De ce o să începem să bem apă din wc

de Roxana Petre , 07 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 13:58, 07 ianuarie 2016
De ce o să începem să bem apă din wc

Oamenii care nu consumă deja apă reciclată, o vor face în viitorul apropiat, avertizează oamenii de ştiinţă, care spun că implementarea sistemului de reciclare a apei menajere "de la wc la robinet" este o "nimica toată", informează BBC News.

Sistemul de reciclare a apei menajere ("toilet-to-tap" în limba engleză) a apărut în contextul în care populaţia globului creşte tot mai mult, iar secetele sunt tot mai dese. Sistemul a fost deja implementat în mai multe orașe de pe toate continentele, din la Australia, până în America.

Necesitatea sistemului apare, mai ales, în marile metropole din Asia şi America de Sud, unde lipsa apei potabile la robinet duce la îmbolnăvire, pentru că resursele de apă de la suprafaţă sunt contaminate cu apa reziduală. Astfel, apa reciclată prin sistemul "de la wc la robinet" poate fi o soluţie la această problemă. Specialiștii susțin că apa reciclată nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea celor ce o beau. Mai mult, are acelaşi gust ca apa îmbuteliată sau ca apa de la robinet.

Apa menajeră reciclată, amestecată cu restul apei

Tehnologia folosită de sistemul de reciclare "de la wc la robinet" este acceaşi prin care sunt tratate rezervele de apă care au fost contaminate. O primă etapă a reciclării este filtrarea murdăriei din apă, urmată de o osmoză inversă, prin care se flitrează cele mai mici particule existente în apă. Ca măsură adiţională de precauţie, apa este trecută printr-un procedeu cu ultraviolete, menite să sterilizeze microbii patogeni.

Inginerul de mediu Anas Ghadouani, care lucrează la o universitate din Australia, a declarat pentru BBC că implementarea sistemului va "o nimica toată" şi că acesta va fi din ce în ce mai folosit. Apa reciclată este, "în cel mai rău caz", mai dulce, de aceea în multe oraşe, este amestecată cu restul apei. 

Cea mai mare cantitate de apă menajeră provine din toaletă. Cu toate acestea, este considerată apă reziduală şi apa folosită pentru spălarea unui măr sau curăţarea maşinii cu ajutorul furtunului.

Apa reprezintă o resursă neexploatată, explică Peter Scales, un inginer chimist de la Universitatea Melbourne, din Australia. El spune că apa reciclată este mai ieftină şi poate fi, totodată, considerată resursă sigură.  Apa reziduală reciclată a unui un oraş de dimensiuni medii ar putea reduce, cu până la 60%, totalul necesar de apă de care locuitorii oraşului au nevoie, a mai adăugat Peter Sales.

Cum reacţionează oamenii la implementarea sistemului "de la wc la robinet"

Inginerii de mediu dau asigurări că apa filtrată prin acest sistem este mai pură decât cea din râuri şi rezervoare. Cu toate acestea, reacţia de dezgust a oamenilor nu încetează să apară, în ciuda tuturor informaţiilor care li se oferă. În ciuda acestui fapt, Anas Ghadouani subliniază că implementarea sistemului va fi "o nimica toată", iar sistemul va fi folosit tot mai mult.

Pentru a testa reacţia oamenilor privind consumul apei reciclate prin sistemul "de la wc la robinet", psihologul Paul Rozin, de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, şi echipa sa au condus un studiu, la care au participat 2000 de americani. Rezultatele arată că 49% dintre persoane au acceptat să încerce apa reciclată, 13% au refuzat, iar restul de participanţi erau nehotărâţi. 

Folosirea apei reciclate a stârnit controverse în 2006, când oficialităţile din oraşul Toowoomba din Australia au încercat să implementeze sistemul, într-o perioadă secetă severă. Iniţiativa a fost dezbătută prin referendum, iar 62% dintre votanţi au respins planul. Situaţia de criză din regiune, care se confruntă cu seceta de 15 ani, a determinat conducerea oraşului să introducă sistemul de reciclare fără a le acorda locuitorilor timp de gândire, însă reacţiile negative a oamenilor din Toowoomba îngreunează implementarea sistemului de reciclare a apei menajere. 

 

 

Comentarii

 • dupa ce ani buni

  07 ianuarie 2016 15:01

  oamenii au batjocorit natura si respectul pt mostenirea lasata de Dumnezeu si de generatiile anterioare, ajungem sa bem si apa in care pluteste propriul *****. Rabda omenirea pt "modernitate" si "civilizatie", nu-i asa?

  raspunde comentariului
 • escobar

  07 ianuarie 2016 10:27

  in Romania "apa potabile=AP" are un pret putin mai mare decat "apa evacuata in canal=AC".....desi costurile cu tratarea AP sunt mult mai marievitarea contaminariitransportul la presiuni mariconsum mare de e.eetc.IN MOD REAL fata de pretul AC-canalizarescurgere prin cadere libera in generalconsumuri mici de e.eetc.....MOTIVATIA apele pluviale rezultate din precipitatiiplatite si ele,sunt colectate tot in sistemul de canalizare ceea ce face ca TRATAMENTUL apelor UZATE sa creasca de cateva ORI,proportional cu CRESTEREA VOLUMULUI de apa uzata amestecata cu apa de ploaie....in mod normal s-ar putea colecta SEPARAT apa de ploaiefoarte benefica pt. udat fata de apa menajera,prin sisteme diferentiate de canalizare.....cele mai multe fonduri europene au fost "accesate" pe aceste proiecte de alimentarecanalizare apa......ar fi culmea ca peste cativa ani UE sa adopte o Directiva care sa SEPARE TIPURILE DE CANALIZAREdaca nu o fi existand deja....si frumoselegantdar mai ales ROMANESTE o "reluam" de la inceput....mitul lui "SISIF"="din nou si de la capat"!!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design