Poveştile spun că Moş Crăciun trăieşte la Polul Nord şi este ajutat de elfi, spiriduşi şi reni să fabrice cadouri pentru toţi copiii cuminţi, pe care, în realitate, le pregăteşte la mai multe adrese.
Ţările din jurul Polului Nord au încins o dispută aprigă privind originea lui Moş Crăciun. Groenlanda, Finlanda, Suedia şi Canada l-au revendicat, deopotrivă, pe bătrânul cu barba albă care împarte anual cadouri celor mici. Dacă în această vacanţă vreţi să vă întâlniţi cu Moş Crăciun şi cu ajutoarele sale, trebuie să ştiţi că acesta are mai multe case.
Moş Crăciun împarte daruri din trei adrese diferite – o casă, un castel şi un sat – toate situate lângă Polul Nord.
Casa din orăşelul Polul Nord
Polul Nord este un mic oraş din Alaska, Statele Unite ale Americii, unde se găseşte cea mai mare statuie din fibră de sticlă a lui Moş Crăciun construită în aer liber. Statuia are 42 de metri înălţime şi 8 metri în lăţime şi este înregistrată în Cartea Recordurilor. Legenda spune că a fost construită în 1962 pentru Târgul Internaţional din Seattle şi cântăreşte aproximativ 410 kilograme.
Principala atracţie a orăşelului este însă magazinul de cadouri numit „Casa lui Moş Crăciun”, care arată ca o fabrică uriaşă de jucării. În mijlocul magazinului este o sanie plină cu cadouri, iar din când în când Moş Crăciun coboară din sanie să se plimbe prin magazin şi să vorbească cu vizitatorii. În oraş se mai găsesc panouri colorate cu peisaje din satul lui Moş Crăciun, unde turiştii îşi pot face poze, amintire din excursie. Ambulanţele şi maşinile pompierilor din oraş sunt toate roşii, în timp ce maşinile de poliţie sunt albe şi verzi.
În fiecare an înainte de Crăciun, oficiul poştal de la Polul Nord primeşte sute de mii de scrisori pentru Moş Crăciun şi foarte mulţi vizitatori care vin să cumpere cadouri pentru cei dragi. Sloganul oraşului Polul Nord din Alaska este: „Locul unde spiritul Crăciunului dăinuieşte tot anul”.
Castelul din Groenlanda
Potrivit unei legende, Moş Crăciun îşi are regatul, „Kongensgaarden” – în gheţurile eterne ale Groenlandei. „Julemand” (cum îl numesc localnicii) are o alură maiestuoasă şi poartă mereu la gât o cheie de aur, care deschide atelierul de jucării. Mai precis, Moşul trăieşte într-un castel secret din vârful muntelui lui Moş Crăciun, din Uummannaq. Din păcate, vizitatorii nu pot intra în castelul Moşului, dar pot face altceva: pot vizita gheţarul Ilulissat Icefjord, care face parte din patrimoniul internaţional UNESCO, pot admira Luminile Nordului sau se pot plimba cu o sanie condusă de câini.
Nu trebuie însă să uitaţi să îi scrieţi o scrisoare lui Moş Crăciun, pe care să o lăsaţi într-una din imensele cutii poştale roşii care se găsesc pe străzi. În Groenlanda există chiar şi o şcoală de Moşi Crăciun, ai cărei absolvenţi primesc autorizaţie să împartă cadouri de sărbători.
Un sat întreg, în Rovaniemi
Satul lui Moş Crăciun este o destinaţie unică situată pe Cercul Arctic, în oraşul Rovaniemi din Finlanda. Din centrul oraşului, turiştii pot să ajungă acasă la Moş cu un autobuz condus de un şofer îmbrăcat în costum alb-roşu.
În anotimpul sărbătorilor, satul este feeric luminat, iar renii şi elfii mişună pregătind marea călătorie din Noaptea de Ajun. De la oficiul poştal al Moşului, vizitatorii pot cumpăra vederi şi timbre pe care să le trimită prietenilor şi rudelor.
În pădurea din apropiere de Rovaniemi, copiii pot participa la cursurile şcolii de elfi pentru a învăţa cum să devină ajutoare ale Moşului şi să asculte colindele interpretate de spiriduşi pentru Moş Crăciun.