Tehnologia avansează cu viteze amețitoare iar lansările de telefoane din ultimele luni confirmă asta. De la Samsung Galaxy S6, la iPhone 6 sau Microsoft Lumia, toate companiile încearcă să dețină o cotă cât mai mare de piață. Prima întrebare râmăne în continuare aceeași, dincolo de brand sau model – Ce sistem de operare mi se potrivește?
Android 5.0 Lollipop
Android 5.0 Lollipop oferă în prezent cea mai completă schimbare de design de la KitKat până azi. Noul sistem de operare pentru smartphone-uri are similitudini cu Google Now, folosește blocurile de informație predefinite numite Cards, în genul celor de la Google Chrome, culori puternice adaptate device-urilor cu ecrane 2K și 4k și densitate de pixeli mai mare de 500 ppi.
Pornind de la aceste concepte inovative, Android 5.0 Lollipop mai are și alte surprize.
Android 5.0 a fost ca desenat ca și design de către Matias Duarte. Artistul digital a vrut ca Android 5.0 Lollipop să imite hârtia, a inclus bare subțiri și discrete în afișarea paginilor de home, butoanele circulare simple şi fonturil lizibile cu spaţiere generoasă, mai ales în cazul telefoanelor cu display mai mare de 5 inci.
CITEȘTE ȘI: Ce știe să facă OfficeLens pentru Android
Animaţiile au fost îmbunătăţite, schimbările fiind vizibile atat la deschiderea şi închiderea App Drawer sau cand se incearcă activarea unor butoane sau de deschiderea şi închiderea aplicaţiilor multimedia sau gaming. Cu Android 5.0 poti navia printre aplicații din spatele platformei Navigation Bar, iar extinderea App Drawer te ajută pentru afişarea unor elemente circulare sau semicirculare la activarea unor butoane sau atingerea capetelor unor liste derulabile.
Noul mediu grafic este mai oxigenat și pare ergonomic, mai ordonat şi, în ciuda suprafeţele ample viu colorate, nu este ţipător sau deranjant.
CITEȘTE ȘI: Parteneriat istoric între Android, iOS și Microsoft
iOS 8
iOS 8 vine, în primul rând cu mai multe limbaje pentru soft-ul SIRI. Practic, dacă îți achiziționezi un iPhone 6 ai șansa să vorbești cu el în limba română, să navighezi pe net și să-ți caute acele informații în limba română.
iOS 8 contine notificari active, prin care dă utilizatorului posibilitatea de a raspunde la feed-uri fără a deschide aplicația care le emite. De asemenea, iOS 8 va arăta toate aplicațiile care rulează în anumite momente și cât din memoria Ram consumă fiecare, iar display-ul va afișa și o bandă care conține contactele favorite cu tot cu fotografii dacă este cazul.
CITEȘTE ȘI: Ce concurență are Apple Watch
Family Sharing este un uddate important pentru iOS 8 pentru că permite până la maxim șase device-uri Apple conectate la același conținut plătit de iTunes.
iMessage de la iOS 8 te ajută să trimiți fotografii și clipuri video pe Whatsapp, Telegram, Hangouts, Wickr și Snapchat, iar cu funcția AirDrop o sa poti trimite fișiere wireless de pe iPhone pe Mac.
CITEȘTE ȘI: Cum arată un iPhone 6 care costă cât 15 mașini Ferrarri
Windows 10
Cele mai radicale transformări vin însă de la sistemul de operare pentru smartphone-uri Microsoft Windows 10. În primul rând Microsoft schimbă browser-ul eXplorer cu Spartant atât pe desktop-uri, ultrabook-uri dar și tablete, phonepad-uri și smartphone-uri.
Dacă iOs 8 are SIRI, Windows 10 vine cu sistemul vocal Cortana și poate susține platformele de tip VR pe diferite modele de telefoane. Mai mult, windows 10 are și un concept numit HoloLens compatibil cu smartphone-urile cu Windows 10.
Citește și: Microsoft vrea să premieze hackerii cu 15.000 de dolari