10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum te porţi cu nepotul adolescent

Cum te porţi cu nepotul adolescent

In familie ne simtim, poate, cel mai bine, lasand la o parte mastile pe care suntem nevoiti sa le purtam in societate, redevenind intr-adevar „noi”. Acolo, printre cei care ne cunosc de-o viata, fiecare are rolul sau. Fie ca este cunoscut ca stalpul familiei, talentatul sau rasfatatul ei, fiecare are meritele sale. De asemenea, ori de cate ori ne aflam in impas, aici cautam prima data ajutor: printre surori, frati sau parinti, sfaturile si solutiile cele mai bune vin tot de la ei.

In timp, apar si copiii. Ai nostri sau ai fratilor nostri, toti sunt prilej de bucurie si sarbatoare. Totusi, unii tind sa uite ca titlul de matusa sau unchi nu este doar unul formal, considerand ca rolul principal il au parintii. Nu este chiar asa si asta pentru ca uneori, in anumite perioade din viata nepotilor, mai de ajutor poate fi sfatul unei matusi ce vede totul dintr-o perspectiva diferita sau care poate castiga increderea copilului mult mai usor decat un parinte ce tinde sa fie excesiv de protector si autoritar.

Daca te afli si tu in postura unei matusi cu multi nepoti, iata ce poti face pentru a ti-i apropia intr-o perioada nu tocmai usoara din viata lor: adolescenta.

Acorda-i cateva minute bune ori de cate ori trece pe la tine sau esti in vizita la el.
De fiecare data cand ne vizitam rudele suntem tentati sa acordam mai multa atentie copiilor sau persoanelor de aceeasi varsta cu noi. Adolescentii trec oarecum neobservati, crezand ca in lumea lor nu mai este loc si pentru noi. Ei bine, nu este chiar asa, pentru ca adolescentul ar putea sa regaseasca in tine puncte comune, ti-ar putea incredinta secrete pe care nu le spune altcuiva si iti poate cere sfaturi. Pentru asta tu, ca matusa, trebuie sa vii in intampinarea sa, incurajandu-l sa iti povesteasca planurile, pasiunile sau probleme sale.

Convinge-l ca poate gasi in tine un refugiu atunci cand parintii nu il inteleg.
Este mult mai convenabil asa, decat sa ajunga in case straine alaturi de oameni ce, poate, nu ii vor binele. Orice adolescent are conflicte mai mici sau mai mari cu parintii, insa dupa ce perioada agitata trece el va intra din nou pe fagasul normal. Asa cum am spus mai sus, parintii tind sa intre in panica, vor sa isi impuna punctul de vedere chiar si cu forta, iar adolescentul se panicheaza si fuge. Ajuta-l si nu il lasa singur. Arata-i ca alaturi de tine se poate simti in siguranta, ca este inteles. In timp isi va da seama unde a gresit, dar se va intoarce de fiecare data la tine pentru o discutie prieteneasca sau un sfat.

Insoteste-l la sportul preferat, concerte sau activitati la care va veti simti bine impreuna.
In cazul in care ii esti apropiat ca varsta, cu siguranta nu iti va fi greu sa practici un sport impreuna cu el, sa faceti schimb de CD-uri, sa planificati escapade sau pur si simplu sa va petreceti timpul, uitand de adevarata ta varsta. Prapastia dintre generatii nu va fi atat de mare, iar tu iti vei descoperi un prieten, iar el, de ce nu, un mentor.
Mediaza conflictele dintre el si parintii lui.
Pe langa faptul ca il asculti pe el, nu uita ca adolescentul trebuie sa inteleaga ca parintii nu ii vor niciodata raul. De aceea, asigura-te ca si parintii procedeaza corect, ca nu sunt prea autoritari sau absurzi. Odata castigata increderea nepotului, iti va fi destul de usor sa convoci o mica discutie in familie in care tu, ca persoana obiectiva din afara, vei stii cum sa indrepti discutia in directia potrivita.

Transforma-te in complicele lor.
Pe langa conflictele deschise, pot aparea divergente intre dorintele copilului si ale parintilor. De pilda, el si-ar putea dori urmarea unei facultati diferite de doleantele parintilor sau pentru el ar fi importanta practicarea in continuare a unui sport ce ii ocupa destul de mult timp. Departe de ochii adolescentului, discuta cu ai lui si incearca sa le explici tu de aceasta data cat de important este sa tina seama si de parerile adolescentului. Daca vei reusi sa ii convingi, cu siguranta tanarul te va trece in tabara celor in care poate avea deplina incredere.

Articol preluat de pe www.121.ro

Copyright www.121.ro

 

Articole din aceeasi categorie:

Gravida in avion?

Fotografie de familie

Sursa foto: heirloomgardens.net/images

 

 

Cele mai citite

Congresul SUA certifică victoria electorală a lui Trump, prin vocea Kamalei Harris

Vicepreședintele Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea, anunțând câștigătorul alegerilor din 2024 Congresul SUA a certificat, în mod oficial, victoria electorală a președintelui republican ales, Donald Trump,...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...

România, în lupta cu sărăcia: decalajele sociale rămân ridicate

În perioada 2016-2021, România a înregistrat o scădere semnificativă a ratei sărăciei, care s-a redus cu 14,7 puncte procentuale, ajungând la 7,1%. Progresul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă