Importanţa alegerii tâmplăriei pentru închiderea unei clădiri este determinată de efectul economic şi ambiental al acesteia asupra clădirii. De regulă, într-o clădire pierderile termice se produc: 9% prin podea; 24% prin acoperiş; 26% prin pereţi şi 41% prin ferestre şi uşi.
Dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Tâmplăria clasică din lemn, echipată cu sticlă clară simplă, a devenit practic inutilizabilă. S-a adoptat în timp tâmplăria metalică, iar apoi s-a trecut la cea din aluminiu, din lemn stratificat, din PVC extrudat sau din combinaţii între ele.
Avantaje şi dezavantaje
Fiecare dintre acestea prezintă avantaje şi dezavantaje. Tâmplăria din aluminiu cu barieră termică prezintă o foarte bună rezistenţă la agresiunea mediului, o întreţinere relativ uşoară, o bogată paletă coloristică, dar şi un preţ de cost mai ridicat. Tâmplăria din lemn stratificat prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar şi o rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior, fiind vulnerabilă la ultraviolete şi ploaie. În acelaşi timp, întreţinerea este costisitoare, iar preţul, destul de incomod. Tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie corespunzătoare termo-fonică (în funcţie de numărul de camere prezentat de profilul constructiv), o etanşeitate excelentă şi un preţ de cost accesibil. Dezavantajul acesteia îl constituie gama coloristică săracă.
Geamul termopan
Un rol foarte important în calitatea unei tâmplării îl joacă geamul cu care este echipată. Popularul „geam termopan”, denumit astfel după numele firmei care l-a produs pentru prima dată, este un sandviş format din două foi de sticlă lipite perimetral prin intermediul unei baghete de aluminiu şi a unor membrane cauciucate, denumite sigilanţi, care formează un ansamblu ermetic plin cu aer uscat sau gaze inerte. Calităţile termice ale acestuia sunt net superioare foii de sticlă clasică din echiparea vechilor ferestre. Grosimea foilor de sticlă influenţează nemijlocit caracteristicile termice şi devine esenţială pentru rezistenţa la impact a geamului termoizolator. Geamul Low E câştigă tot mai mult teren pe piaţa sistemelor termoizolante, impunându-se prin calităţile sale în ceea ce ¬priveşte izolarea termică. Sticla Low E acţionează ca o bucată de tablă pusă în spatele caloriferului, reflectând 90% din căldură spre interiorul camerei.
Low E înseamnă emisivitate redusă sau, cu alte cuvinte, transfer de căldură mult diminuat. Această caracteristică este obţinută prin tratarea unei foi de geam obişnuite cu o soluţie specială de nitrat de argint, care formează o depunere structurală invizibilă, fără a afecta claritatea sticlei. Acest tip de geam este foarte bun iarna, iar vara reflectă căldura solară.
Apariţia condensului, în cazul în care fereastra este corespunzător executată şi montată, impune reducerea surselor de umezeală din încăpere şi micşorarea cantităţii de vapori de apă aflaţi în încăpere, prin ventilarea naturală realizată prin deschiderea ferestrelor.
Indiferent de corectitudinea alegerii tâmplăriei, folosirea „termopanelor” presupune o schimbare de comportament a locatarilor în privinţa „aerisirii dese” a încăperilor, mai ales iarna, când pericolul apariţiei condensului sau a igrasiei este mare. În acelaşi timp, menţinerea unui microclimat corespunzător din punct de vedere medical impune ca această ventilaţie să se facă corect şi în mod obligatoriu. Ca ultimă recomandare, fiind vorba despre un produs cu durată mare de viaţă, este bine să alegeţi un sistem de tâmplărie performant şi de calitate în locul unuia ieftin. Puteţi beneficia în acest scop şi de credite garantate de stat cu dobândă zero conform OUG 69/2010.
Ferestre eficiente
Dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Tâmplăria din aluminiu cu barieră termică prezintă o foarte bună rezistenţă la agresiunea mediului şi o întreţinere relativ uşoară, tâmplăria din lemn stratificat prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar şi o rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior, iar tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie corespunzătoare termo-fonică şi un preţ de cost accesibil. În cazul unor deschideri vitrate mai mari se recomandă o grosime a foii de geam de cel puţin 6 mm. Folosirea geamului Low E este deosebit de importantă. Dacă afară sunt -10°C, iar în casă +20°C, pe foaia interioară a unui geam termopan obişnuit vor fi aproximativ +9°C, în timp ce pe cel cu Low E vor fi cca. +17°C.
Tâmplărie PVC pentru apartamente
Tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie corespunzătoare termo-fonică, în funcţie de numărul de camere prezentat de profilul constructiv, o etanşeitate excelentă şi un preţ de cost accesibil, fiind recomandată pentru apartamentele din blocuri. Tâmplăria PVC închide ermetic fereastra şi nu mai sunt posibile infiltraţiile întâmplătoare de aer. Aerul proaspăt (luat de afară) poate pătrunde numai prin deschiderea acesteia într-una din poziţiile posibile asigurate de feronerie: laterală (deschidere largă) sau verticală (aplecată).
