3.9 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialSosuri delicioase care vă menţin sănătoşi

Sosuri delicioase care vă menţin sănătoşi

Preparatele cu usturoi şi ver­deţuri vă feresc de infecţii, iar cele cu hrean ajută în tratarea astmului.

Nu toate sosurile conţin multe calorii şi, mai mult, un sos sănătos poate fi şi gustos. Unul dintre cele mai recomandate este sosul de usturoi. Alegeţi usturoiul ţărănesc sau ecologic şi evitaţi-l pe cel iradiat pe care-l recunoaşteţi după faptul că nu încolţeşte. După ce l-aţi curăţat, pisaţi-l cu puţină sare până când devine ca o cremă şi adăugaţi ulei după gust.

Pe urmă, puneţi-l în sosieră şi amestecaţi-l bine cu o cantitate de apă potrivită. Folosiţi ulei de măsline extravirgin presat la rece sau pe cel de in, cânepă, nucă, ulei roşu de palmier, de pin sau argan. „Usturoiul este considerat un aliment important în prevenţia şi tratamentul bolilor gastrointestinale şi al afecţiu­nilor respiratorii. Este un puternic agent antifungic, eficient în candidoze, şi un excelent probiotic, stimulând microflora probiotică intestinală”, explică Gheorghe Mencinicopschi în volumul „Revoluţie în bucătărie”. Usturoiul nu trebuie păstrat după preparare prea mult timp, deoarece se oxidează şi-şi pierde efectul. Dacă vreţi să mâncaţi usturoi şi totuşi să nu mirosiţi, crestaţi căţeii de câteva ori înainte de a-i consuma. Pentru atenuarea mirosului de usturoi, mestecaţi frunze proaspete de pătrunjel.

Muştarul scade riscul de cancer

Dacă vreţi să preparaţi sos cu verdeţuri şi usturoi, lăsaţi iaurtul la scurs o jumătate de oră într-o sită fină pentru a scăpa de excesul de zer şi pentru a obţine o consistenţă cremoasă. Tocaţi usturoiul, pătrunjelul, oregano şi cimbrul şi amestecaţi-le într-un bol împreună cu zeamă de lămâie şi piper proaspăt. „Este un preparat excelent, care conţine bacterii probiotice din iaurt şi prebiotice din usturoi.

Nici sosul de muştar nu este greu de preparat. Amestecaţi bine muştarul cu sare, adăugaţi ulei, zeamă de lămâie şi verdeaţă tocată mărunt. „Muştarul industrial, cel mai răspândit astăzi, conţine, pe lângă seminţe şi făină de muştar, aditivi alimentari, E-uri şi arome artificiale. De aceea, alegeţi un muştar natural, obţinut conform reţetelor tradiţionale autentice”, spune Mencinicopschi. Asocierea muştarului cu mezeluri şi cărnuri este recomandată deoarece scade riscul de apariţie a cancerului gastro-intestinal. Substan­ţele active din muştar au efect de fluidizare a sângelui, accelerând procesele de vindecare a inflamaţiilor.

Folosiţi oţet din prune sau din soc

Un alt sos sănătos este cel cu hrean şi sfeclă roşie. Spălaţi bine sfecla şi puneţi-o în cuptor până se înmoaie coaja şi devine uşor crocantă. Lăsaţi-o la răcit, apoi radeţi-o mărunt şi amestecaţi-o cu hreanul ras, sarea şi oţetul. Zahărul se pune opţional, dacă sfecla nu este suficient de coaptă.

Hreanul stimulează circulaţia sanguină şi digestia, ajută la tratarea reumatismului cronic, astmului, rinitei alergice şi infecţiilor urinare. Oţetul trebuie să fie obţinut din mere şi miere, prune, soc sau vin. „Sfecla este un aliment stimulator al sistemului imunitar, induce moartea celulelor canceroase, creşte colesterolul bun”, spune specialistul în nutriţie. Sfecla este indicată mai ales în infecţiile cronice, în afecţiunile ficatului şi în bolile cardiovasculare.  

Cele mai citite

TikTok, reacție la îngrijorările CNA privind alegerile din România

Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins acuzațiile formulate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România, care susține că algoritmii...

Președintele României a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru joi, 28 noiembrie 2024, la ora 14:00, la...

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD, un corespondent și un cameraman, într-un gest de retorsiune față de ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă