6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO: Super Luna şi eclipsa de Lună, în premieră după 30 de...

FOTO+VIDEO: Super Luna şi eclipsa de Lună, în premieră după 30 de ani. Care sunt semnificațiile fenomenului astronomic

Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase – Super Lună şi eclipsă de Lună -, a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Acest fenomen apare atunci când  Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia.

Pentru apariția fenomenului este necesar ca Soarele, Pământul și Luna să fie aliniate aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună Plină. Tipul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor.

Citește și: Fenomen astronomic rar: Super Lună şi eclipsă de Lună, simultan, în premieră după peste 30 ani

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs, în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la desfășurarea unui eveniment similar.

Un eveniment astronomic asemănător s-a produs cel mai recent în 1982, iar următorul de același fel va avea loc în anul 2033, potrivit huffingtonpost.com.

Eclipsa totală de Lună, din noaptea de duminică spre luni,a fost parțial vizibilă în toată țara. „Vizibilă parțial” înseamnă că nu toată eclipsa s-a putut vedea din România, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Eclipsa a început la ora 03:11, a avut maximul la ora 05:47 și s-a terminat pentru români în jurul orei de 07:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse, primul momenta a avut loc la ora 04:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Luna a stat complet în umbra Pământului între 05:10 și 06:23, iar momentul de maxim a fost la ora 05:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul a avut loc în a doua jumătate a nopții, Luna nu s-a aflat sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. Eclipsa a început cu Luna înspre sud-vest, aflată la aproximativ 40 de grade deasupra orizontului. În momentul maximului s-a aflat la 20 de grade, iar după aceea s-a apropiat din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 07:16).

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă