prevedere importantă în lege este și că, dacă în șase luni de la preluarea copilului în sistemul de protecție specială, părinții și rudele copilului nu sunt găsiți, vor putea fi demarate procedurile de adopție.

De asemenea, va fi eliminată prevederea conform prin care perioada de adoptabilitate expiră după doi ani. Odată ce copilul va fi declarat adoptabil, statutul său va fi valabil până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani.

Copiii adoptați (și care au dobândit capacitatea deplină de exercițiu) care vor să afle informații despre familia biologică pot depune o solicitare la tribunal pentru a primi acces la informații despre părinții biologici.

Pentru adopțiile internaționale, copilul va fi declarat eligibil la numai un an de la deschiderea procedurii, și nu după doi ani, așa cum se întâmplă în prezent.

Concediu de acomodare pentru adoptatori 

O altă modificare a Legii 273 este că părinții adoptatori vor putea beneficia de un concediu de acomodare, de maxim un an, care include și o indemnizație lunară (”raportată la indicatorul social de referinţă – 500 lei în 2016, în cuantum de 3,4 ISR”, adică o sumă de maxim 1.700 lei). În perioada în care adoptatorul primește această sumă nu mai primește indemnizație pentru creșterea copilului.

O obligație a adoptatorilor este să informeze copilul gradual despre adopție, începând de la vârste cât mai mici. Părinții pot cere ajutor specialiștilor de la Direcțiile pentru Protecția Copilului sau cabinetelor care au încheiat convenții cu Autoritatea pentru Protecția Copilului.

De asemenea, identitatea părinţilor fireşti ai adoptatului poate fi dezvăluită înainte de dobândirea de acesta a capacităţii depline de exerciţiu, numai pentru motive medicale, de Protecția Copilului, la cererea oricăruia dintre adoptatori, a adoptatului ori a reprezentantului unei instituţii medicale, însoţită de documentele medicale justificative.

În ceea ce privește restricțiile, persoane condamnate definitiv pentru infracțiuni contra persoanei sau contra familiei, pentru pornografie infantilă sau pentru trafic de droguri nu au dreptul să adopte copii.

Modificările la Legea 273/2004 au fost adoptate de către Camera Deputaților săptămâna trecută. Contactați de Rl, reprezentanții Autorității pentru Protecția Copilului au precizat că încă nu pot estima cu cât va crește numărul copiilor adoptabili, pentru că ”modificarile actuale nu vizeaza numai simplificarea procedurii de declarare a adoptabilitatii ci si alte aspecte. Reprezentanta UNICEF în România, Sandie Blanchet, a apreciat că procesul de adopție nu va mai dura mai mult de 15 luni, dar și că autoritățile române trebuie să elaboreze noi metodologii pentru mai buna definire a conceptului de ”interes superior al copilului”.

Puteți consulta modificările aduse Legii 273/2004 aici

Adopțiile în România, în cifre

– 57.646 copii se află în sistemul de protecție specială

3.436 copii au fost declarați adoptabili, din care 2.953 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopție internațională

– 1708 familii/persoane au fost atestate pentru adopție națională, iar 72 pentru adopție internațională

– 1711 copii adoptabili au între 7 și 13 ani, 880 de copii au între 3 și 6 ani, 524 copii au până în 2 ani, iar 321 copii au între 14 și 17 ani

– 831 de adopții s-au încheiat în anul 2015 pe plan național, în scădere față de 2014 – 1057 adopții

– 9 adopții s-au încheiat în 2015 pe plan internațional, în scădere față de 2014 – 14 adopții

– în 2015: 400 adopții la copii până în 2 ani, 319 adopții copii între 3 și 6 ani, 103 adopții la copii între 7 și 13 ani, 9 adopții la copii între 14 și 17 ani.

Consultați graficele atașate pentru mai multe date despre adopții.

 

 

Cele mai citite

Mesaj emoționant al Regelui Charles: Exemplul lui Isus este atemporal: să intrăm în lumea celor care suferă

Regele Charles a transmis un mesaj emoționant de Crăciun în care a pus accent pe solidaritate, compasiune și speranță, în fața suferințelor și provocărilor...

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...

Nicușor Dan, mesaj de Crăciun: „Ne așteaptă un an complicat, dar suntem pregătiți să facem față”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun pe rețelele sociale, în care a subliniat importanța sărbătorilor alături de familie...
Ultima oră
Pe aceeași temă