Cel mai performant microscop din Transilvania, instalat la Cluj

de Claudiu Padurean , 01 august 2016 - stire actualizata la ora 20:22, 31 iulie 2016

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj dispune de cel mai performant microscop electornic din Transilvania. Acesta a fost achiziționat în cadrul unui proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, proiect care a vizat constituirea Institutului de Cercetări Horticole Avasante al Transilvaniei.

Microscopul a fost instalat la parterul Institutului, care va fi inaugurat oficial în această toamnă. Potrivit directorului Institutului, academicianul Doru Pamfil, acest microscop electronic este cel mai performant din această regiune. În Cluj, doar Universitatea „Babeș-Bolyai“ mai dispune de un centru de microscopie electronică, însă echipamentele de care dispune acesta sunt mai puțin performante, deoarece sunt de generație mai veche.

Potrivit rectorului USAMV Cluj, profesorul universitar Cornel Cătoi, noile echipamente de care dispune Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei vor permite realizarea unor studii științifice de înalt nivel. „Cu ajutorul acestui microscop pot fi studiate, de exemplu, virusurile din celulele vegetale sau animale”, a explicat profesorul Cornel Cătoi. De asemenea, specialiștii în microscopie electronică vor putea studia și infrastructura celulară. În cadrul unor proiecte interdisciplinare și interuniversitare, și cercetătorii celorlalte universități vor avea posibilitatea de a utiliza capacitățile acestui echipament, ceea ce ar putea oferi noi perspective cercetării legate de dezvoltarea științelor vieții în întregul centru universitar clujean.

Institutul de Cercetări Horticole Avansate ale Transilvaniei va funcționa în campusul USAMV din Cluj. Institutul va avea și laboratoare de spectrometrie sau cromatografie și va pune în valoare și banca de gene unică în lume de care dispune universitatea clujeană. Această bancă de gene asigură păstrarea unor specii endemice, adică ce cresc doar în această zonă. Așa ar fi plante unice, precum bujorul de stepă sau Paeonia tenuifolia de la Zau de Câmpie sau Astragalus peterfi din Suatu. Banca de gene asigură și păstrarea unor soiuri de plante dezvoltate de cercetătorii universității clujene sau de cei ai diferitelor stațiuni de cercetări agricole din Transilvania, de la flori la cereale sau pomi fructiferi. Spre deosebire de alte bănci de gene din țară, această bancă de gene va asigura și păstrarea în azot lichid, a spus academicianul Doru Pamfil. Tot el a precizat că va fi creată și o bancă națională de gene pentru cai. ”Acest proiect va fi dezvoltat de profesorul Iancu Morar de la Facultatea de Medicină Veterinară”, a adăugat academicianul Doru Pamfil.

Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei completează o rețea performantă de institute și centre de cercetare dezvoltate de universitatea clujeană pe bani europeni. Costurile cu crearea acestui Institut se ridică la 62 de milioane de lei, dintre care 42 de milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Universitatea clujeană mai dispune de Institutul de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, precum și de Centrul pentru Biodiversitate, care dispune și de propria sa grădină botanică. În acest moment, universitatea clujeană este cea mai bună din România din domeniul agronomic, conform clasificărilor internaționale.  

Comentarii

 • costica pacuraru

  01 august 2016 14:29

  Sistemul perfect pentru câștigat bani! oferta este specială! Lucru la domiciliu part-time!Bani repede acasă!Oportunitate foarte serioasă! Garanția seriozității este aici! Primești instrucțiuni complete! Obții ușor rezultate! Începe acum! httpbit.ly29ypMJN

  raspunde comentariului
 • costica pacuraru

  01 august 2016 14:29

  Sistemul perfect pentru câștigat bani! oferta este specială! Lucru la domiciliu part-time!Bani repede acasă!Oportunitate foarte serioasă! Garanția seriozității este aici! Primești instrucțiuni complete! Obții ușor rezultate! Începe acum! httpbit.ly29ypMJN

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design