Etanşeizarea ferestrelor vechi
În cazul ferestrelor vechi, cu tâmplărie din lemn, se produce un transfer termic masiv, deoarece spaţiul dintre canat şi cadrul fix permite, de cele mai multe ori, trecerea unui curent de aer. Pentru a ameliora transferul termic din zona vitrată, se poate închide un volum de aer inert şi uscat între două geamuri. Există variate metode de a pune în operă această soluţie: geamul suplimentar, geamul dublu şi ferestrele duble. Cea mai uzitată şi mai ieftină soluţie este cea a bureţilor de pâslă, cauciuc sau material plastic, care se lipesc sau se prind în cuie pe cantul tocului fix.
Tâmplărie de calitate TROCAL
Este o tehnologie performantă de calitate cu 6 camere, având o adâncime de 88 mm atât în toc, cât şi în cercevea. Camerele sunt dimensionate astfel încât să asigure o termoizolaţie optimă. Confortul este îmbunătăţit prin coeficienţi UW superiori care asigură temperaturi ridicate la nivelul suprafeţelor şi reduc pericolul de formare a condensului. Garnitura inovatoare a falţului de cercevea asigură o termoizolaţie suplimentară. Prezintă un spectru ridicat de vitrificare, beneficiind de o sticlă specială penru fonoizolaţie şi siguranţă (vitrificare triplă). Fixarea ferestrelor se face printr-o zonă special creată pentru diblu. Întreţinerea este uşoară, datorită dispunerii feroneriei în zona protejată din spatele garniturii mediane.
Credite cu dobândă 0 pentru sisteme de tâmplărie
Asociaţiile de proprietari pot lua credite garantate de stat cu dobândă 0 pentru a-şi izola apartamentele şi a-şi monta un sistem de ferestre modern prin programul guvernamental „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor tip locuinţe unifamiliale””, fiind reglementat prin OUG 69/2010. Autoritatea care îl derulează este Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care are în gestiune şi programul Prima Casă. Finanţările se acordă în lei pe maximum 5 ani, cu un avans de 10% şi cu o dobândă calculată în funcţie de Robor la trei luni. Dobânda este subvenţionată integral de stat, care garantează aceste credite în caz de neplată, ceea ce reprezintă un alt avantaj.
În vederea obţinerii creditului garantat de stat cu dobândă subvenţionată pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi montare a sistemelor de tâmplărie, reprezentantul asociaţiei de proprietari trebuie să se prezinte la o bancă înscrisă în program cu mai multe documente, printre care: sinteza raportului de audit energetic (modelul din anexa 6 din OUG), devizul general şi pe obiecte, contractul încheiat cu constructorul pentru executarea lucrărilor etc.
Ferestrele de mansardă Velux
Dacă sunteţi fericitul beneficiar al unei mansarde sau dacă intenţionaţi să vă amenajaţi podul casei, în mod cert decizia pentru sistemul de ferestre este oarecum uşurată de faptul că există soluţia ferestrelor special concepute pentru acest spaţiu. Aceste ferestre dau o notă distinctă de personalitate şi, în plus, au avantajul de a primi mai multă lumină decât o fereastră poziţionată pe verticală. Gradul înalt de etanşeizare, precum şi geamul de calitate folosit sunt avantaje evidente. Esenţială pentru fixarea ferestrei de acest fel în acoperiş este rama de etanşare, realizată din materiale rezistente la coroziune şi la intemperii. Uneori, din cauza distanţei mici dintre căpriori, soluţia este cea a mai multor ferestre poziţionate între căpriori succesivi.
Întreabă un specialist
Decizia de alegere a sistemului de tâmplărie este deosebit de importantă, în vederea economisirii căldurii în locuinţă; în acelaşi timp, e dificilă, din cauza numeroaselor oferte existente pe piaţă. Sfaturile şi recomandările specialiştilor sunt deci binevenite. Astăzi ne-am adresat ing. Nicolae Niţulescu, INCON, tel.: 0740.010.081
Cât de mari sunt pierderile de căldură prin sistemele de închidere, ferestre şi uşi?
Pierderile termice într-o clădire sunt de 41% prin ferestre şi uşi, deşi suprafaţa acestora reprezintă doar circa 10% din suprafaţa totală a clădirii. De aici şi importanţa utilizării unui sistem de tâmplărie de calitate, care să reducă volumul acestor pierderi.
Aveţi câteva idei pe care doriţi să le transmiteţi cititorilor, cu ajutorul cărora îşi pot reduce factura la încălzire prin ameliorarea sistemelor de tâmplărie?
Posibilităţile reducerii consumului energetic sunt destul de variate – şi unele dintre acestea antrenează costuri suplimentare, ca cele menţionate -, dar trebuie precizat ca sunt atenuate într-un interval de timp relativ scurt. Evident, sunt şi soluţii cu „costuri mult mai reduse” al căror efect se face simţit în factura de consum, printre acestea putându-se enumera: înlocuirea geamurilor fisurate sau sparte, etanşarea tuturor geamurilor, etanşarea uşilor de intrare către casa scărilor şi ghene, etanşarea ramelor de la uşi şi ferestre.
