In urma cu cateva saptamani, seful Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, facea o declaratie publica incendiara care a pus pe jar opinia publica si a generat zeci de pagini de ziar privind datoria de circa 12 milioane de euro pe care fosta societate ce a patronat clubul din Ghencea – AFC Steaua – o are catre bugetul de stat. „N-am ce sa iau de la clubul vechi. O imprimanta si un calculator mai are clubul vechi. Deocamdata ramane cum am stabilit, platim toti. Clubul vechi ramane cu datoriile neplatite si le vom plati toti pentru ca vor atarna in continuare la buget”, ar fi declarat seful ANAF, Sebastian Bodu, care spunea ca judecatorii au decis ca intre vechea si noua societate nu exista nici o legatura. Asadar, in opinia sefului ANAF, datoria AFC Steaua era trecuta la „pierderi bugetare”, iar AFC Steaua urma sa devina „noul Bancorex” al Romaniei. Numai ca seful ANAF s-a hazardat, ca sa nu spunem ca a dovedit ca este prost informat!
AFC Steaua, in plina inspectie
De la Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti am aflat ca in acest moment la AFC Steaua este in plina desfasurare un control complex al unei echipe de inspectori fiscali. Nicolae Cristian Stoina, seful fiscului bucurestean, ne-a spus ieri ca echipa de control urmareste clar unele obiective care vor ajuta la desfasurarea ulterioara a evenimentelor in „cazul AFC Steaua”: datele culese pana acum sa fie cele corecte, patrimoniul sa fie cel deja cunoscut (o imprimanta, un fax si un televizor…), aparitia unor eventuale date neinregistrate pana acum – toate fiind elemente care ar putea schimba la un moment dat situatia deja cunoscuta.
AFC Steaua este prima societate „fotbalistica” asupra careia s-a indreptat fiscul, dar pana la sfarsitul lunii septembrie toate gruparile bucurestene vor intra in controale fiscale amanuntite! Spre ele au fost trimise deja avize de inspectie fiscala si in cateva saptamani se vor confrunta cu inspectorii.
Se asteapta incheierea vacantei judecatoresti
Situatia la AFC Steaua nu sta nici pe departe asa cum a „zugravit-o” Sebastian Bodu. Practic, procesul de recuperare a banilor continua, fiind asteptata incheierea vacantei judecatoresti pentru a se intra intr-o noua faza privind cele circa 12 milioane de euro!
Fiscul a mers pe procedurile legale declarand insolvabilitatea AFC Steaua, care prin cele trei obiecte de inventar – asa cum am mai spus, un televizor, un fax si o imprimanta… – nu poate acoperi datoria de 12 milioane de euro. A urmat o contestatie a celor de la AFC, respinsa de fisc, iar ultima cale de atac pentru AFC a ramas instanta. Cum fiscul a comunicat insolvabilitatea pe 2 iulie, AFC Steaua a avut la dispozitie 30 de zile pentru a se adresa instantei. Numai ca in aceasta perioada a anului este vacanta judecatoreasca, asa ca acest caz nu a avut cum sa intre (deocamdata) in atentia justitiei.
In cazul in care instanta va respinge si ultima cale de atac a AFC Steaua, atunci fosta grupare va fi declarata insolvabila, iar fiscul se va prevala de articolul 27 din Codul de procedura fiscala, care se refera la raspunderea solidara pentru a recupera datoria.
Toate datele merg spre Gigi Becali
Cei de la fisc evita sa nominalizeze impotriva cui se vor indrepta pentru recuperarea datoriei in cazul in care instanta va certifica insolvabilitatea AFC Steaua, dar, din toate datele oferite, precum si din prevederile Codului de procedura fiscala, se pare ca este vorba de Gigi Becali. El este cel care in 2003 a prezidat sedinta in care jucatorii, palmaresul, contractul de joc pe stadionul Ghencea, contractele de sponsorizare s.a.m.d. au fost trecute de pe vechea societate pe cea noua, detinuta de actualul presedinte al Consiliului de Administratie. Prin aceste decizii – ca si apoi prin preluarea totala a actiunilor pe care initial le-a avut AFC Steaua la noul club -, vechea societate a fost pusa in imposibilitatea de a mai achita datoriile la stat, provocandu-i-se practic insolvabilitatea.
„Cazul AFC Steaua” e departe de a fi inchis si, probabil, a fost vorba doar de o „scapare” a lui Sebastian Bodu in ceea ce priveste datoriile „istorice” ale acestui club. In „joc” nu sunt de fapt doar cele 12 milioane de euro ale Stelei, ci aproape 30 milioane de euro, bani pe care cluburile de fotbal le datoreaza bugetului. Si asta pentru ca o eventuala „victorie” a AFC Steaua ar insemna un precedent pe care toate celelalte grupari fotbalistice de la noi il vor urma.
Codul de procedura fiscala: Art. 27 – Raspunderea solidara
(1) Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, in cei 3 ani anteriori datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, dobandesc in orice mod active de la debitorii care isi provoaca astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea cu rea-credinta, sub orice forma, a bunurilor mobile si imobile proprietatea acesteia.
(1.1) Raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil in conditiile prezentului cod sau declarat insolvent, persoana juridica care, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul, daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) desfasoara aceeasi activitate sau aceleasi activitati ca si debitorul;
b) utilizeaza cu orice titlu active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a tuturor activelor corporale ale utilizatorului;
c) are raporturi comerciale contractuale cu clientii si/sau cu furnizorii care, in proportie de cel putin jumatate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul;
d) are raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate din angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.