1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRIO 2016 la final. România, participare mai bună decât estimările specialiștilor, mai...

RIO 2016 la final. România, participare mai bună decât estimările specialiștilor, mai proastă decât previziunile federațiilor

Deşi a obţinut doar 5 medalii la Rio, delegaţia României a avut un rezultat mai bun decât estimările iniţiale ale specialiştilor, dar mai prost decât aşteptările federaţiilor.

Specialiștii din lumea sportului nu au dat foarte multe șanse şanse României să câştige vreun titlu olimpic la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro deja încheiate. Într-o analiză făcută pe baza statisticilor şi a previziunii numărului de sportivi calificaţi, s-a crezut ca delegația țării nostre va termina la Rio pe locul 54 în clasamentul pe naţiuni. Din fericire, sportivii români au obținut 5 medalii, una de aur, una de argint și alte două de bronz, şi s-au clasat astfel pe locul 47.

Totuşi, federaţiile româneşti care au avut reprezentanţi în Brazilia au fost mult mai încrezătoare decât arată rezultatele din teren. În planul trimis Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, aceste federaţii au preconizat un număr de cel puţin 11 medalii şi un maximum de 14. S-au angajat să urce pe podium în 2016, atletismul, boxul, gimnastica, halterele, judoul, luptele, kaiac-canoe, canotajul, scrima şi tirul.

În realitate, au reușit doar echipa feminină de scrimă, echipajul feminin de canotaj – opt rame cu cârmaci la caic-canoe, Gabriel Sîncrăian la halteree, echipa masculină de dublu formată din Horia Tecău şi Florin la tenis şi la lupte libere prin Albert Saritov. Toate acestea în condiţiile în care România a avut cea mai numeroasă delegaţie la Rio de Janeiro din ultimele patru ediţii, peste Atena 2004, Beijing 2008 şi Londra 2012.

Un singur titlu olimpic

Dezamăgirile au apărut acolo unde nimeni nu se aștepta. Pentru prima dată după 44 de ani, gimnastica, reprezentată la Rio de Cătălina Ponor, care a împlinit 29 de ani în timpul olimpiadei, de Marian Drăgulescu şi Andrei Muntean, nu a obţinut nici o medalie olimpică. Cum  echipele României nu s-au calificat, regulamentul a permis ca doar trei gimnaşti să aibă de reprezentare. Ultimele medalii olimpice pentru România au fost cucerite în 2012, când echipa feminină a obţinut bronzul, Cătălina Ponor a fost vicecampioană olimpică la sol, iar Sandra Izbaşa campioană olimpică la sărituri.

SUA, pe primul loc

Statele Unite ale Americii ocupă primul loc în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice, înainte de ultima zi olimpică, cu 43 de medalii de aur, 37 de argint şi 36 de bronz, pe 2 se află Marea Britanie, cu 27 medalii de aur, 22 de argint şi 17 de bronz, în timp ce China este a treia, cu 26 de medalii de aur, 18 de argint şi 26 de bronz.

În top 10 se mai regăsesc Rusia (17 medalii de aur, 17 de argint, 19 de bronz), Germania (17-10-14), Japonia (12-8-21), Franţa (9-17-14), Coreea de Sud (9-3-9), Australia (8-11-10) şi Italia (8-11-7).

Ţara gazdă Brazilia se află pe locul 14, cu 18 medalii, dintre care şase de aur, şase de argint şi şase de bronz.

  • 1936 e ultima ediţie în care România nu a cucerit nici un titlu olimpic. La următoarele 16 ediţii, delegaţia "tricoloră" a luat cel puţin un aur.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă