3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPistorius, așteptat la închisoare. "Avem unde să-l încarcerăm, fără să existe riscuri"

Pistorius, așteptat la închisoare. „Avem unde să-l încarcerăm, fără să existe riscuri”

Administraţia penitenciarelor din Africa de Sud a dat asigurări că, în cazul în care Pistorius va primi închisoare cu executare, acesta poate fi încarcerat fără să existe riscuri. Închisorile din această țară sunt printre cele mai periculoase din lume, o problemă fiind și suprapopularea lor.

"Pot să confirm cu toată încrederea că, în cazul în care tribunalul, nu contează în ce moment, decide că el trebuie să meargă la închisoare, există locuri unde noi putem să-l încarcerăm pe acuzat", a declarat Zacharia Modise, înalt responsabil al serviciilor penitenciare sud-africane, conform Mediafax.

Acesta nu a ascuns existenţa unor probleme, Africa de Sud democratică moştenind clădiri foarte vechi de pe vremea apartheidului, când scopul era de a-i închide pe deţinuţi şi nu de a-i reabilita.

Numeroase închisori se confruntă cu o lipsă de gardieni, iar statul este acuzat deseori că nu face nimic pentru a garanta securitatea deţinuţilor în închisoare, unde bandele fac legea. Dar închisorile – peste 230 – nu sunt toate la fel.

Parchetul, care se luptă de luni pentru a împiedica dictarea unei pedepse uşoare, cum sugerează apărarea, i-a cerut lui Modise să confirme că aripa medicală a închisorii centrale din Pretoria "Kgosi Mampuru" are celule individuale.

"Da, cu toalete, un pat cu saltea, o pătură, o pernă şi lenjerie", a răspuns responsabilul. "Şi un dulap individual?", a întrebat procurorul Gerrie Nel. "Da", a răspuns Modise.

"Putem asigura că drepturile sale individuale sunt respectate şi, cu privire la sănătatea lui, el poate fi tratat corect", a continuat oficialul, înainte ca avocatul lui Pistorius, Barry Roux, să evoce cazuri de tortură în închisoare, de duşuri defecte şi de absenţa căzilor de baie.

"Onorată instanţă, afirm că există căzi de baie în unitatea noastră medicală. Nu există căzi pentru deţinuţi normali", a precizat Modise.

Oscar Pistorius, în vârstă de 27 de ani, a împuşcat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relaţie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a început în luna martie 2014. Judecătoarea Thokozile Masipa a citit în instanţă, la 12 septembrie, concluziile sale în acest caz.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost găsit vinovat de omor din culpă de justiţia sud-africană, dar a obţinut dreptul de a rămâne în libertate pe cauţiune până la reluarea discuţiilor în cazul său la tribunalul din Pretoria.

Luni, la Pretoria au început pledoariile finale ale apărării şi acuzării pentru determinarea sentinţei în cazul lui Oscar Pistorius.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă