Liga I va trece printr-o reală revoluție în următoarele două sezoane, după Adunarea Generală Extraordinară a decis, azi, trecerea la sistemul cu 14 echipe în primul eșalon al fotbalului românesc, începând cu sezonul 2015/2016. De asemeni va fi introdus sistemul cu play-off, pentru deciderea campioanei și play-out pentru retrogradare.
Liga I va suferi o primă modificare începând din sezonul următor, care debutează în acestă toamnă, urmând ca la finalul ediției 2014/2015 a campionatului să retrogradeze nu mai puțin de 6 echipe, adică locurile 13-18. Astfel vor părăsi primul eșalon 6 echipe și vor promova doar primele două din Liga a II-a.
Paradox: mai puține echipe, mai multe etape
Sistemul cu play-off/play-out va duce la creștere a numărului de etape, cu toate că numărul echipelor va scădea cu 4. Desfășurarea campionatului Ligii I din 2015:
– campionat normal cu 14 echipe și 26 etape
– play-off pentru definitivarea primelor locuri, în care intră primele 7 echipe, ceea ce înseamnă alte 12 etape
– play-out pentru salvarea de la retrogradare – pleacă 2 echipe, în care intră ultimele 7 echipe, tot 12 etape
În acest condiții un club din Liga I va juca pe parcursul anului 2015/2016 36 de etape, față de doar 34, în prezent. Tot din 2015, alături de Cupa României, urmează să fie introdusă și Cupa Ligii.
Votul de azi a fost criticat de unii oameni de fotbal care au acuzat faptul că au putut stabili viitorul Ligii I inclusiv reprezentanții cluburilor care vor retrograda la finalul sezonului și nu vor mai avea legătură cu primul eșalon al fotbalului românesc. În cadrul Adunării Generale Extraordinare de azi au fost înregistrare doar 3 abțineri.
Restrângerea numărului de echipe are ca principală cauză situația financiară dificilă prin care trec cele mai multe cluburi. FC Vaslui, cu toate că va încheia campionatul cel mai probabil pe locul 6 nu a mai primit licența pentru sezonul următor, clubul fiind în pragul falimentului.
Liga I: printre cele mai mici din Europa
Fotbalul românesc va trece printr-o repoziționare majoră pe continent, având în vedere că Liga I va deveni cea mai mică, în raport cu dimnesiunile țării.
De regulă țările europene recurg la un număr de 14 echipe, sau chiar mai mic, din lipsă de echipe, nu din considerente de ordin financiar. Majoritatea țărilor care au maxim 14 reprezentante în primul eșalon al campionatului au dimensiuni reduse și deci un număr mult prea mic de echipe care să poată evolua la un nivel ridicat.
Cele mai importante campionate cu maximum 14 echipe în prima ligă:
Bulgaria, Israel, Cipru: 14 echipe
Scoția, Danemarca, Slovacia: 12 echipe
Austria, Elveția, Croația, Slovenia: 10 echipe
Din 2015 la acestea se va adăuga și România, campionatul intern urmând să fie cel mai puternic din Europa, cu acest număr de echipe.