6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialA murit cel mai mare inventator român. Cine a fost Iustin Capră

A murit cel mai mare inventator român. Cine a fost Iustin Capră

Justin Capră, inventatorul rucsacului zburător brevetat ulterior de americani şi folosit de astronauţi la deplasările intercapsulare, a murit la Ploiești. „Să nu vă doriți o lume perfectă, pentru că numai imperfecțiunea generează forță“ a fost unul dintre îndemnurile rostite de Iustin în spațiul public.

Inventatorul a fost internat duminică seară la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, și a decedat o zi mai târziu, reprezentanţii spitalului declarând că Iustin Capră era diabetic.

Nepot de chiabur

“Nu mai cred în imagini, nu cred în virtual. Eu cred în pădure, în apă, în aer, în filosofia țăranului bătrân, nu în țăranul de lângă metropolă”, scria cu doar câteva zile în urmă Iustin Capră pe pagina sa de Facebook, unde era urmărit de câteva mii de oameni. Afirmația unui om care s-a inspirat din natură, care locuia în apropierea marii metropole, în județul Ploiești, și care s-a născut cu 82 de ani în urmă la Măgureni. A urmat școala primară și liceul la Câmpina, după care a absolvit Școala Tehnică Petrol, Câmpina. Ulterior, s-a înscris la Școala Superioară de Aviație, dar deceniul al șaselea a fost tulbure. În 1952, bunicii lui au fost ridicați de pe moșia lor , fiind declarați chiaburi. Casa de la Filipeștii de Pădure a fost naționalizată, iar -pentru ca fiul său să poată continua școala, tatăl lui Iustin a intrat, forțat, în Partidul Comunist.

Capră este unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, obţinând numeroase premii la saloane internaţionale. Printre distincţiile obţinute se numără Premiul „Ifia Eco”, câștigat la Geneva, în 2008), pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009 Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.  Printre invenţiile sale se numără un rucsac zburător, construit în anul 1956, un aparat portabil pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a realizat pentru a fugi din România. La trei ani şi jumătate de la realizarea rucsacului zburător, invenţia lui Iustin Capră a fost brevetată de americani şi folosită de astronauţi la deplasările intercapsulare, iar în anul 2002 americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut inventatorului român. Iustin Capră a construit maşini nepoluante fără volan şi fără pedalier, cu comenzi făcute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de maşini şi motorete, alimentate de acumulatori.

Precursor al autovehiculelor -electrice

Atunci când, în anul 2000, și-a făcut bilanțul, Capră se mândrea cu invenția a 77 de mașini, dintre care 57 de prototipuri de automobile, 10 fiind cu propulsie electrică. Printre cele mai nebunești idei materializate regăsim automobilul Virgilius  cu două roți, echipat cu un motor de avion, de 105 CP, vehicul ce atingea 300 km/oră și care cântărea 250 kg.

În 1964, a construit un elicopter pentru copii. Iustin l-a descris ca având doar 35 kg, cu tot cu combustibil, greutatea proprie fiind de 30 kg, forța portantă de 125 kg și puterea de 15 CP. Se spune că jurnalistul care a făcut fotografiile a fost dat afară de la Agenția națională română de presă, iar filmul i-a fost confiscat. A conceput cutia neagră, un dispozitiv care poate reduce parțial gravitația corpurilor, invenție ce i-a atras atenția lui Henri Coandă, cu care a colaborat în diferite proiecte.

Iustin Capră este inventatorul celei mai mici mașini din lume, „Soleta F”, care avea un consum redus de benzină (0,5l/100km). Mașina a fost condusă pe drumurile țării și a fost urmată de alte două prototipuri de mici dimensiuni. Soleta 150 Ecor cântărea 95 de kilograme și atingea peste 60 de kilometri pe oră. A fost de asemenea un precursor al vehiculelor electrice. Inventatorul a conceput un electroscuter cu o greutate de 65 kg și o autonomie de 90 de kilometri.  

Cele mai citite

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă