11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum sa iti construiesti singur PC-ul? (P)

Cum sa iti construiesti singur PC-ul? (P)

Pentru majoritatea utilizatorilor, achizitia unui laptop sau a unui PC este cat se poate de simpla: se opteaza pentru sistemele prezente in magazinele comerciantilor, care pot fi bune sau mai putin bune.

Cert este insa ca atunci cand aceste sisteme se defecteaza, utilizatorii apeleaza la o societate specializata in reparatii calculatoare la domiciliu, concept nou intalnit pe piata si tot mai agreat de catre bucuresteni.

Exista si destul de multe persoane care prefera sa opteze pentru construirea unui PC pe componente. Acest lucru poate sa insemne performante mai mari si costuri mai mici. Evident, implica o serie de cunostinte, insa nu sunt obligatorii. Daca vrei sa iti construiesti un PC pe componente si ai nevoie de ajutor de specialitate, mai multe firme de reparatii calculatoare Bucuresti ofera servicii de alegere si de asamblare.

Daca vrei sa te descurci singur, trebuie sa ai cateva cunostinte de baza.

Cum faci o configurare PC corecta?

Alegerea platformei. In primul rand, trebuie sa alegi platforma pe care o vei folosi. Ai de ales intre Intel si AMD. AMD poate sa fie foarte atractiv din punct de vedere al pretului, insa Intel sta mult mai bine la capitolul piese si la capitolul calitate. Daca iti doresti un computer la care sa ii faci un update ocazional, Intel este cea mai buna solutie pentru tine.

Alegerea placii de baza. Este prima componenta ce trebuie sa fie aleasa. Un prim detaliu pe care trebuie sa il retii la placa de baza este tipul de socket (La Intel este de forma 1151, iar la AMD de forma AM3+). In functie de acest detaliu vei alege urmatoarele componente. Placa de baza poate sa aiba diverse dotari, cum ar fi placa video integrata sau placa audio integrata. In functie de acestea, vei sti ce achizitii trebuie sa faci ulterior. Tine cont si de memoriile suportate sau de numarul de conectori.

Alegerea procesorului. Procesorul este cel care decide performanta calculatorului si modul in care sunt rulate diverse programe si jocuri. Acesta trebuie sa fie compatibil cu placa de baza, asadar, socket-ul trebuie sa se potriveasca cu cel al acestei componente. Specificatiile procesorului care conteaza extrem de mult sunt: frecventa, numarul de nuclee si frecventa grafica pe care o ofera. De asemenea, conteaza memoria maxima pe care o poate suporta.

Alegerea placii video. Desi este o componenta esentiala, placa video se alege ceva mai usor, in conditiile in care nu are nevoie de compatibilitate cu alte componente. Este important sa optezi pentru o placa video cat mai performanta (cu o memorie cat mai mare), in asa fel incat sa ai o calitate cat mai buna in jocuri sau in programele de editare foto si video. Printre placile video ce se remarca pe piata sunt cele de la NVIDIA si cele de la ASUS.

Alegerea memoriei RAM. Memoria RAM este memoria care decide numarul de task-uri pe care computerul le poate duce la bun sfarsit in acelasi timp. Placa de baza poate sa decida si in cazul acesta tipul memoriei achizitionate, asadar, este bine sa analizezi specificatiile pentru a descoperi capacitatea maxima pe care o suporta, numarul de sloturi pe care le are la dispozitie si frecventa memoriilor acceptate.

Alegerea HDD-ului. Toate informatiile pe care le folosesti pe un computer trebuie sa fie stocate undeva, iar pentru asta este nevoie de un HDD. Exista o multime de optiuni pe care le poti achizitiona si nu exista probleme in ceea ce priveste compatibilitatea. Ai grija la capacitate, la interfata produsului si la viteza cu care poate face transferurile de date.

Carcasa. Toate componentele trebuie sa fie montate intr-o carcasa. Regulile principale pentru a alege carcasa sunt simple: sa fie cat mai aerisita si cat mai spatioasa. Vei gasi o multitudine de carcase care au incluse sursa de alimentare, insa este recomandat sa optezi, mai degraba, pentru o sursa achizitionata separat, deoarece in felul acesta poti obtine ceva mai multa putere.

Alte componente. Componentele prezentate mai sus sunt esentiale. Pe langa ele, poti opta pentru diverse accesorii, cum ar fi o unitate optica, daca doresti sa poti citi si sa scrii CD-uri si DVD-uri.

Ce trebuie sa ai la indemana in momentul in care iti montezi computerul?

      –  O surubelnita. Carcasa are, de regula, mai multe suruburi pe care va trebui sa le strangi.

      –  Specificatiile componentelor. Este bine sa ai la indemana specificatiile, pentru a te asigura de compatibilitate.

      –  Numarul unui centru de reparatii PC Bucuresti. In cazul in care te impotmolesti, este bine sa ai la indemana un profesionist care te poate ajuta.

Care sunt motivele pentru a-ti construi singur computerul?

In primul rand, ai flexibilitate mult mai mare in ceea ce priveste performantele. De asemenea, un motiv cat se poate de bun este faptul ca poti sa obtii rezultate remarcabile fara a investi multi bani.

Cu privire la acest din urma aspect, este de notorietate discrepanta dintre performantele si calitatea componentelor dintr-un calculator deja asamblat si regasit in magazine, doar in acest fel comerciantii putand sa-si maximizeze profitul.

Unul dintre motivele esentiale, asadar, pentru care merita sa iti configurezi singur computerul este libertatea cu care iti stabilesti ce componente sa montezi, echilibrul dintre performanta si calitate.

Nu in ultimul rand, trebuie retinut ca ulterior asamblarii calculatorului, este necesara instalarea unui sistem de operare, fie el Windows sau orice alt sistem, precum Linux ori FreeDOS. Acest lucru il poti face singur sau apeland la un specialist in instalare Windows.

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...
Ultima oră
Pe aceeași temă