Huawei Technologies România şi-a propus să atingă, anul acesta, o cifră de afaceri de 130 milioane de euro, în creştere faţă de 2013, când s-a situat la 127 milioane de euro. Mai mult de jumătate din volum va fi susţinut de vânzările de echipamente de reţea. În 2013, afacerile Huawei Technologies România au crescut cu 32%, până la 127 milioane de euro.
„Cifra ia în calcul un scenariu realist. Peste 50% din afacerile subsidiarei din România a grupului chinez Huawei Technologies reprezintă livrările de echipamente de reţea. Mizăm în continuare pe proiectele de investitţii ale operatorilor în reţelele 4G şi de modernizare a reţelelor 2G şi 3G, precum şi în reţelele de acces prin fibră optică, varianta 4G pe segmentul fix. Diferenţa revine segmentelor consumer (telefoane, tablete şi alte terminale mobile) şi enterprise, unde suntem prezenţi cu soluţii pentru domeniile educaţie, transport, energie sau guvernamental”, a declarat directorul Enterprise & Integrated Accounts din cadrul Huawei Technologies România, Vlad Doicaru, citat de Mediafax.
El a adăugat că rezultatele din primul semestru arată că atingerea obiectivului propus este "în grafic". Huawei Technologies România şi-a început activitatea în anul 2003 şi are, în prezent, 900 de salariaţi, din care 700 sunt români.
În intervalul 2007-2012, grupul chinez a investit în subsidiara din România suma de 90 milioane de euro, la care se adaugă încă şase milioane de euro pentru deschiderea celui de-al patrulea centru de servicii globale (GSC) al Huawei, care asigură suport tehnic pentru clienţi din Europa Centrală şi de Est, ţările nordice şi cele din vestul continentului. Centrul este situat în clădirea Lakeview de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală, unde Huawei a închiriat două etaje.
"Vrem să ajungem la 1.200 de salariaţi până la finele anului 2014 sau prima parte a anului viitor, creşterea urmând să acopere necesarul de personal pentru extinderea centrului de servicii globale, care va avea ajunge la aproximativ 800 de angajaţi, de la peste 400 în prezent. În acest sens, vom închiria alte două două etaje în clădirea Lakeview. Investiţiile Huawei în România vor continua şi avem aprobată suma de 100 milioane de euro până în 2018. Pe total, din 2007 până în 2018, dacă graficul se va respecta, investiţiile grupului chinez în România vor totaliza 196 milioane de euro", a spus Doicaru.
În noiembrie 2013, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Huawei au semnat un memorandum care "vine în întâmpinarea" grupului chinez în vederea participării la construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemului de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraş Inteligent (Smart City) şi Reţelei Naţionale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.
De asemenea, ministerul va oferi sprijin în vederea iniţierii proiectului de Reţea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de înţelegere a fost semnat la Beijing în septembrie 2012.
Potrivit memorandumului, Huawei este dispus să îşi intensifice investiţiile şi eforturile din România, în scopul de a-şi extinde activităţile.
"Fără nicio obligaţie pentru niciuna dintre părţi, memorandumul prezintă direcţiile de acţiune ale celor două părţi. Pentru partea chineză este foarte important să existe un document scris. Până în prezent nu s-au făcut paşi concreţi şi vizibili, dar discuţiile continuă", a spus Doicaru.
Înfiinţată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofiţer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este cel mai mare furnizor mondial de soluţii IT&C, cu venituri de 38 miliarde de dolari în 2013.
Cu peste 170.000 angajați la nivel mondial, dintre care 70.000 sunt implicați în activități de cercetare și dezvoltare (R&D), Huawei își desfășoară activitatea în trei domenii de bază – rețelistică pentru operatori, afaceri corporate și dispozitive pentru consumatori. Compania are 14 sedii regionale şi are operațiuni în peste 140 de țări.