Oamenii de știință spanioli și greci au descoperit o specie de țestoase care atingea doi metri și care a trăit în Europa şi Asia de Vest într-o perioadă cuprinsă între 20 şi 2 milioane de ani în urmă, relatează The Guardian, potrivit Mediafax.
Cercetarea, publicată în Zoological Journal of the Linnean Society, a durat zece ani şi a dus la identificarea noului gen de ţestoase uriaşe, Titanochelon, necunoscut până de curând.
"Nu vorbim despre orice ţestoasă. Acestea sunt cele mai mari care au trăit vreodată în Europa, cu mărimi care le depăşeau, probabil, pe cele ale broaştelor ţestoase din insulele Galapagos", a declarat Adán Pérez-García, de la Universitatea Naţională pentru Educaţie la Distanţă din Spania şi Universitatea din Lisabona.
Broaştele ţestoase Titanochelon, nume inspirat de dimensiunile uriaşe ale animalelor acestui gen, erau foarte puternice, late şi puţin înalte, iar carapacea uriaşă era acoperită cu solzi osificaţi.
Paleontologii spanioli aveau indicii despre genul nou identificat încă din anii 1920, dar războiul civil care a afectat Spania a întrerupt cercetările. Pérez-García şi echipa sa au reluat studiile, presupunând că toate materialele adunate până la războiul civil din 1936 au fost pierdute.
Oamenii de ştiinţă au descoperit însă o colecţie uriaşă de fosile la Muzeul Naţional de Ştiinţe Naturale din Madrid, multe dintre ele nefiind analizate din anii 1930. "Fosilele erau deteriorate, probele erau amestecate, nu era clară provenienţa. Dar aşa se întâmplă în război. Măcar materialele erau acolo", a spus cercetătorul spaniol.
Fosilele s-au dovedit a fi cele mai bune descoperite vreodată în Europa care să fi aparţinut unor broaşte ţestoase uriaşe. "Ne permit să ne imaginăm, cu mare precizie, cum, în urmă cu milioane de ani, grupuri de astfel de ţestoase gigantice umblau pe unde este acum Gran Via (cel mai mare, aglomerat şi celebru bulevard din Madrid, n.r.)", a mai spus acesta.