România va deplasa la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro cea mai numeroasă delegație a țării noastre din istoria acestor jocuri, 11 sportivi plecând în Brazilia cu speranța că vor avea rezultate mai bune decât delegația care a mers la Olimpiada de vară. Sally Wood-Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român, a explicat că România va fi reprezentată de sportivi de mare caracter, care, cu sacrificii, s-au pregătit intens în ultimii patru ani, iar acum există speranța că se vor întoarce de la Rio cu medalii.
“Avem șanse în ciclism, dar și la caiac, unde avem un campion mondial și unul european. De asemenea, am putea avea la judo. Dar totul depinde de tragerea la sorți. Dacă pierzi primul meci în fața numărului 1 din lume nu mai poți face nimic“, a explicat Sally Wood-Lamont. Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummel, a salutat faptul că sportivii români au depășit toate obstacolele. Diplomatul britanic a amintit faptul că există o legătură puternică între conceptul de fair-play și Jocurile Paralimpice. “Sunt foarte fericit că există o legătură foarte strânsă și între Marea Britanie și Jocurile Paralimpice, în general. Ele au început la Londra în 1948, după Olimpiadă, grație figurii doctorului Ludwig Guttman, profesor la un spital din Marea Britanie. Bineînțeles, în timp, ele au devenit o competiție mondială“, a menționat ambasadorul britanic în România.
Mari speranțe pentru sportivii paralimpici
Una dintre sportivele care va reprezenta România în competiția de la Rio de Janeiro va fi Naomi Ciorap, care va concura la natație. “Vreau să îmi dobor recordul personal, să mă calific în finală, să urc cât mai mult pe rankings, lista mondială și să am rezultate cât mai bune… Am mai participat la Jocurile Paralimpice de la Londra. Este emoționant, dar emoțiile le simți abia atunci când ai ajuns acolo. Acum ești ok, depui multă muncă, te simți foarte bine, pentru că te simți apreciat, dar este emoționant“, a povestit Naomi Ciorap.
Un alt sportiv care speră la o medalie olimpică este Iulian Șerban, care va concura în proba de caiac, o disciplină introdusă în premieră la Jocurile Paralimpice. “Plec la Rio să câștig o medalie. Preferabil, de aur. De când m-am apucat de paracaiac, am fost tot timpul în elita mondială și sper să câștig, Alt gând nu am în cap“, a menționat sportivul paralimpic român care este cotat cu șanse maxime la o medalie. Lotul României pentru Jocurile Paralimpice a fost prezentat la Cluj. La eveniment au participat sute de clujeni care au dorit să fie alături de sportivii paralimpici români, înainte de plecarea lor la Rio de Janeiro.
Vreau să îmi dobor recordul personal, să mă calific în finală, să urc cât mai mult pe lista mondială… Am mai participat la Jocurile Paralimpice de la Londra. Este emoționant, dar emoțiile le simți abia atunci când ai ajuns acolo. Acum ești ok, depui multă muncă, te simți foarte bine, pentru că te simți apreciat, dar este emoționant.“ Naomi Ciorap, înot
Scump
Cât costă pregătirea unui paralimpic de elită
„Am primit bani de la Ministerul Sportului şi de la sponsori pentru această pregătire. Nu pot să spun exact de câţi bani este nevoie pentru a face un sportiv să participe la Jocurile Paralimpice, dar ei au nevoie de susţinere, au nevoie să meargă la toate competiţiile pentru a se califica – competiţii europene, mondiale. Eu zic că, pentru ca o persoană să ajungă aici este nevoie de 20.000 de euro“, a explicat Sally Wood-Lamont.
Cine
Reprezentanții noștri la Jocurile Paralimpice
Florin Cojoc, la săritura în înălțime și săritura în lungime
Florentina Hriscu, la aruncarea discului.
Eduard Novak și Olah Attila, la ciclism.
Alex Bologa, la judo pentru nevăzători.
Naomi și Samuel Ciorap, la înot.
Dacian Makszin, calificat și la Jocurile de la Londra din 2012, și Bobi Simion, aflat la prima participare la Jocurile Paralimpice, la tenis de masă.
Iulian Șerban și Mihaela Lulea, la caiac canoe.