Ce sistem de tâmplărie recomandaţi?
Alegerea sistemului de tâmplărie, după material (PVC, aluminiu sau lemn stratificat), după provenienţă (german, belgian, italian, grecesc, turcesc etc.), după numeroasele firme producătoare de tâmplărie (consacrate sau mai puţin consacrate), nu este deloc uşoară şi poate îngreuna luarea unei decizii de achiziţionare. Este de reţinut că nu toate ferestrele din PVC sunt la fel de performante. Deosebirile esenţiale sunt date de proprietăţile tehnice ale profilelor (grosimea pereţilor, numărul de camere, densitatea profilului etc.).
Cele mai noi generaţii de profile destinate tâmplăriei PVC cu geam termoizolator au cinci-şase camere şi pun accent atât pe aspectul estetic, cât şi pe îndeplinirea cerinţelor de izolaţie şi statică. Cea mai uzuală este foaia de geam cu grosimea de 4 mm, îndeajuns de rezistentă pentru ferestrele unei locuinţe obişnuite. În cazul unor deschideri vitrate mai mari, de peste 2 mp – pereţi de sticlă, vitrine – este recomandată folosirea unei foi de geam cu o grosime de cel puţin 6 mm. În multe cazuri se recomandă folosirea geamului antiefracţie de tip duplex 3.1.3., cu grosimea totală de 7 mm. Particularitatea acestuia este dată de folia de plastic de 1 mm grosime, inclusă structural între cele două foi de sticlă de 3 mm.
Sistemele de tâmplărie moderne îşi pierd calitatea în timp? Ce garanţie se oferă?
Cauciucul artificial rezistă 3-4 ani, iar feroneria slabă se poate deregla uşor şi, de aici, pot proveni pierderi ale calităţii de etanşare. Cauciucul natural însă rezistă 10 ani. În ceea ce priveşte garanţia, aceasta este de 5-10 ani, în funcţie de ofertant, producătorul garantând, de obicei, minimum 25 de ani.
Cum se poate schimba un sistem; trebuie aruncat cu totul?
Calitatea sticlei este importantă. Se poate schimba sticla cu una mai bună, mai groasă sau cu 3 foi, dacă scheletul de plastic rezistă.
Ce sfaturi puteţi da pentru achiziţionare şi montare?
Preţul tâmplăriei ofertate trebuie să fie calculat pe metru pătrat, pentru a permite o comparaţie cu alte oferte similare. Acest preţ trebuie să ţină seama de tipul profilului, de modurile de deschidere, de calitatea geamului utilizat şi a feroneriei, de accesorii şi de felul în care se face montajul.
Este important să obţineţi informaţiile necesare despre provenienţa profilelor, despre caracteristicele feroneriei, ale sticlei, ale tipului de geam, despre mărimea coeficientului de izolare a tâmplăriei, a termenului de garanţie a tâmplăriei şi despre toate eventualele costuri ascunse ale ofertei. Foarte important este în numele cui se emite Certificatul de Garanţie. În cazul marilor firme, cum ar fi TROCAL, producătorii autorizaţi pot emite certificatul în numele acesteia.
La alegerea materialului trebuie să ţineţi cont, în primul rând, de clădirea în care se montează tâmplăria. Pentru cazul apartamentelor de bloc, raportul calitate/preţ este asigurat de tâmplăria din PVC. Profilele din aluminiu cu barieră termică, precum şi cele din lemn stratificat sunt mai scumpe decât cele din PVC, iar eficienţa termică este asemănătoare.
Orice sistem de tâmplărie, indiferent de ţara de provenienţă include elemente obligatorii (profile, garnituri, feronerie, armătură, geam etc.). Foarte important pentru calitatea unei tâmplării este modul de armare a profilelor. Armarea se face în strictă conformitate cu recomandările producătorului de profile. Neglijarea acesteia diminuează fiabilitatea tâmplăriei. Modul de armare nu poate fi verificat pe tâmplăria livrată.
Coeficientul de izolare termică prezentat de tâmplărie este dat de: numărul de camere ale profilului, grosimea peretelui exterior al profilului, densitatea materialului, precum şi de sticla folosită în sistemul de tâmplărie. Cu cât numărul de camere este mai mare, cu atât izolarea este mai bună.
Montajul trebuie executat în strictă conformitate cu recomandările producătorului. Atenţie la umplerea cu spumă a interspaţiilor dintre tocul tâmplăriei şi perete. Aceasta trebuie să fie continuă, fără întreruperi, iar expandarea să nu depăşească marginea exterioară a tocului. Spuma de etanşeizare nu se taie la partea exterioară. Spuma tăiată devine higroscopică şi favorizează infiltraţiile de apă. Atenţie la amplasarea tâmplăriei! Se recomandă să fie amplasată de la mijlocul parapetului către interior, de regulă în zona caldă, pentru a nu favoriza apariţia condensului.