Începutul şcolii este o experienţă nouă pentru cei mici şi o adevărată încercare pentru părinţii lor, care trebuie să se asigure că totul este perfect. De la pregatirea psihică a copiilor şi până la achiziţionarea uniformei şi a rechizitei, totul trebuie să fie atent supravegheat de părinţi. Un aspect foarte important este evaluarea sănătăţii celui mic.
Începerea şcolii înseamnă o schimbare pe toate planurile pentru un copil. El va fi nevoit să îşi schimbe complet rutina zilnică şi va face mari eforturi, fizice şi psihice, pentru a se adapta, iar părinţii trebuie să se asigure că el le poate susţine, mergând cu el la un consult medical general.
Mergeţi la un consult medical general cu cel mic
„Un consult medical va identifica corect eventuale probleme de sănătate ale celui mic. Medicul poate evalua dacă acesta este apt pentru orele de sport, daca funcţia vizuală este în parametri normali, dacă tensiunea arterială este normală şi per ansamblu, dacă el este pregătit fizic pentru a face faţă schimbărilor aduse de noul stil de viaţă. Această consultaţie trebuie efectuată cu câteva luni înainte de începerea şcolii şi reluată în septembrie pentru un bilanţ exact”, a explicat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi .
Următorul pas, şi cel mai important, este acela că părinţii trebuie să ţină cont de sfatul medicului în ceea ce priveşte administrarea medicaţiei.
„Am întâlnit părinţi care au redus perioada de tratament recomandată de medic sau dozele medicamentelor, sau părinţi care din dorinţa de a îmbunătăţi starea de sănătate a celor mici cât mai repede au dat medicamente fără să consulte un medic. Medicamentele nu sunt bomboane şi trebuie tratate cu seriozitate. Întrebaţi medicul înainte de a presupune diagnosticul sau de a trata copilul, recomandăm să nu modificaţi prescripţia medicală şi să nu actionaţi după sfaturi neautorizate”, a declarat dr. Evelina Moraru.
Imunizaţi copilului înainte de începerea şcolii
Începutul şcolii înseamnă şi intrarea în colectivitate a celui mic, ceea ce prezintă un dublu risc: fie ca el să transmită un posibil agent infecţios către un număr mai mare de copii sau, la rândul lui, să contacteze cu mai mare uşurinţă viroze sau boli de care părinţii au reuşit să îl protejeze până atunci. În situaţii epidemiologice speciale este nevoie să ştim precis dacă cel mic este receptiv sau este imunizat, vaccinat, adică protejat de boala.
„Copiii, după cum bine ştiu părinţii, sunt vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare împotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola etc. Pe lângă acestea, există şi alte vaccinuri în categoria celor opţionale, iar părinţii care din diverse motive nu au reuşit să le facă ar trebui să discute cu medicul pediatru despre posibilitatea şi necesitatea de a le face acum, dată fiind schimbarea de mediu şi creşterea riscului de îmbolnăvire”, a declarat dr. Evelina Moraru.
În timp ce oportunitatea vaccinării antigripale de exemplu, este mereu discutată, mulţi părinţi preferă numeroase medicamente sau imunostimulante pentru pregătirea confruntării cu aglomeraţia şi sezonul rece.
Vaccinul contra răcelii este probabil printre cele mai dezbătute. În funcţie de reacţia copilului la răceală sau simptomele răcelii, medicul pediatru poate hotărî dacă este necesară vaccinarea sau administrarea de medicamente pentru întărirea sistemului imunitar. Tot medicul este cel care poate recomanda şi tratamentul dacă cel mic se îmbolnăveşte.
,,Conform unui studiu efectuat de ARPIM anul acesta, majoritatea părinţilor dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului pentru a trata simptomele răcelii, unii dintre ei le tratează chiar cu antibiotice fără a şti că aceste medicamente nu au niciun efect în cazul infecţiilor virale. Este foarte important să luaţi legătura cu medicul atunci când copilul se îmbolnăveşte. Numai el vă poate recomanda cel mai potrivit tratament”, a adăugat dr. Evelina Moraru.
Discutaţi cu medicii şi profesorii despre sănătatea celui mic
Timp de 4-5 ore pe zi cel mic va fi în grija profesorilor şi, dacă este necesar, în grija cadrelor medicale ale şcolii. De aceea, este esenţial ca părinţii să discute cu aceştia despre eventualele alergii sau sensibilităţi ale copilului şi, dacă este nevoie, de opţiuni de tratament în caz de urgenţă.
„Colectivitatea are un puternic rol de influenţare. Dacă, spre exemplu, copilul este alergic la alune, el va fi tentat de grup să mănânce, deşi ştie că îi va face rău. Va avea în acel moment un episod alergic şi este important ca atât profesorul, dar şi cadrele medicale să ştie despre problema celui mic şi să reacţioneze în consecinţă în cel mai scurt timp, unele dintre aceste incidente având mare potenţial de agravare şi chiar deces”, a adăugat dr. Evelina Moraru.
Prin precauţie, evitând automedicaţia şi fiind receptivi la opiniile medicale puteţi avea un rol benefic în evoluţia normală a copilului şcolarizat. Prima zi de şcoală a anului şcolar este un moment unic pentru copii şi pentru părinţi deopotrivă. Este începutul unei noi etape din viaţă şi este important ca primul pas să fie făcut cu dreptul.