4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialOperațiunea Avalanche a vânat zeci de hackeri simultan în 30 de țări....

Operațiunea Avalanche a vânat zeci de hackeri simultan în 30 de țări. România a fost printre țintele vizate. Peste 800.000 de domenii web au fost indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici

Cinci persoane au fost reținute, 37 de imobile au fost percheziționate și 39 de servere au fost ridicate în urma unor activități desfășurate la cea mai amplă operațiune de luptă împotriva criminalității informatice desfășurate la nivel mondial, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General al Poliției Române.

IGPR anunță că au fost identificate victime din 180 de țări ale căror calculatoare au fost infectate cu malware. De asemenea, 220 de servere au fost trecute offline prin notificări de folosire abuzivă trimise providerilor de servicii de hosting.

Poliția Română a participat alături de autorități de aplicare a legii din alte 29 de state, sprijinite de organizații internaționale de aplicare a legii, la operațiunea de luptă împotriva criminalității informatice.

Aceasta a fost cea mai amplă operațiune de acest gen, peste 800.000 de domenii web fiind indisponibilizate, blocate sau scoase de sub controlul infractorilor informatici.

În România, polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice din cadrul Inspectoratului au pus în aplicare ordonanțele de ridicare de date informatice emise de procurorii DIICOT. Astfel, au ridicate 8 servere găzduite în România, ai căror clienți sunt cetățeni străini.

Ordonanțele de ridicare de date informatice au fost emise în urma unor solicitări de conservare emise de autoritățile judiciare din Germania, în baza prevederilor Convenției de la Budapesta.

IGPR precizează că grupările infracționale foloseau infrastructura Avalanche încă din 2009 pentru activități de tip malware, phishing sau spam. Acestea trimiteau săptămânal peste 1.000.000 de e-mailuri cu atașamente infectate sau link-uri către victime.

Investigația a început în 2012, în Germania, după ce mai multe calculatoare au fost infectate în urma unor atacuri de tip encryption ransomware (Windows Encryption Trojan), blocând astfel accesul persoanelor la datele de pe calculatoarele respective, se menționează în comunicat.

Milioane de computere ale unor persoane fizice sau juridice au fost de asemenea infectate cu malware, permițându-le astfel infractorilor care foloseau rețeaua să culeagă parole bancare sau de e-mail. Cu datele astfel obținute, infractorii ar fi efectuat transferuri bancare din conturile victimelor. Rețeaua era folosită de infractori și pentru campanii de recrutare a cărăușilor de bani, arată IGPR.

La data de 30 noiembrie, în urma unei investigații care a durat 5 ani, a fost lansată operațiunea "Avalanche", în urma căreia a fost blocată activitatea unei rețele de calculatoare prin intermediul căreia erau lansate atacuri informatice.

Operațiunea a fost lansată de autoritățile judiciare germane și a fost susținută de acțiuni desfășurate în alte 30 de state. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul Europol, Interpol, United States Attorney's Office for the Western District of Pennsylvania, the Department of Justice și FBI.

Prejudiciul estimat, doar în Germania, cauzat prin pagubele rezultate din atacurile informatice asupra sistemelor bancare online este de 6.000.000 de euro. Se estimează că rețeaua Avalanche ar fi infectat, zilnic, peste 500.000 de computere la nivel mondial.

De menționat faptul că în urma acestei acțiuni computerele infectate nu vor fi curățate de malware, însă se blochează accesul infractorilor la unitățile informatice, eliberându-le astfel de sub controlul membrilor grupărilor infracționale.

Țările implicate în această acțiune sunt Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Belize, Bulgaria, Canada, Columbia, Finlanda, Franța, Germania, Gibraltar, Ungaria, India, Italia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Singapore, Suedia, Taiwan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă